Consiliul Județean Caraș-Severin pare la fel de confuz ca în urmă cu câteva luni. Nu o legați neapărat de faptul că deocamdată Sorin Frunzăverde rămâne în concediu medical și în proces cu DNA. Nici de faptul că Ionesie Ghiorghioni nu mai e ”mandatat” să transmită salutul președintelui CJ în sălile de ședință ale instituției sau pe la manifestările din județ. Poate nici de aspectul că instituția ”se ține” într-un singur vicepreședinte: Ilie Iova, neobișnuit, nici el și nici Ghiorghioni să ia decizii importante. Există însă un fel de degringoladă apatică la nivelul legislativului județean, o stare de semi-așteptare fără final, fără obiect.
Prima ședință din acest an a Consiliului, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, a parafat, fără nicio urmă de dubiu, că starea de confuzie continuă. Mai mult, că există niște criterii, niște mecanisme care scapă ochiului public, rotițe obscure care împing deciziile spre o zonă sau alta. La fel cu fief-urile politice, unele hotărâri din Consiliul județean par a fi tributare unei logici străine omului obișnuit. Ele fac parte dintr-o lume oarecum subterană, din care răzbat uneori efecte. Și nu ar trebui să fie așa, pentru simplul motiv că un consiliu județean nu este templul politicii sau al intereselor altele decât cele ale contribuabililor. Și nu e vorba neapărat de șpăgi, de criminalitate economică, de fapte grave. Este vorba de unele abordări arbitrare, ce pot vicia buna desfășurare a lucrurilor.
Bunăoară, la ultima ședință, Consiliul a primit o cerere pentru a introduce în regim de urgență un proiect de hotărâre ce viza un ajutor financiar pentru Camera Agricolă a județului. Era vorba de 3.000 de euro. Atât costă, după reduceri succesive, un stand la Târgul Produselor Agricole ce va avea loc în curând la Berlin. Producătorii agricoli, care au participat în ultimii patru ani, spun că e ca la Facebook: dacă nu ești acolo, nu exiști. Necazul e că anul acesta, ministerul de resort n-a mai finanțat deplasarea delegației românești. Proiectul a fost introdus și susținut puternic de consilierul județean Nicolae Ștefănescu, care susținea, din perspectiva specialistului, cât e de important ca producătorii agricoli din Caraș-Severin să ajungă acolo. Pavel Nefir, directorul executiv al Camerei Agricole a susținut și el acest proiect, arătând că pretențiile de sprijin financiar au tot scăzut, până au ajuns la cele 3.000 de euro necesare plății standului. Mai mult, Ștefănescu vorbea la un moment dat de un împrumut. Ilie Iova, vicepreședintele CJ, susținea că a văzut mai multe sume dar că nu a primit o cerere din partea producătorilor agricoli. Confuzie pe toate planurile. Tânărul și imberbul secretar al județului, Darian Ciobanu, i-a ”umilit” cu un potop de expresii latinești din lumea dreptului pe bieții consilieri județeni, care or fi uitat și ei bruma de latină pe care au făcut-o la școală, dacă au făcut-o. În traducere, din latină în română, nu ar fi existat cadru legal pentru acordarea acestor bani. Asta n-ar fi fost nimic, dacă tânărul Ciobanu nu ar fi alocat cam prea multe octave lămuririi lui Nefir cum că nu e cadru legal, ceea ce l-a făcut pe Nicolae Ștefănescu să părăsească ședința, pe motiv că nu așa se vorbește în forul județean. Acum Ștefănescu (Nicalai, pentru apropiați) nu mai prea beneficiază de suportul tehnic al PSD-iștilor, așa că nimeni nu l-a urmat afară, ba chiar a fost criticat: ”Ștefi ăsta e deja în campanie”, au mârâit social-democrații, pe care, potrivit propriilor declarații, Ștefănescu îi va părăsi, încolo, spre alegeri, candidând independent la Primăria Reșiței. Până la urmă, Ilie Iova ne-a lămurit buștean. A încercat să explice că cererea a venit din partea unor angajați din Consiliul județean, care merg în fiecare an la Berlin și că nu a primit altceva din partea nimănui. Acesta să fie motivul refuzului? Se putea găsi sau nu o portiță legislativă pentru sprijinirea celor care ar fi trebuit să reprezinte cu onoare județul la Berlin? Greu de răspuns. Repet, confuzie totală. Sau… ceață groasă.