Centralizarea voturilor pentru Consiliul Judeţean Caraş-Severin s-a finalizat, în cursul acestei nopţi. Potrivit Biroului Electoral Judeţean, PSD a fost foarte aproape de a obţine o majoritate în Consiliul Judeţean Caraş-Severin, cu 47.767 de voturi (36,41%) obţinând 14 mandate de consilier judeţean din cele 16 necesare pentru a avea majoritate simplă. PNL a fost votat de 47.489 de locuitori (36,19%) şi a primit 13 mandate în legislativul judeţean, cu unul mai puţin decît PSD. UNPR a obţinut 8136 de voturi (6,20%) şi i-au fost atribuite 2 mandate de consilier judeţean, iar PMP, 8078 de voturi (6.15%), cele două partide urmând să fie cheia majorităţii în Consiliul Judeţean.
Pentru formarea majorităţii în Consiliul Local Reşiţa, au început deja negocierile, PNL negociind cu Partidul Verzilor. PNL va avea, în Consiliul Local Reşiţa, nouă consilieri, alături de alţi nouă consilieri de la PSD, unul de la Partidul Mişcarea Populară şi doi de la Partidul Verde, cu care liberalii au început deja negocierile.
Câteva observaţii: cinci din cele şapte oraşe ale judeţului sunt conduse de liberali, în timp ce majoritatea zdrobitoare a comunelor au primari PSD. Interesant este că majoritatea consiliilor locale au o altă culoare decât primarul, ceea ce nu va crea un element de confort pentru proaspeţii edili. În general, în comune şi oraşele mici cetăţenii votează OMUL, gospodar, sau cinstit şi de bun simţ, în timp ce în oraşele măricele factorul politic poate propulsa în frunte aproape pe oricine!
Patrie a social-democraţiei româneşti, din pricina industriilor dezvoltate în urmă cu trei secole de “investitorii străini”, Banatul de Munte îşi regăseşte, în ultimii ani, faţeta rebelă cu care se identifică încă de pe vremea Dacilor lui Boerbistra! Partizanii, legionarii în trecut, dreapta politică şi Traian Băsescu, azi, fiind elemente vii ale acestei regiuni. Aşa stând lucrurile, se votează, de obicei, pe contră, anul acesta votul politic fiind împărţit aproape frăţeşte între stînga şi dreapta la Consiliul Judeţean. Ca o consecinţă directă a votului şi a Legii, noul preşedinte de CJ, indiferent care va fi el, va fi mai mult decorativ şi nu va putea demara proiecte majore înainte de a satisface pretenţiile partenerilor care îl pot zbura oricînd! Nici CJ nu va putea fi mai sprinţar, aşa că, prevăd patru ani de pace şi “sinceritate” în Primul for al judeţului!
Surprize. Din punctul meu de vedere, surprizele acestei campanii se numesc Adrian Torma şi UNPR. Sincer, nu credeam că Matei Lupu va putea fi înfrînt la Moldova Nouă, cum nu credeam nici că UNPR-ul va mai trece pragul electoral. Aşa stînd, totuşi, lucrurile, UNPR-ul lui Tabugan va face cărţile în Consiliul Judeţean. Tabugan nu îl iubeşte pe Mocioalcă, dar nu o iubeşte nici pe Iustina Turnea, aşa că împăcarea cu una dintre părţi va fi condiţionată de mărimea caşcavelei.
Unii lideri aflaţi în fruntea listelor prezentate electoratului, aşa zisele LOCOMOTIVE, se vor retrage, în locul lor urcînd scara ierarhiilor, cei din linia a doua, sau chiar din spatele frontului. Din punctul meu de vedere, această retargere este o ticăloşie, este o nouă înşelare a electoratului, un fals şi uz de fals, inducere în eroare cu bună ştiinţă şi cu rea credinţă, şi dacă am fi la Tribunal ar primii nişte condamnări frumoase… Votul politic a demonstrat, însă, că cetăţeanul nu mai este chiar atît de prost, că a început să citească tratatele despre minciună şi a taxat, uneori dur, unele Locomotive de muzeu, pe care le-a trimis la depou! Aşadar, mulţi ar trebui să plece!