Suntem tentați, de multe ori, căzând mai ales pradă exagerărilor de pe mediile de socializare ori din acea parte a mass-media dominată crunt de tot felul de interese și de poziții ”de dans” după cum cântă muzica, să-i vedem pe jandarmi un fel de poteră modernă, care știe doar să dea la oase. Sigur că, din păcate, mai există și excese dar hai să spunem că ele rezidă din însăși natura muncii jandarmilor, care nu sunt plătiți să planteze flori, ci să păstreze ordinea. Îi vedem la adunările publice, la meciuri, îi vedem pe munți, în orașe, îi vedem patrulând pe stradă, îi vedem intervenind, uneori în forță. Îi vedem în teatrele de operații străine. Uneori îi considerăm eroi, alteori reprezentanți ai unui sistem de represiune. Depinde din ce unghi privim lucrurile, până la urmă.
Jandarmeria Română a împlinit 168 de ani. O cifră impresionantă. Inspectoratul de Jandarmi ”Gr. bg .Vasile Zorzor” al județului Caraș-Severin a marcat ieri, în 3 aprilie 2018, așa cum se cuvine, acest reper al istoriei jandarmeriei. S-a desfășurat un seminar festiv la Palatul Administrativ, acolo unde au participat autorități publice, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, ai mediului de afaceri, primari, reprezentanți ai Poliției, SRI, DGA, DIPI. A urmat apoi, sub coordonarea împuternicitului comandant inspectorul șef al Inspectoratului Județean, lt. col. Ionel Dina-Mănoiu, o serie de exerciții demonstrative în Centrul Civic, executate de jandarmi timișoreni și cărășeni, în fața unei numeroase asistențe formată din reșițeni veniți să-i vadă în acțiune pe jandarmi, chiar dacă simulată ( mai bine așa). Au fost demonstrații ale subunităților de elită ale Jandarmeriei, cu simulare de infracțiuni diverse, folosirea câinilor de serviciu, capturare de mașini, răpire, tâlhărie, rapel pe clădirea Consiliului Județean pentru eliberare de ostatici. S-au executat focuri de armă cu muniție de manevră, spre marea încântare a reșițenilor prezenți, procedee de arte marțiale ale jandarmilor din structurile antiteroriste. Evenimentul s-a încheiat cu o recepție dată de jandarmi.
O manifestare necesară, am spune, pentru că Jandarmeria face parte integrantă din comunitate. O consemnez, așadar, și cu o oarecare nostalgie, pentru că bunicul meu din partea tatei, a fost ofițer de jandarmi și chiar șef de post, atunci când Jandarmeria acționa exclusiv în mediul rural.