În aceste “ore Pascale” constat, nu fără surprindere, că singura opoziţie serioasă la PSD este chiar PSD-ul! Lansat în campania electorală ca din praştia lui David, PSD-ul părea că va răpune pe loc Goliatul politicilor, uneori evident anti-naţionale. Din păcate, senzaţia cetăţeanului de rînd, cu multe aşteptări din partea PSD, este că există mai multe bîlbe şi incooerenţă, decît acţiune concretă: Legea salarizării unitare, legea răspunderii magistraţilor, înlocuirea din funcţii cheie a unor incompetenţi pentru care pălăriile sînt mult prea mari, iar faptele lor demonstrează că sînt pericol public etc. Sigur, şi Dumnezeu a făcut lumea în şase zile! În a şaptea, s-a odihnit! Sper să nu se prelungească prea mult ziua a şaptea, pentru PSD!
Sigur, drumul pe care a apucat-o PSD nu este nici uşor, nici pe placul multora, aciuiţi în grupuri de interese, uneori “mafiote”, dacă i-ai crede pe anchetatorii italieni ai Camorei napolitane, care au profitat din plin de numirile politice, indiferent de culoare, pentru bine personal. Există în spaţiul public multe provocări, multă provocare, şi mai multă dezinformare. Informaţie agresoare, cum se numeşte ea în limbaj de specialitate! Cum este cea a privatizării Pilonului 2 de pensii! Sigur, oficialii din Guvern au fost ocupaţi cu dezminţirile, dar un sîmbure de îndoială s-a înşurubat, ca un vierme, în minţile celor care au tot auzit ştiri pe această temă. Sigur, ideea naţionalizării este asociată cu “penalii” care ne conduc! Dar, cum trei sferturi din România este penală, avem o mare problemă! Am o listă cu oameni de afaceri din Reşiţa care au creat, în decursul timpului, cam 1000 de locuri de muncă! Toţi sînt penali, toţi sînt acuzaţi de evaziune fiscală, deşi din documentele “anchetate” reiese clar făcătura! Şi, atunci, te întrebi dacă “penalii” din fruntea ţării sînt furăcioşii de serviciu, sau doar un produs de marketing politic?
La toate acestea se adaugă bîzîiala fostului premier Victor Ponta care are de împărţit ceva cu Liviu Dragnea. Poate, un partid…
Deşi nu fac nici un fel de politică, poate doar a Legiunii Ordinului Suveran Creştin şi Militar al Cavalerilor de Banat, organizaţie moştenitoare a Ordinului Gladiului, nu pot să nu remarc atitudinea premierului Sorin Grindeanu care repetă, cu obstinaţie în întîlnirile cu autorităţile locale, că menirea lor este aceea de a administra ţara aflată în mare nevoie, lăsînd politica mai la o parte!
La fel de enervant bîzîie şi partidul lui Traian Băsescu, acolo unde verticalitatea este precum a ghiocelului şi unde problemele statului mafiot şi a justiţiei aservite ţin de o oarecare paternitate contestată acum. Băsescu este acum victimă a unor practici instituite în perioada neo-liberală a României, atunci cînd şleahta sa nu dorea să omoare statul ci doar să-l facă atît de mic încît să-l poată îneca în cadă iar afacerile dubioase de partid să prospere fără concurenţă. Vă amintiţi de zicala cu statul care bagă la puşcărie hoţii de buzunare pentru că nu suportă concurenţa!
Partidul intelectual al lui Nicuşor Dan s-a dovedit o creaţie mai şubredă chiar decît un scenariu de film B. Pornit ca o Alianţă Civică, USR-ul s-a procopsit cu un nucleu de neo-liberali înobilaţi post-revoluţionar, înconjuraţi de cîţiva visători şi de o cohortă de profitori. Dacă mă întrebaţi, USR-ul nu va vedea luminiţa de la capătul tunelului de mandat în aceeaşi formulă!
Singurul partid rămas ca alternativă politică la guvernare rămîne PNL-ul, partidul care a moştenit din istorie doar capacitatea cameleonică de a-şi crea propriile avantaje politice. Acest cameleonism l-a făcut nepopular în rîndul electoratului român! Şi, evident, lupta internă perpetuă pentru putere, inconsecvenţa, amatorismul şi apetitul pentru piţiponceala susţinută de lideri din teritoriu. Paştile acestea ar trebui să-i lumineze pe liberali, încît să fie capabili să-şi aleagă o nouă structură de conducere care să aducă partidul, în 2019, la 35%! Victor Orban, vine în lupta pentru funcţia de preşedinte pe calul alb al victimei politice, dar este singurul cu notorietatea şi experienţa în măsură să-l califice pentru această demnitate politică. O serie de intelectuali şi lideri din teritoriu se adună în jurul său, mai mult sau mai puţin hotărît, încă fideli principiului enunţat de Carol: “Tomnule Prateanu, tumneata ai doua luntri in cur”!
În Caraş-Severin, lupta care se întrevede la orizont va fi între primarul Reşiţei, Ioan Popa, om de afaceri, şi actualul preşedinte al formaţiunii şi senator, Marcel Vela. Unii dintre liderii importanţi ai PNL, precum primarul din Ezeriş, Ioan Rusu, şi-au declarat ferm susţinerea pentru Marcel Vela şi Victor Orban, de unde pot deduce că Marcel Vela îl susţine pe Victor Orban! Ioan Popa este considerat tînăr şi fără experienţă politică, dar un excelent candidat la alegerile următoare, deşi nici Iisus nu avea decît 33 de ani! Sigur, Popa nu e Christosul liberal, dar nici jocurile nu sînt făcute, indiferent de susţinere!
Eu zic să aşteptăm ca politicienii să ia lumină. Şi, mai vedem!
Sursa foto: aktual24.ro