Publicăm, mai jos, o opinie a unuia dintre cei mai importanți scriitori și teoreticieni ai literaturii science-fiction din România – Ovidiu Bufnilă – cu privire la necesitatea unei reinventări sau reconstrucții a viziunii asupra acestui fenomen în Europa și în lume. Suntem, totodată, deschiși spre orice opinie avizată din partea scriitorilor, criticilor sau iubitorilor de SF din țară asupra fandomului românesc, literaturii, artei sau orice formă ar îmbrăca această fascinantă categorie culturală.
Mileniul revoluționar ne provoacă să fim creativi și dinamici. Istoria ne cheamă să spunem un nu răspicat centralismului în cultură, în politică, în viața socială. Nu ne mai putem întoarce la forme de organizare care distorsionează valorile, care impun reguli autoritare, partizane, elitiste într-o lume liberă, globală.
Mai multe evenimente confuze și contradictorii produse de politica centralistă a European Science Fiction Society reclamă o schimbare de atitudine și de mentalitate la nivel european in Science Fiction și nu numai.
Centralismul, oricare ar fi el și oriunde s-ar manifesta, produce diletantism și birocrație, alimentează orgolii și atitudini care umbresc libertatea de exprimare și de creație, în final libertatea omului.
Prin volutele istoriei, ne aflăm astăzi poate în cea mai teribilă și provocatoare ipostază a libertății, aceea de cetățeni universali. Scriitorii, artiștii, promotorii și fanii SF sunt și ei, aidoma, cetățeni universali. Ei pot, dacă au curaj, să navigheze la larg, neînfricat, către noi experiențe culturale și conceptuale de neimaginat în secolele trecute. E o aventură nebună pe un ocean furtunos care schimbă toate paradigmele trecute în arte, științe, politică, economie și așa mai departe.
Euroconul este o formă de centralism desuet. El nu mai exprimă realitatea și complexitatea fenomenului SF din Europa. European Science Fiction Society este o structură învechită, elitistă, care nu mai are nici o legătură cu dinamica fenomenului SF. Scriitorii, artiștii, promotorii și fanii SF din Europa au nevoie de alte construcții conceptuale și de altfel de evenimente SF specifice acestui Mileniu, ei fiind toți, ca și noi, de altfel, cetățeni universali.
Nu pun în discuție existența European Science Fiction Society pentru că libertatea de asociere este o parte importantă a libertății noastre. Pun în discuție încercarea de a centraliza acest domeniu frumos și nebun al ființării umane care este Science Fiction în totalitatea manifestărilor sale culturale.
Oricine este liber să producă evenimente SF europene sau internaționale, oriunde și oricând. Oricine este liber să promoveze valoarea reală fără a avea pretenția de a fi singura voce autorizată. Oricine este liber să promoveze colaborarea internațională în Science Fiction. A centraliza verdictul, juriul, critica este, în orice domeniu, drumul sigur către nelibertate și ieșire din istorie.
Unele derapaje din lumea Science Fiction din România și din alte țări, produse datorită politicii centraliste a European Science Fiction Society reclamă afirmarea libertății noastre de creație, gândire, de mișcare. Suntem cetățeni universali, avem nevoie de manifestări structurale și culturale maleabile, dinamice, vălurite într-o lume care are ființarea unui enigmatic ocean care ne cheamă în larg, liberi și curajoși.
Ovidiu Bufnilă