Vice-președintele Senatului României, Mihai Goțiu, a lansat o provocare pentru toți colegii lui parlamentari: să-și petreacă măcar o parte din această vară în una din stațiunile autohtone, apoi să discute în toamnă și să ia măsuri concrete de sprijinire și dezvoltare a turismului românesc. Provocarea vine după ce senatorul USR a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la Băile Herculane.
”Îi provoc pe toți colegii din Parlament (de la toate partidele) să-și petreacă măcar 2-3 zile din vara asta într-una din stațiunile românești. Să vadă ce merge și ce nu funcționează. Cred că așa n-am mai ajunge să promovăm cai și oi verzi pe pereți, ci, din toamnă, am găsi soluții reale de sprijinire a turismului autohton, în folosul comunităților locale și, nu în ultimul rând, al României”, a spus Mihai Goțiu.
Parlamentarul USR a plecat din Băile Herculane cu sentimente contradictorii. Pe de o parte, a fost plăcut surprins de sentimentul de comunitate întâlnit aici și de faptul că stațiunea începe să reînvie. Pe de altă parte, s-a declarat dezamăgit că o asemenea stațiune, cu un potențial turistic uriaș, nu e promovată suficient ori că are parte doar de promovare negativă. Mihai Goțiu a apreciat că parlamentarii români au capacitatea de a promova turismul românesc și că ar putea lua măsuri care să ajute la dezvoltarea lui, înțelegând modul în care funcționează, dacă nu ar alege să-și petreacă concediile exclusive în străinătate.
”Partea bună e că am găsit o stațiune mult mai animată față de cum mă așteptam ținând cont de ,,publicitatea” de care a avut parte în ultimii ani, în care majoritatea articolelor apărute în presă s-au axat doar pe starea de degradare și colapsul legendarei stațiuni, pusă pe butuci de șmecheriile lui Iosif Armaș, sub ,,patronajul” lui Adrian Năstase”, a mărturisit vicepreședintele Senatului, care a testat băile cu sulf și mâncarea de la un restaurant din categoria ”impinge tava”: ”Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost atmosfera generală, populară, desprinsă parcă din vacanțele copilăriei. Nu e o nostalgie după imaginile unor ani fără griji, cât sentimentul de comunitate transmis de toate acestea, interacțiunile naturale, organice, între cei care ajung în asemenea locuri, micile supărări comune ale vilegiaturiștilor, micile negocieri la cumpărături, ,,secretele” împărtășite despre beneficiile băilor cu sulf ori ale celor cu iod, ,,controversele” despre câte minute e bine să stai în bazin, la ce temperatură, povestioarele despre vindecări mai mult sau mai puțin plauzibile”.
Mihai Goțiu a explicat și care sunt efectele faptului că liderii politici ajung extrem de rar în stațiunile românești. „Avem o clasă politică majoritară care s-a obișnuit cu vacanțele prin „străinătățuri”, dacă se poate în Dubai, pe Croazetă ori pe plajele Braziliei. Și asta generează cel puțin două efecte negative majore. În primul rând, nu mai înțeleg alt gen de turism, iar asta se vede și în politicile publice pe care le promovează în domeniu, adresate doar celor cu venituri peste medie, și chiar mult peste medie, ignorând faptul că avem șanse minime să luptăm pe segmentul turismului de lux cu arabii ori chinezii. În al doilea rând, se produce o declasare, în mentalul colectiv, a turismului în România. Când ”modelele” din societate promovate în presă, și nu e vorba doar de politicieni, povestesc doar despre vacanțe exotice ori experiențe de vacanță extreme, ideea de turism autohton pierde din start. Cât timp românii continuă să aleagă destinații de vacanță din străinătate, deși, la nivel de potențial pe segmente active ca turismul în natură, balnear, festivalier ori cultural, nu sunt cu nimic superioare celor autohtone, nu facem decât să exportăm economiile de vacanță. Localnicii pierd locuri de muncă, întreprinzătorii români pierd profituri potențiale, bugetul de stat și bugetele locale pierd încasări. Într-un cuvânt, pierdem pe toată linia”.
„Așa, un loc ca Băile Herculane, care atrăgea, odinioară, aristocrația Romei imperial ori împărătesele și împărații austrieci, a ajuns și e aproape invizibil pe harta oficială a turismului românesc și internațional”, a mai notat Mihai Goțiu, care a promis că, personal, se va implica în promovarea turismului autohton.