Că italienii au o apetenţă specială pentru Banat e un fapt deja cunoscut. Sigur, peninsularii nu sunt prezenți numai în Banat, ci şi în alte zone ale României, atraşi încă de mâna de lucru ieftină, de unele apropieri culturale sau lingvistice, dar şi de unele tentaţii mai… neortodoxe. Afluenţa lor spre Banat, cu precădere spre Timşoara, spune multe despre o anumită orientare, în general legată de afaceri, spre meleagurile noastre. Aproximativ opt curse de avion decolează sau aterizează zilnic pe aeroportul din Timişoara, cu italieni care au afaceri în oraşul de pe Bega. Că-i atrage aici frumuseţea oraşului, sau, de ce nu?, frumuseţile locale, aşa cum ironic susţin unii observatori ai fenomenului, cert e că ei au închegat o comunitate puternică, făcând din Timişoara un oraş cosmopolit. Un oraş în care, în jurul afacerilor italieneşti, se dezvoltă afaceri conexe, din domeniul hotelier, al serviciilor şi al comerţului.
Nu acelaşi lucru se întâmplã, din păcate, la Reşiţa, unde, deşi există câţiva investitori italieni, ei nu reprezintă încă o comunitate. Majoritatea afacerilor derulate aici sunt legate de producţia în lohn, care, se ştie, odată cu creşterea veniturilor obţinute de români şi a pretenţiilor salariale, nu mai sunt atât de atractive. Există însă şi italieni care aproape că şi-au legat destinul de Reşiţa, care derulează activităţi benefice pentru bătrânul oraş de pe Bârzava. Pe de altă parte, românii se află încă la lucru, în Italia, într-un număr impresionant. Ei sunt (mai ales româncele, care lucrează la familii ca bone sau bucătărese) preferaţi ruşilor, moldovenilor, ucrainenilor sau altora asemenea, printre altele, pentru seriozitate şi curăţenie. Unele familii de italieni se leagă într-o aşa mare măsură de bonele lor românce, încât e tragedie când acestea vor să se întoarcă în România, chiar şi în concediu. Dar, la rândul lor, şi românii se mai învârt cu afaceri prin Italia, ceea ce face ca legăturile noastre cu Peninsula să fie tot mai strânse. Iar în asta nu e nimic rău, am zice.
Și, poate acum, în noua conjunctură de la primărie, vor veni mai mulți cu afaceri, atrași aici de deschiderea locală pe care o așteptăm cu toții. Ioan Popa, Paul Vasile și Adrian Dacica sunt cu toții oameni care înțeleg fenomenul. Numai că mai trebuie să le acordăm timp. Nu-i așa?