Dincolo de evenimentele derulate în prima jumătate a acestui an, care au făcut deliciul presei, o companie reşiţeană se impune ca brand autohton, alături de Montebanato, C+C sau Banat bun. În ciuda piedicilor şi a acuzaţiilor de tot felul, compania MIKE SECURITY GROUP, cu capital integral românesc, merge înainte, dovedind cîrcotaşilor că seriozitatea şi profesionalismul reprezintă cea mai bună carte de vizită. Începînd de luni, 1 august a.c., agenţii de securitate ai firmei reşiţene, împreună cu partenerii de la LEGION GUARD Târgu Mureş, asigură paza, monitorizarea şi intervenţia la obiectivele Transelectrica Sibiu, în baza contractului de licitaţie electronică adjudecat de MIKE SECURITY GROUP. Astfel, agenţii de securitate ai companiei derulează operaţiuni specifice în judeţele: Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Alba, aflate în aria de responsabilitate a Transelectrica Sibiu, pentru cea mai importantă infrastructură critică din centrul ţării.
Deşi, iniţial, licitaţa a fost contestată de Ciclops Security, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins cererea acesteia, iar pe 13 iunie 2016, Curtea de Apel Sibiu, Completul C3 – achiziţii/contencios a dat cîştig de cauză Companiei MIKE SECURITY GROUP, prin sentinţă DEFINITIVĂ!
Transelectrica Sibiu este a treia sucursală din ţară, după cele de la Cluj şi Timişoara, securizată de MIKE SECURITY GROUP. Contractul a fost securizat printr-o poliţă de asigurare pentru malpraxis în valoare de 1 milion de euro! Este a treia poliţă de acest fel încheiată de MIKE SECURITY GROUP, compania fiind printre puţinele din România care fac acest lucru şi, oricum, prima pe piaţa serviciilor de securitate.
În literatura de specialitate se utilizează sintagma „infrastructură critică” pentru orice entitate economică funcţională care oferă produse şi servicii de utilitate publică vitale pentru întreaga societate, a cărei distrugere, degradare ori nefuncţionare produc un impact major asupra populaţiei şi economiei la nivel local sau regional, fiind incluse în categoria obiectivelor de importanţă naţională. Orice infrastructură ineficient protejată se poate afla în situaţii critice, cu consecinţe negative în planul securităţii naţionale. Acestea pot constitui ţinte pentru acţiuni de tip militar sau non-militar.
În România, problema infrastructurii critice este deosebit de actuală în noul context de securitate. La 5 aprilie 2002 a fost adoptată Strategia Naţională de Prevenire şi Combatere a Terorismului, în care sînt precizate şi „elementele infrastructurii de suport a vieţii sociale”, care pot constitui ţinte operaţionale şi necesită a fi protejate prin măsuri specifice.
Noua familie de riscuri şi ameninţări impune conştientizarea faptului că securitatea privată nu poate fi decuplată de securitatea naţiunii.
Securitatea infrastructurii critice a unei naţiuni devine o problemă de cooperare de tip public-privat, în care autorităţile şi instituţiile statului gestionează o familie de riscuri şi ameninţări, iar firmele private de securitate devin responsabile pentru o altă familie de vulnerabilităţi, specifice domeniului privat al infrastructurii critice. Autorităţile specializate ale statului şi serviciile private de securitate sînt într-o relaţie de complementaritate, ambele contribuind la realizarea unui mediu naţional de securitate favorabil dezvoltării economice şi realizării securităţii publice.
Asigurarea securităţii fizice a infrastructurii critice reprezintă elementul de forţă primar în orice strategie. Este exact ceea ce face MIKE SECURITY GROUP pentru infrastructura critică a transportului de energie electrică în jumătatea de Vest a României.