O poveste de dragoste

”A fost odată…” așa începe și istorisirea maestrului Sabin Păutza despre comedia muzicală bufă intitulată “Poveste de dragoste”. Libretul este scris de Adrian Munțiu și muzica acestei comedii-basm îi aparține compozitorului Sabin Păutza.
” Țin minte ne spune maestrul, că spectacolul s-a jucat pe scena Teatrului de Operă din Iași, cu un an înainte ca eu să rămân în America. Din toamna anului 1983 s-a pus în scenă și s-a jucat până în toamna anului viitor. În mai 1984, eu am fost trimis de Ministerul Culturii pentru un schimb cultural în S.U.A. și trebuia să mă întorc în toamna aceluiași an. Dar pentru că revenirea mea nu a mai avut loc, acest spectacol, care s-a dovedit un mare succes la public, a fost scos din program. “


Scriitorul Adrian Munțiu a realizat acest libret, care este de fapt o reinterpretare modernă a basmului clasic, a vechiului triunghi: Ileana Cosânzeana, Zmeul și Făt Frumos. Este de fapt un alt fel de basm, ne spune Sabin Păutza, deoarece în această poveste, chiar de la început Ileana fuge cu Zmeul!


”Eu, mărturisește compozitorul Sabin Păutza, la vremea aceea eram familiarizat cu pisele care se jucau pe Broadway. Persoanajele poveștii sunt protagoniștii basmelor românești: Ileana Cosânzeana, Făt Frumos, Zmeul, Împăratul și Împărăteasa, Marele Sfetnic Seceră, Șambelanul, Bunica, etc, dar muzica este americană, ca pe Broadway.” Chiar dacă scriitorul a pornit cu gândul de-a scrie o comedie, ne spune Sabin Păutza, povestea are romantismul ei, deoarece la final Ileana Cosânzeana și Făt Frumos, se împacă și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți. Este de fapt ca în toate basmele, o confruntare între bine și rău, victoria revenind eroilor pozitivi. Este acolo, în poveste, un personaj care încurcă toate lucrurile. Acesta este regizorul.
”Țin minte, ne spune marele compozitor și dirijor, că spectacolul pus în scenă la Teatrul de Operă din Iași, a fost dirijat de un fost student de-al meu, Victor Dumănescu. Regizoarea Anca Ovanez Doroșenco, a semnat regia spectacolului. Actorii care erau soliști ai Teatrului de Operă din Iași, s-au adaptat foarte repede la acest gen de muzica, fiindcă nu era operă sau operetă, era jazz. Aveam acolo în orchestră, pe lângă instrumentele clasice și baterie, chitară, chitară bas, marimbă și alte instrumente tipice pentru jazz. Numai la Iași s-a jucat această comedie, iar acum, după 40 de ani, aș vrea s-o văd din nou. Am niște promisiuni de la Constanța, Bucureși și Cluj și sper ca anul acesta să se pună în scenă și să revăd acest spectacol.”
Despre colaborarea lui Sabin Păutza cu Teatrul pentru Copii și Tineret “Luceafărul“ din Iași se știe mai puțin. “ La vremea aceea, spune Sabin Păutza, acest teatru era cel mai bun din țară. Inițial a fost ilustrație muzicală, dar când am auzit ce bine cântau actorii, erau tineri și foarte talentați, mi-a venit ideea să fac un fel de operetă pentru copii. Așa s-au născut acele spectacole, care au avut un succes extraordinar. În cei aproape douăzeci de ani, cât am stat la Iași am ilustrat 12 spectacole pentru copii, unele se mai joacă și astăzi. Am vorbit recent cu Titi Brehnescu, care este regizor, el încă se află la Iași și mi-a spus că și acum se joacă Pinocchio, Albă ca zăpada și Joc la soare. Cu aceste spectacole, ei au făcu turnee în străinătate, în Italia, în Spania. La Barcelona s-a jucat Joc la soare, un spectacol semnat de Constanța Buzea, care a venit la Iași special să regizeze acest spectacol. Și iată, după cinzeci de ani, aceste spectacole, încă plac și se joacă, evident cu alți actori.”

S-a vorbit mai puțin despre colaborarea lui Sabin Păutza cu teatrele din București.

“ Este adevărat, spune maestrul, am început la Iași, unde lucrau la vremea aceea Dan Nasta și Cătălina Buzoianu, niște regizori extraordinari, cu care am colaborat și care m-au recomandat colegilor lor din capitală. Nu aveam 30 de ani, când am scris muzică pentru spectacolele care se jucau la Bulandra și la Teatrul Mic. Aici i-am cunoscut și am lucrat cu Lucian Pintilie și Liviu Ciulei. Am în minte acum repede, doar două din spectacolele de teatru pentru care am scris muzica: “Lungul drum al zilei către noapte” de Eugene O’Neill și “Romeo și Julieta” de William Shakespeare. În America am orchestrat mult pentru Hollywood, pentru filmele americane, dar nu era muzica mea.”

Dar, l-am întrebat pe maestrul Sabin Păutza, cu ce gânduri pornește acum, la început de an?

“ Traversăm o perioadă grea, cu aceste conflicte internaționale, nu ne dorim un război atomic sau nuclear. Sperăm să fie mai bine! Dumnezeu să aibă grijă să ne readucă la normal, ca să putem aprecia ceea ce am avut”, a conchis marele compozitor, pentru eCronica.

Adriana Telescu

Fotografii de Adriana Telescu

Exit mobile version