Pentru Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reșița, imensul scandal provocat de descinderea Direcției Generale Anticorupție vine într-un moment cât se poate de nepotrivit: apropierea înscrierilor, problemele financiare pe care le traversează universitatea și altele. Dacă ar fi să fim ușor paranoici, așa cum îi stă bine oricărui jurnalist, am putea spune că e vorba de o conjurație care a lovit abia acum, pe fondul vulnerabilității momentane a uneia dintre personalitățile politice într-o instituție condusă chiar de soția acestei personalități: rectorul Doina Frunzăverde. Că e un atentat la familia Frunzăverde, la PNL la administrația publică și la multe alte persoane care se află în jurul lor. Faptul că un desant similar a avut loc și la Craiova ne determină să considerăm că nu e vorba de așa ceva, ci de faptul că justiția își face treaba. De altfel, ultimele acțiuni răsunătoare ale procurorilor converg spre ideea că justiția nu are, totuși, culoare politică. Ceea ce e bine.
Revin la scandalul declanșat, vizavi de examene luate pe bani, de dare și primire de mită, de tranzacționare a lucrărilor de licență chiar de către profesori, aspecte semnalate de procurori în rechizitoriul lor. Mai mult, stenograme, detalii picante, acțiuni cu ofițeri sub acoperire. Este, credem, în primul rând efectul pătrunderii în această universitate a unor cadre didactice a căror evoluție profesională a fost fulminantă: doctorate pe bandă rulantă, avansări surprinzătoare, grad de profesionalism și de moralitate îndoielnice, în multe cazuri, ne-am permite să spunem. Așa, studenții leneși sau incapabili au găsit breșe, s-au învățat că chiar dacă îi doare în cot de examene, merge și cu plicul. De aceea, cred că vinovăția aparține în egală măsură tuturor celor care s-au complăcut, de-a lungul anilor, în această situație.
Numai că această atitudine a unor cadre didactice, care au găsit la universitate o bună vacă de muls bani sau favoruri sexuale, afectează grav pe oamenii onești din prestigioasa instituție de învățământ. Fiindcă au fost necesari ani de muncă pentru ca la Reșița să se instaureze un climat academic autentic. Chiar dacă ne ferim de generalizări opinia publică nu funcționează așa. În imaginarul public eticheta de instituție coruptă se aplică foarte ușor și ea poate afecta pe termen lung prestigiul unei asemenea entități, cum e universitatea. Reșița și Caraș-Severinul are nevoie ca de aer de un mediu academic, de studenți, de manifestări științifice, de cercetare. Și așa avem mari probleme de emancipare economică, socială și chiar culturală. Dacă nu vom mai avea nici universitate chiar putem să ne luăm adio de la lumea civilizată.
Sigur, nu se va ajunge până acolo dar există pericolul real ca această muncă să fie umbrită de scandaluri de corupție. La fel de adevărat e și faptul că este nevoie de curățenie iar cei care practică acte de corupție să fie eliminați din sistem. Numai așa vom putea vorbi învățământ de calitate. Altfel, putem să ne îmbătăm cu apă rece că avem diplome ce nu ne folosesc la nimic.
Sursa foto: today.com