Pledoarie pentru ROMANȚĂ

Se spune că toamna este anotimpul preferat al Romanței, pentru că pe acordurile ei frunzele se transformă în flori, soarele desenează apusuri romantice, iar vântul e călduț și ne mângâie invitându-ne la plimbare.

Toamna s-a născut și festivalul “Crizantema de aur”, în Târgoviște, în  1968, în casa în care acum doamna Romanță este pentru toți cei care o vizitează, gazdă perfectă. Anul acesta, a fost cea de-a 56-a ediție a acestei manifestări dedicate romanței, acest gen muzical atât de iubit încât se identifică cu cetatea unde a luat ființă manifestarea ce o promovează și o ridică la rang de regină. Toamna la Târgoviște își dau întâlnire toți cei care iubesc romanța: interpreți, actori, instrumentiști, compozitori, mulți oameni talentați care pe acorduri de romanță leagă prietenii, cântă, discută și caută modalități de-a promova mai frumos și bine acest eveniment cultural.

Toamna 2023 a fost pentru mine specială pentru că am avut ocazia să particip la ediția actuală a festivalului în care romanța ne cântă și ne încântă pe parcursul mai multor zile. Discuțiile cu participanții la festival s-au derulat firesc, lumea de aici fiind prietenoasă comunicativă.

Margareta IVĂNUȘ- Republica Moldova

          Adrian Beldiman – Republica Moldova

Silvia Goncear – Republica Moldova

De câțiva ani sunt și în juriul de interpretare. Eu iubesc romanța și chiar dacă fac parte din ansamblul folcloric al Filarmonicii din Chișinău, nu există concert în care să nu interpretez romanțe.

Camelia Florescu- București

În foaierul cinematografului “Independența”,au avut loc lansări de cărți și CD-uri.  Am întâlnit-o aici pe Carolina Jitaru din Ucraina, redactor la Radio Ucraina Internațional care ne-a vorbit despre proiectul său.

    “Sunt  laureată a festivalului, anul trecut am luat aici premiul special “ Cetatea Romanței”, iar anul acesta am avut onoarea să fiu invitată de doamna Alina Mavrodin Vasiliu pentru lansarea unui CD, primul cu muzica mea, pe versurile poeților români din nordul Bucovinei, actuala Ucraină.  Pe CD am două imnuri ale graiului matern, iar unul este interpretat de copiii din această zonă, urmașii lui Ștefan. Planurile mele de viitor sunt legate de încheierea proiectului numit “Poezia Românească din nordul Bucovinei pe strune de chitară”. Acest demers este susținut de Departamentul Românilor de Pretutindeni și de Guvernul României. Chiar dacă titlul CD-ului nu spune clar despre intenția noastră, acesta se numește “Cred în fericire”, scopul în sine este de-a face cunoscută poezia românească ce aparține poeților din nordul Bucovinei. M-am bucurat din nou ă fiu prezentă aici, la festivalul”Crizantema de aur”,care este o carte de vizită frumoasă a poporului român. „

             CASA ROMANȚEI

  Romanța cântec alint de tinerețe fără bătrânețe

Cine nu iubește romanța îmbătrânește repede” , scria într-o epistolă Ioana Radu și mare dreptate avea!

Așa că dacă vreți să faceți o terapie muzicală de întinerire, participați la festivalul  “Crizantema de aur”! Eu am venit de la Târgoviște locul de baștină al Romanței, unde s-a derulat anul acesta cea de-a 56-a ediție a festivalului, cu sufletul plin de poezie și muzică.

       Alina Mavrodin VASILIU, directorul artistic și sufletul     Festivalului “Crizantema de aur”, ne-a mărturist câteva gânduri.

Văzând că se întâmplă derapajul acesta ne-am hotărât să facem ceva pentru romanță. În anul 2016 am înființat Asociația Culturală “ Cetatea Romanței”, împreună cu oamenii de cultură implicați în festival. Președintele asociației este Teodor Vasiliu. Am vorbit cu autoritățile și le-am explicat despre pericolul care există, de a dispărea acest gen muzical, care se află în geneza imnului national al României. Din 2016 sunt directorul artistic al festivalului, iar în 2017 am  lansat  “Istoria Crizantemei de aur”, semnată de Teodor Vasiliu, monografie unicat, care redă țării arhiva acestei manifestări culturale. Aici este recompus festivalul și cuprinși în carte toți corifeii romanței românești. În 2017 după o muncă titanică, am deschis Casa Romanței, la cea de-a 50-a ediție a festivalului . Am adus aici reprezentanți Unesco,  de la Televiziunea Romănă, Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, autoritați locale și județene, care ne sunt și acum aproape, înțeleg și ne sprijină în activitatea noastră de promovare a acestei perle a culturii românești.

Organizatorii i-au decernat compozitorului Sabin Păutza o diplomă de excelență numită „Suflet de romanță”, cu prilejul aniversării a 80 de ani de viață, pentru excepționala creație și prodigioasa activitate artistică în slujba muzicii românești și a promovării Romanței.

Două diplome i-au mai fost acordate Maestrului Sabin Păutza de reprezentanții Academiei Dacoromâne, la Casa Romanței, în cadrul unei întâlniri derulate sub genericul ” Romanța ne unește”, o diploma de Doctor și calitatea de Conducător de doctorate  în dacoromânistică, specialitatea Muzică și cealaltă de Doctor Honoris Causa pentru activitatea de compozitor, dirijor, orchestrator și scriitor.

               Adriana TELESCU

               Fotografii Adriana TELESCU

În finalul acestui articol am să-l citez pe Maestrul Sabin Păutza:  “Continui să fiu impresionat de energia, entuziasmul și dăruirea cu care o mână de oameni conduși de soții Teodor Vasiliu și Alina Mavrodin Vasiliu, reușesc să țină viu acest minunat festival, care conservă, cultivă și impune lumii muzicale universale o comoară națională : ROMANȚA noastră românească, cea care ne reprezintă și ne definește la cel mai înalt nivel. “

Exit mobile version