Groază! Șoc! Confuzie! Durere! Cadavre calcinate! Apocalipsa îndesată, îngrozitor, în câteva sute de metri pătrați. 27 de tineri morți la Clubul Colectiv din București, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Alte peste 140 de persoane, în general, tinere, arse, desfigurate, rănite, unele se zbat încă între viață și moarte. Nu are rost să redăm filmul evenimentului acesta îngrozitor. Îl știm deja. Ne-a îngrozit. Am văzut ce fac și autoritățile, am văzut abnegația medicilor, asistenților, asistentelor, angajaților Ministerului de Interne sau al Sănătății, ne-au mișcat gesturi impresionate de dăruire, de salvare.
De ce se întâmplă astfel de lucruri? Una dintre explicații, dincolo de autorizații oferite cu neglijență, dincolo de șpăgi, este economia la bani. Afaceri românești, din care să iasă banul și cam atât. Realizate rapid, la limită, fără măsuri legale de siguranță.
Citez un om de afaceri bănățean, N.G.L., din domeniul protecției la foc, în exclusivitate pentru eCronica:
”Pentru multe din construcțiile care se execută în prezent, nu există scenarii de siguranță la incendiu. Adică, omul se apucă de construit iar la final, când trebuie să obțină autorizația de funcționare din partea pompierilor, constată că nu are suficienți bani (operația aceasta fiind foarte costisitoare) sau nu mai există posibilitatea tehnică de a executa protecția la incendiu în condițiile normativului. Și atunci, găsește cumva, o posibilitate să funcționeze, realizând lucrări cu materiale ieftine sau necorespunzătoare, așa cum s-a întâmplat și la București. În cazul în care totuși există un scenariu de siguranță la incendiu din faza de proiectare, de obicei beneficiarii caută varianta cea mai ieftină, fără să pună preț pe firmele specializate și autorizate de către pompieri să facă aceste lucrări de protecție la foc. Au apărut astfel firme care lucrează la preț mic, mult sub prețul normal, de pildă cu materiale îndoielnice de genul vopselei lavabile, în loc de vopseaua specială de protecție la foc, de cel puțin zece ori mai scumpă, calculată să reziste la foc între 30 și 120 de minute, pe metal. Aceste firme iresponsabile nu sunt împiedicate de nimeni să execute asemenea lucrări. Firmele într-adevăr competente sunt prea scumpe, uneori, pentru piața noastră dar, iată, ele pot face diferența dintre viață și moarte. Nu vreau să generalizez, pentru că există unii antreprenori și constructori care respectă întocmai normativele. În fond, cel mai responsabil ar trebui să fie beneficiarul, apoi firma care execută dar și organele de control. Nu e normal nici ca firmele care execută lucrări să accepte astfel de situații, să lucreze cu materiale nesigure, numai pentru că așa le cere beneficiarul. Sala acelui club care a ars, trebuia neapărat să fie dotate cu sprinklere care să pulverizeze apă, senzori de fum, mai multe ieșiri și lemnul și celelalte materiale ignifugate.”
Așadar, iresponsabilitatea, câștigul dement, cu orice preț costă morți. Tineri. Vieți frânte, familii nenorocite pe viață. Cine le va face dreptate?
Sursa foto: seasonalliving.com