Aproximativ 1.300 grame de aur, 43.000 de euro, 9.000 de dolari, 287.720 lei, șapte laptopuri, 12 ştampile, 30 HDD-uri, cinci stick-uri de memorie şi mi multe înscrisuri au fost ridicate, în urma celor 77 de percheziţii efectuate miercuri de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin. Șase persoane au fost reţinute pentru 24 de ore.
La data de 27 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin au efectuat 77 de percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani, informează ag. șef adjunct de poliție Cecilia Dăneț, purtător de cuvânt al IPJ Caraș-Severin. La acţiune au participat poliţişti din cadrul structurilor de Combatere a Criminalităţii Organizate din Timişoara, Bucureşti, Piteşti, Ialomiţa, Cluj-Napoca, Constanţa, Alba Iulia, Iaşi, Craiova, Suceava, Arad, Vâlcea, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Hunedoara, Sibiu, Mehedinţi şi Olt şi de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, precum şi specialişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi jandarmi. 35 de persoane au fost conduse la audieri, dintre care șase au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentate Tribunalului Caraş-Severin, cu propunere de arestare preventivă, iar faţă de alte zece persoane s-a dispus măsura cercetării sub control judiciar.
Reamintim că acţiunea a fost efectuată în cadrul unui dosar penal care are ca obiect un grup infractional organizat constituit în judeţul Caraş-Severin, specializat în evaziune fiscală şi spalare de bani, în domeniul societăţilor comerciale cu obiect de activitate în domeniul pazei şi protecţiei de bunuri şi persoane. Din cercetări a reieşit că, liderul grupării ar fi condus „din umbră” întreaga activitate infracţională, cu ajutorul unor persoane apropiate, care ar fi avut sarcina să monitorizeze punerea în aplicare a dispoziţiilor acestuia. Membrii grupării ar fi lucrat inițial în firma „mamă”, însă ulterior, din dispoziţia liderului, ar fi fost folosiţi ca administrator sau asociaţi ai unor societăţi comerciale, multe din ele de tip ,,fantomă”. De asemenea, din gruparea infracţională mai făceau parte persoane care aveau diverse roluri în firmă, ca de exemplu recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă sau asigurarea legăturii între membrii grupării. Totodată, gruparea infracţională ar fi fost sprijinită de persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari, persoane care, cu bună ştiinţă ar fi acceptat să fie înfiinţate firme pe numele sau la adresa lor sau persoane care ar fi acceptat transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale. Liderul grupării ar fi coordonat şi una-două societăţi comerciale care desfăşurau o activitate comercială relativ corectă şi care participa şi de regulă câştiga licitaţii având ca obiect asigurarea pazei la diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate ar fi fost transferată către societăţile comerciale de tip fantomă, care nu ar fi plătit niciun fel de impozite la stat, fiind utilizate temporar, iar ulterior radiate. De asemenea, ulterior angajaţii societăţilor ”curate” ar fi fost transferaţi către societăţile ”fantomă”, în baza unor contracte, în care acestea din urmă ar fi preluat şi obligatiile fiscale aferente, fără a încasa însă niciun profit din aceastăactivitate comercială aparent legală (închirierea de forţă de muncă). În cauză sunt cercetate 55 de persoane fizice si juridice, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este de aproape 25.000.000 de lei.
Prefectul de Caraș-Severin a devenit inculpat în dosarul Mike Security
Prefectul județului Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu are, de joi seara, calitatea de învinuit în dosarul Mike Security, după ce, în prealabil, fusese ridicat și dus la audieri de către ofițerii DIICOT. din plină ședință pe care o prezida. Miercuri au avut loc 50 de percheziţii în Caraş-Severin, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii au dispus cercetarea în libertate a prefectului. Potrivit anchetatorilor, fostul prefect ar fi fost implicat, în perioada 2010-2012, înainte de a deţine funcţia de prefect, fiind administratorul firmei Mike Security, în acţiunile unei reţele care folosea metoda “Factura”, adică introducea în evidenţele contabile facturi fictive pentru micşorarea bazei impozabile, metodă prin care a prejudiciat statul. Ieri Tribunalul Caraș-Severin a hotărât anchetarea în stare de arest preventiv a trei persoane, alte zece persoane sunt cercetate sub control judiciar.