Muzicologul Daniela Caraman Fotea: ”Dacă Sabin Păutza n-ar fi existat, el trebuia inventat!” La mulți ani, maestre!

În 8 februarie, la Câlnic, în Banatul de Munte a coborât dintr-o stea copilul Sabin Păutza. A iubit de la început verbul “a cânta”, pentru că este un trăitor al muzicii care a învățat să conducă sunetele pe calea armoniei, pentru a-și crea, mai apoi, propriul univers sonor.

Despre el, Sabin Păutza spune: “ La 20 de ani am scris ca Shönberg și Webern, la 30 eram îndrăgostit de Messiaen, la 40 m-am întors la Bartok și Stravinski, iar în acel moment îmi găsisem o linie proprie de exprimare”.

“ Sabin Păutza este copilul teribil al generației sale sau dacă nu vă place, face parte dintre tinerii furioși ai generației sale. Sunt onorat că i-am fost, îi sunt și îi voi fi contemporan”, spune profesorul universitar doctor Cristian Misievici, fost student al maestrului.

“Pentru mine ideile sunt imagini, afirmă Sabin Păutza, iar sunetele sunt culori. Totul se mișcă vizual, spațial( tridimensional) și în culori. Mi-e imposibil să despart sunetul de imagine”.

Afirmarea și confirmarea frumosului sonor în creația sa sunt adoptate cu măiestria parametrilor oricărui gen chiar și în condițiile muzicilor experimentale, pe care le-a testat cu succesul garantat de receptivitatea publicului și de frecvența în sălile de concerte. Dumnezeu l-a iubit și i-a deschis porțile lumii pentru o carieră de succes, de renume mondial, ca dirijor, compozitor, orchestrator și profesor universitar. Timp de 20 de ani a fost profesor la Conservatorul “George Enescu” din Iași, unde a creat Corala ”Animosi” după modelul corului ”Madrigal” și s-a afirmat în calitate de compozitor. În America, unde a poposit mai bine de trei decenii a fost director artistic și prim dirijor al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony Orchestra ( 1987-2012). Profesor la New York University, la „S.t. Rose” University- New York, la Rutgers University- New Jersey. A concertat în cele mai mari săli din Statele Unite, Europa și Australia, printre care : “Carnegie Hall” din New York, “Santa Cecilia” din Roma, Richard Wagner “ Jugendfestspieltreffen” din Bayreuth, sala” Chopin” din Varșovia, Wiena “Philarmonic Hall”.  Deține numeroase premii și distincții românești și internaționale, printre care : premiul “ George Enescu” al Academiei Române, premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, marele premiu al Televiziunii Române, premiul de compoziție al “ Concursului Internațional din Salt Lake City”, Utah, premiul “ Rudolf Nissim” al Uniunii Compozitorilor Americani și marele premiu “ Doctor Martin Luther King Jr” . Este membru al Uniunii Compozitorilor Români, al Uniunii Compozitorilor Americani și al Uniunii Compozitorilor din Germania.

 “Muzica exprimă ceea ce cuvintele nu pot exprima” spune Rabindranat Tagore, iar compozitorul Sabin Păutza, „ de la o partitutră la alta, de la un gen muzical la altul și-a definit creația prin particularități inconfundabile”, afirmă profesorul universitar doctor Mihail Cozmei. “Creația sa, scrie Mihail Cozmei, este o sinteză integratoare a unor surse muzicale aparent contradictorii, dar de o autentică expresivitate, iar pe de altă parte o constantă și poate , nu întotdeauna conștientă întoarcere la sursele autohtone. Mai presus de toate, în elementele de sintaxă și vocabular muzical descoperim însă, în creația lui Sabin Păutza, o surprinzătoare, o fascinantă căutare și împlinire a jocului, nu doar a jocului sonor în sine, gratuit, ci, cum afirmă compozitorul în teza de doctorat susținută la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, jocul acela “ca expresie a unei continue căutări”.

 Sabin Păutza este Doctor în Muzică – titlul acordat de Institutul pentru Cercetări Aplicate din Londra. De asemenea în anul 2005, Academia de Muzică”  George Dima” din Cluj-Napoca i-a acordat titlul de Doctor în Muzică cu calificativul “ Suma Cum Laudae”.  În semn de mare prețuire și pentru valoarea sa necontestată, Liceul de Arte din Reșița îi poartă numele de 15 ani, iar Imnul Reșiței, pe versurile poetului Octavian Doclin, poartă semnătura muzicală a maestrului Sabin Păutza.  Este cetățean de onoare al orașului  Plainfield din New Jersey, al orașului Reșița și al județului Caraș-Severin.

Profesor universitar doctor Gheorghe Duțică:

“Sabin Păutza este omul pe care îți dorești să-l fi întâlnit, omul în preajma căruia îți dorești să te fi aflat, pentru a învăța, pentru a cânta, pentru a compune, pentru a glumi, pentru a iubi, și mai ales, pentru a iubi muzica, toată muzica bună’’.

Alteța sa Regală Principesa Margareta i-a oferit lui Sabin Păutza într-o ceremonie specială, care s-a desfășurat la Palatul Regal din Sinaia, prima Medalie a Casei Regale, “ Nihil Sine Deo”, semnată de Majestatea Sa Regele Mihai I.

 Despre compozitorul, dirijorul, profesorul, dar mai ales Omul Sabin Păutza se pot spune încă multe lucruri bune.

Concluzia însă este una singură:

“ Dacă Sabin Păutza n-ar fi existat, el trebuia inventat! “ afirmă muzicologul Daniela Caraman FOTEA.

La aniversarea celor 80 de ani, se cuvine să îi spunem Maestrului :

LA MULTI ANI  CU SĂNĂTATE, ZILE SENINE ȘI SĂ TRĂIASCĂ ÎN ARMONIE CU ANII CARE VOR VENI !

Text și foto Adriana Telescu

Exit mobile version