Doctorul sufletelor noastre

Am asistat și asistăm, de multe ori – de prea multe ori – la atacuri furibunde asupra Bisericii noastre ortodoxe. Acțiuni mârșave, unele provenind din instincte atavice, greu de interpretat în zilele noastre iar altele, cu atât mai grav, concertate, în cadrul unei opere ample de distrugere a valorilor care au ținut acest popor aici, mii de ani. Credința a fost o ancoră în toate timpurile, alinarea spirituală făcându-ne, evident, mai buni, mai răbdători și poate și mai creativi. Biserica a rezistat în general acestor asalturi combinate și cu inevitabila modernizare a societății, s-a adaptat de câte ori a fost nevoie, slujitorii sau ostenitorii ei au evoluat nu numai spiritual dar și intelectual, astfel că zestrea culturală a Bisericii Ortodoxe Române, patrimoniul ei, sunt, cu toate greutățile, impresionante. Și așa și trebuie să fie.

Scriu aceste rânduri pentru că unul dintre proiectele Episcopiei Caransebeșului m-a impresionat într-un mod absolut deosebit. Prea Sfinția Sa Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu corpul părinților protopopi, preoților, diaconilor și celeorlalți slujitori ai bisericii a decis, nici mai mult, nici mai puțin, să se roage pentru oamenii bolnavi din acest județ, cei din spitale, instituții de protecție sau așezăminte pentru bătrâni ori pentru cei cu nevoi speciale și să le dăruiască volume editate de Episcopia Caransebeșului. Sunt 29 de asemenea instituții în județul Caraș-Severin, unde preoții vor oficia Taina Sfântului Maslu, care este un serviciu religios impresionant, ce se întinde pe durata a mai mult de trei ore.

Un asemenea moment s-a desfășurat miercuri, 16 martie 2023, la Spitalul Orășenesc din Oravița, acolo unde Prea Sfința Sa, Episcopul Lucian și ceilalți preoți au fost primiți cu căldură, de bolnavii care au putut asista, de corpul medical, de conducerea instituției și a administrației locale. Serviciul religios a fost unul impresionat, multora din asistență smulgându-le lacrimi. Da, atât de multă nevoie avem de cele spirituale, încât atunci când asistăm la așa ceva, ne descătușăm într-un mod pe care poate uneori nu l-am fi crezut posibil. Mai ales bolnavii au nevoie de asemenea alinare dar nu numai ei și acest lucru s-a văzut din plin la Oravița și se va vedea cu siguranță și la Spitalul Municipal din Caransebeș, acolo unde Prea Sfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, va fi prezent săptămâna viitoare, spre a se ruga pentru bolnavi.

”În interiorul Postului Mare al Paștelui vom cuprinde toate aceste așezăminte, cercetându-i pe frații noștri, pe bătrânii noștri, pe bolnavii noștri, pe copiii noștri, rugându-ne ca Dumnezeu să-i întărească pe toți și să le dăruiască tuturor putere de sus, e adresa asistenței Prea Sfințitul Lucian. Așa cum știți, Taina Sfântului Maslu nu se oficiază doar pentru cei care suferă din cauza unor afecțiuni trupești, ci se oficiază în primul rând pentru tămăduirea noastră sufletească. Suntem datori să ne îngrijim și de sănătatea trupească dar mai întâi suntem datori să ne îngrijim de sănătatea sufletească. Iisus este cel care practică de peste 2000 de ani medicina și la suflet și la trup, este doctorul sufletelor noastre”

Efortul Episcopiei Caransebeșului este unul remarcabil și din acest punct de vedere dar Biserica Ortodoxă Română se îngrijește de foarte multă vreme și de sănătatea fizică a celor în nevoie, la propriu, înființând spitale creștine, așezăminte sociale și alte forme de protecție. Biserica Ortodoxă Română nu înseamnă Mercedesuri și preoți devianți, înseamnă pilonul nostru spiritual, înseamnă canalul nostru direct spre Iisus Hristos și Dumnezeu, înseamnă un far nestins de cultură, spiritualitate și artă. Iar unul dintre exponenții de seamă ai acestei Biserici pe care o iubim este, fără îndoială, Prea Sfințitul Lucian. O personalitate remarcabilă, nu numai a ortodoxiei noastre, ci a întregului nostru construct spiritual, social și cultural. Sfaturile sale, blândețea, chemarea la colaborare între structurile societății, talentul oratoric, diplomația și multe alte calități, fac din Episcopul Caransebeșului, un păstor senin al sufletelor noastre și nu ar strica să ne aplecăm mai des asupra credinței noastre milenare, pentru că are cine să ne îndrume.

DANIEL BOTGROS

Sursa foto: doxologia.ro

Exit mobile version