Unul dintre marile adevăruri ale Universului este acela că roşiile de la supermarket nu au niciun gust. Gustul fad nu este, însă, nici pe departe cea mai mare problemă a acestor legume şi fructe bune de mâncat doar cu privirea. Sub eticheta “provenit din Spania, Turcia, China sau Eritreea” stau o sumedenie de întrebări. Cum sunt cultivate aceste legume? Cine le cultivă? Cu ce sunt stropite? Cum sunt transportate?
La un capăt al acestei reţele comerciale complexe avem producătorul fără chip dintr-o ţară subdezvoltată, iar la celălalt consumatorul adesea prea strâmtorat să-şi mai pună vreo întrebare cu privire la provenienţa alimentelor. Între cei doi se cască un hău imens înţesat de intermediari şi distribuitori ce bat mii de kilometri pentru a ne aproviziona cu legume insipide. Relaţie curat oneroasă pentru ambele capete, însă de mare succes pentru minimarketurile, supermarketurile şi hypermarketurile transnaţionale. Apoi, avem problema micilor producători ce în veci nu pot concura cu mastodonţii anterior menţionaţi. Grav este că şi pieţele agro-alimentare autohtone sunt dominate de aşa-numita mafie a pieţelor ce-şi întinde abil tentaculele peste toată această activitate.
Există, din fericire, iniţiative ce sunt menite să contracareze, la nivel local, acest mecanism neetic şi nesănătos. Unul dintre aceste demersuri vine din partea Centrului de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CRIES) şi presupune înfiinţarea Asociaţiei pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti (ASAT). Reţeta propusă în cadrul acesti asociaţii este simplă, dar eficace. Concret, se doreşte crearea unei reţele directe, nemijlocite între un grup de consumatori urbani (între 30 şi 100 de persoane) şi un mic producător local de proximitate. Între cei doi actori se va stabili un parteneriat ce va stipula în mod limpede cantitatea de legume şi fructe cultivate, un preţ corect pentru ambele părţi, vizite constante la ferma micului producător şi modalitatea de distribuţie a produselor. Un principiu ferm al acestui parteneriat este că legumele şi fructele sunt cultivate ecologic, nu se vor folosi niciun fel de pesticide sau îngrăşăminte chimice. Avantajele unui astfel de parteneriat sunt enorme. Acesta încurajează limitarea clivajelor sat-oraş, susţine producătorii locali, încurajează un trai sănătos, respectă mediul înconjurător şi promovează asigurarea unui preţ corect pentru ambele părţi. Parteneriate ASAT se derulează cu success de câţiva ani în judeţul Timiş. Replicarea lor şi în alte zone ale ţării ar fi benefică, dar şi la îndemână.
Prinşi în malaxorul consumismului, trebuie să recunoaştem că habar nu avem ce consumăm. Nici nu (mai) ştim cum este să vedem în ce pământ cresc legumele pe care le consumăm sau să vedem mâinile care la plantează. E cazul să ne recalibrăm papilele gustative intoxicate de aditivi la arome naturale şi să ne dezobişnuim să mai spunem că nu există alternative.
Citiţi mai multe despre parteneriatele ASAT aici: www.cries.ro, http://asat.ecosapiens.ro/
Sursa foto: newsolio.com