Sâmbătă, 20 martie 2021, a avut loc online adunarea generală a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, unanim apreciată drept o reușită, datorită condițiilor în care s-a desfășurat. Totul a concurat armonios: ideile, proiectele incluse în materiale, dezbaterile, inclusiv tehnica ce a funcționat ireproșabil.
Prima parte a adunării a constat într-o întâlnire video la care au fost prezenți 70 de membri ai UZPR – reprezentanți ai organismelor naționale ale UZPR, președinții filialelor din țară și străinătate. Deschiderea întâlnirii a fost făcută de către președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, dornic să mai sublinieze odată că UZPR este o organizație puternică, cu aproape 4.000 de membri, în care mai puțin de o treime sunt pensionari, cu 50 de filiale în țară și tot mai multe în străinătate. Anul 2020, în opinia sa, a fost unul de mari reușite, cu multe inițiative în plan local, cu o legătură tot mai puternică între București și filialele din străinătate. Pentru membrii uniunii din Serbia, Moldova, Valea Timocului, pentru românii din diasporă – Graz, Viena, Atena, „Țara Galilor, New York, sau Canada – UZPR, publicațiile sale și invers publicațiile, emisiunile lor la radio, cum este cea de le Graz, reprezintă o legătură cu țara.
Rând pe rând președinții organismelor naționale au prezentat rapoartele înscrise pe ordinea de zi, creând o imagine de ansamblu asupra activității UZPR în 2020. Astfel, au fost atestate și autentificate pentru primirea în UZPR 209 noi cazuri, cu interes mai mare spre presa locală, din comune, cu specific cultural și etnografic (Dan Constantin, președintele Comisiei de Atestare). Spre deosebire de alți ani, nu au mai fost cazuri de încălcare a Statutului UZPR (Șerban Cionof, vicepreședinte al Juriului de Onoare).
Mădălina Corina Diaconu, secretar general al UZPR, și președintele Doru Dinu Glăvan au prezentat realizările într-un an dificil, cu izolare și pandemie COVID, cum a fost 2020: Seratele Eminescu; Premiile Eminescu Ziaristul – menite să răsplătească preocupările și realizările unor eminescologi importanți din țară, dar și din diasporă; Săptămâna Presei Românești, sub titlul PAGINI LUMINOASE DE ISTORIE, eveniment online; Conceperea și tipărirea „Revistei UZP” și a „Cronicii Timpului”, sprijinirea ziarului „Certitudinea”; o activitate editorială tot mai bogată sub egida Editurii UZPR; Concursul „Sens și contrasens” în presă ș.a. În anul 2020 a fost acordată o atenție sporită site-ului UZPR, propriului studiou TV și s-a gândit înființarea unui radio al UZPR, proiecte mari, importante care presupun și investiții pe măsură. Investiții care, asigura de la Băile Herculane președintele Comisiei de cenzori, Ilie Cristescu, vor fi posibile datorită stării financiare bune pe care o are uniunea. Din punct de vedere organizatoric, 2020 a fost anul în care a avut loc și adunarea generală de alegeri a UZPR și s-au organizat (reorganizat) mai bine anumite sectoare.
În aceste rapoarte au fost incluse și o parte din realizările Filialei Ștefan Naciu Caraș-Severin: constituirea „Clubului Presei din Banatul Montan”, înființarea grupului de lucru WhatsApp. Demersuri la care mai pot fi adăugate: o publicație online a filialei – ecronica.org, care alături de grupul pe WhatsApp asigură cea mai bună comunicare între membrii filialei UZPR, ne leagă și creează o primă bază de comuniune profesională, mai cu seamă într-un an caracterizat de lock-down. Apoi, chiar în debutul anului 2020, la nivelul filialei, a fost organizată o acțiune de ținută sub genericul ”Eminescu Ziaristul”, cu implicarea premiaților UZPR.
După prezentarea rapoartelor a avut loc o dezbatere cu multe idei și propuneri pentru perfecționarea demersurilor UZPR. În numele filialei din Caraș-Severin am propus includerea înființării Muzeului Presei din Banat, la Reșița, în programul național pe 2021, pe un proiect transfrontalier, invitând la cooperare pe domnii Ioan David și Mircea Ciobanu, șefii filialelor din Timiș și Serbia. De asemenea, am mai propus constituirea unei baze de informații despre ziariștii membrii ai UZPR, care în final să ducă la apariția unui dicționar al ziariștilor români contemporani, idee reluată și de alți șefi de filiale.
Am reținut din intervențiile colegilor, propunerile domnului Ioan David, de la Timișoara, potrivit căruia cotizația membrilor UZPR ar trebui să fie percepută diferențiat și, când e cazul, să reprezinte 15% din indemnizația membrilor UZPR. Dar nu mai mică de 200 de lei, a fost completarea domnului Coandă, președintele Jurului de Onoare. În același timp, domnul David susține că ar trebui să ai dreptul la această indemnizație numai după 15 ani vechime în UZPR. Iar eu am propus să se studieze posibilitatea ca indemnizația să fie pusă în relație cu activitatea pe care o depun membrii în slujba UZPR și evaluată anual.
Închei această relatare de la dezbateri cu intervenția Roxanei Istudor, redactor șef adjunct al „Revistei UZP”, care vorbind despre proiectele revistei a spus: „Revista este una din puținele reviste din Europa care se adresează ziariștilor. Ca și UZPR, revista este la înălțimea membrilor uniunii, trebuie să existe și să se manifeste indiferent ce se întâmplă în vestul sălbatic – presa online”.
Tot sâmbătă, între orele 10 și 18, și-au dat votul delegații la această adunare, în totalitate 226 de membrii UZPR din țară și străinătate. Din filiala noastră au votat: Daniel Botgros, Adriana Baghiu, Ioan Stan, Adriana Telescu și Ervin Iosif Țigla – delegați; I.D.Cucu, membru al Juriului de Onoare și Dorina Sgaverdia la categoria președinți și șefi de filiale.
Dorina Sgaverdia