Îl mai ştiţi pe Ulise? Cel care s-a legat de catargul corabiei pentru a nu se sinucide ascultând cântecele amăgitoare ale sirenelor. Moldova este acum un Ulise pentru care sirenele europene şi cele ruseşti muncesc din greu. Evident, ambele sunt înşelătoare, evident ambele se bazează pe influenţa spaţiilor şi, mai puţin, pe cea umană! Moldova are o alegere grea de făcut. Extrem de grea! Pentru generaţii de acum înainte! Este forţată să aleagă între Rusia şi Uniunea Europeană.
Principalul obstacol al Republicii Moldova de a avansa pe calea integrării europene îl reprezintă elitele politice de la Chişinău, care s-au dovedit a fi formate din oligarhi obişnuiţi implicaţi în scheme de corupţie, a declarat miercuri expertul german Stefan Meister, şef de program în cadrul Asociaţiei Germane de Politică Externă (DGAP), relatează Jurnaltv.md.
Se demonstrează că o sumă de indivizi este mai puternică decât orice construcţie statală. Corupţia clasei politice de la Chişinău şi inconsistenţa ei au transformat Republica Moldova dintr-o prioritate a politicii externe a Germaniei şi un stat cu perspectivă europeană într-o mare decepţie pentru partenerii ei internaţionali, a afirmat Meister, specializat în Europa Centrală şi de Est, Asia Centrală şi Rusia, într-un interviu pentru emisiunea radio Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, difuzată de postul public Radio Moldova.
Potrivit acestuia, partenerii europeni simt frustrare în legătură cu situaţia din Republica Moldova şi cu liderii politici de la Chişinău, care s-au dovedit a fi nişte oligarhi implicaţi în scheme de corupţie. A existat o speranţă în legătură cu faptul că actuala coaliţie de la Chişinău este cu adevărat o Alianţă pentru Integrarea Europeană pentru ca în final să vedem că aceşti lideri sunt mai mult sau mai puţin nişte oligarhi obişnuiţi care vor să facă bani şi sunt implicaţi în mai multe scheme de corupţie. Noi în UE am susţinut un guvern care s-a dovedit a fi foarte corupt, a declarat expertul german. Oligarhii corupţi de la Chişinău au frânat integrarea Republicii Moldova în UE, a insistat el, referindu-se între altele şi la jaful de un miliard din sistemul bancar al republicii. Expertul de la Berlin a afirmat, de asemenea, că încrederea Uniunii Europene în Republica Moldova a fost subminată. Şi aceasta este o mare problemă, pentru că noi în UE am susţinut un guvern care s-a dovedit a fi foarte corupt, a spus Meister. Miniştrii de externe ai celor 27 au declarat, mai voalat sau mai direct, că EXTINDEREA UNIUNII S-A ÎNCHEIAT.
În acelaşi timp, şeful de program din cadrul DGAP a avertizat liderii politici de la Chişinău că Republica Moldova nu ar mai fi deloc o prioritate a UE, mai cu seamă pe fondul crizei din Ukraina şi a relaţiei UE cu Rusia. În situaţia în care Republica Moldova nu este capabilă să facă reforme şi să schimbe cultura şi comportamentul politic, avem posibilităţi limitate de a o susţine, a concluzionat el.
După demisia guvernului premierului Chiril Gaburici la 16 iunie, susţinut de o coaliţie minoritară, cele trei partide proeuropene de la Chişinău – Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal (PL) – au iniţiat negocieri pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare. Cele trei formaţiuni mai au două luni pentru formarea unui nou guvern, dar situaţia gravă din economia Republicii Moldova impune măsuri urgente.
La Chişinău, pînă şi reputatul analist politic Victor Nichituş, rămîne prudent. “Soarta celor mulţi e în mâna celui care abia vede. Şi în orbecăiala noastră chiorul, e rege”, scrie Victor Nichituş pe blogul său! Republica Moldova se află în mijlocul unei mari furtuni! Aşa ceva nu a existat niciodată în scurta noastră istorie ca stat independent. O combinaţie dintre o criză politică, economică, bugetară, fiscală, etică, de bun simţ şi o criză geopolitică de o amploare, fără precedent – Ukraina, Grecia şi implicit Uniunea Europeană, afirmă şi fostul premier moldovean Ion Sturza, avertizând că republica riscă să rămână fără salarii şi pensii dacă negocierile privind formarea unei coaliţii de guvernare continuă să fie tergiversată.
Vorbind din punctul de vedere al securităţii, Moldova pune mari probleme Uniunii Europene din cauza conflictului îngheţat din Transnistria, problemă în care Rusia se simte ca peştele în apă. O opţiune pro-europeană la Chişinău ar da semnale de încurajare şi în alte state ex-sovietice, ar oferi Georgiei o alternativă la calea NATO, ar încuraja forţele pro-europene din Belarus sau Armenia, ca să nu mai vorbesc de Azerbaijanul extrem de bogat în resurse energetice, pe care se bazează fragila construcţie Nabucco! Toate aceste manevre irită la culme Rusia şi mă fac să mă întreb dacă reprezintă voinţa COMUNITARĂ sau doar ambiţiile PERSONALE ale unor personaje individuale din capitalele europene!
Sursa foto: paginaeuropeana.ro