Atâtea idioțenii câte am citit/auzit/vizionat cu profund nefericita ocazie a tragediei de la Colectiv, mărturisesc că rar mi-a fost dat să întâlnesc. Nu exclud cu totul teoriile conspiraționiste (poate veți râde însă eu și astăzi am unele semne de întrebare cu privire la aselenizarea americanilor) dar să scrii și să colportezi astfel de elucubrații, cu atâta convingere, e de-a dreptul stupefiant. Problema e că oameni cu CV-uri valoroase dau share într-o veselie acestor tâmpenii iar dacă vorbești cu ei sunt foarte convinși că ceea ce citesc pe internet e adevărat: ”era de așteptat, e normal, ne ascund ei ceva, niciodată nu ni se spune adevărul”, sunt fraze pe care cu stupefacție le auzi de la persoane pe care le credeai mult mai echilibrate. Recunoști, atunci când porți o discuție cu ei, întreaga paletă de marote idioate care abundă pe internet. Adică, acești oameni vorbesc efectiv o limbă nouă: ”limba Facebook”. Și sunt foarte convinși că ce îți spun ei e adevărul absolut. Este încă o dovadă în plus că Richard Brodie – autorul popularului program Word de la Microsoft și al cărții ”Virusul minții” – avea dreptate. El vorbește de ”memetică”, o nouă știință teoretică sau măcar o teorie, care acreditează faptul că virușii minții, memele, sunt mai persistente și se răspândesc mai ușor chiar decât virusurile obișnuite. Gândim, vorbim și reacționăm în spiritul trasat de aceste meme, mai mult decât ne imaginăm. Cu toții o facem. Numai că e nevoie de anumite filtre, de o anumită rezistență în fața acestui asalt.
Revenind la tragedia din clubul Colectiv, teoriile conspiraționiste lovesc în forță. Ele nici măcar nu sunt mai complexe, mai elaborate, cu parfum de autenticitate, ci sunt incredibil de nătângi. ”Sunt decedate 63 de persoane. Guvernul ascunde totul,” ”Au murit de la început 56 de persoane dar autoritățile nu vor să spună adevărul”, ”Focul a fost pus de o mână criminal, pentru a deturna atenția de la coloana oficială a lui Oprea”, ”Buretele a fost îmbibat cu substanță toxică” (aici, un mic amendament. Dacă se dovedește că buretele din tavan a fost spălat de angajații clubului cu solvent, atunci chiar e o problemă, pentru că rămâne o peliculă extrem de inflamabilă) și multe altele. Apoi, eternele prevestiri, presimțiri, previziuni, cutare a știut că o să moară, membrii trupei Good bye to Gravity intenționat și-au ilustrat albumul cu elemente de foc, cu dragon în flăcări, pentru că știau că urmează să sfârșească în Colectiv. Medicii români nu sunt nici ei buni, degeaba clamează ei că răniții sunt netransportabili, hai să-i omorâm cu avionul, degeaba spun medici specialiști străini, sosiți aici să ajute răniții, că nici în alte spitale nu se poate face mai mult dar, mai ales, unii dintre pacienți nu rezistă la transport. Sigur, ne dorim tot ce e mai bun pentru răniți, suntem fericiți că ajung în străinătate, pentru a fi bine îngrijiți, dar problema e să reușească să ajungă acolo, nu să piară pe drum. Apoi, tunuri peste tunuri, pe persoane sau entități, inclusive politice, care n-au nicio legătură cu tragedia. Să nu mai vorbim de satanism, de Halloween sau de alte tâmpenii sinistre. Sute de bloguri obscure, site-uri făcute din vanități personale, cu toatele colportează informații abracadabrante, din care e foarte greu să decelezi adevărul. Greu, desigur, pentru cei care nu se ostenesc să gândească un pic.
Și peste toate, fără conspiraționism neapărat, dar adus în mediul virtual de aceiași obscuri bloggeri, tronează Tudor Chirilă! Cine e Tudor Chirilă? Nu, nu, știu cine este fiul Iarinei Demian. Unele piese de ale sale sunt inspirate, a și scris câte ceva interesant pentru generația tânără. Dar, cine e Tudor Chirilă să pună etichete, să pună presiune și să tragă la răspundere sistemul sanitar, de pildă. Care are tarele lui, neajunsuri mari, dar nu cred că muzicianul le cunoaște atât de bine încât să pună presiune pe cineva din domeniu. Doar că e încă relativ tânăr și interpret de rock, nu-l face specialist în toate. Și nici pe alții.
Sursa foto: popsugar.com