Protestele de stradă împotriva PSD au monopolizat discursul public în ultimele zile. Spectacolul este atît de puternic, încît nimeni nu mai are timp, sau nu doreşte, să mai privească şi în spatele cortinei. Violenţa de pe reţelele de socializare a coborît în stradă, aseară. SRI spune că a informat operativ MAI de pregătirile bătăuşilor. Sînt voci care acuză MAI că a permis ca demonstraţiile paşnice să degenereze. Dacă MAI ar fi acţionat preventiv, ÎN AFARA LEGII, aceleaşi voci ar fi acuzat MAI că operează reţineri discreţionare! În spaţiul public, jurnalişti cu experienţă, sau ziarişti declaraţi, posesori ai unor legitimaţii de presă, incită la violenţă, folosind un limbaj licenţios sau oferind informaţii private periculoase pentru siguranţa cetăţeanului. Lucrurile par scăpate de sub control, aşa că, am să punctez doar cîteva elemente.
Am scris o postare pe FB care mi-a atras un val de critici şi înjurături. Să fie primite! Întrebam cu ce sînt mai rele ordonanţele date “la ceas de seară” de către Guvernul Grindeanu, faţă de prevederea de ÎNCERCARE prevăzută de Codul Penal. Adică, încercam să spun, că primari CONDAMNAŢI DEFINITIV PENTRU CORUPŢIE au beneficiat de această prevedere şi au revenit pe funcţii, primind salariul retroactiv. Nu le-au fost interzise anumite drepturi. Au candidat şi au şi cîştigat! Un exemplu, primarul Comunei Brebu, Viorel Roşca.
Viorel Roşca a fost cercetat şi condamnat în dosarul APIA, alături de fostul director al structurii judeţene a agenţiei, Romică Anculia, acuzat fiind de fapte de corupţie legate de modul în care s-au “sifonat” banii pentru reamenajarea pajiştilor prin metoda treimii – o parte la Anculia, una la cei din administraţia locală şi o parte la Tudor Jurj, patronul mai multor firme cu care se semnau contractele. Viorel Roşca a trebuit să răspundă în faţa judecătorilor pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (cinci acte materiale) şi asociere în vederea săvîrşirii de infracţiuni. Astfel, edilul comunei a fost condamnat la un an şi şase luni, închisoare. Roşca şi Ţicheriu, viceprimarul!, au acceptat falsificarea unor acte sau semnarea unor documente cu un conţinut fictiv, înscrisuri constînd în contracte de prestări servicii şi anexele acestora, situaţii de lucrări, facturi, procese – verbale de recepţie, oferte de preţ şi situaţii de lucrări, toate emise în numele unor firme controlate de inculpatul Tudor Ioan Jurj, atestînd împrejurarea nereală a prestării totalităţii serviciilor contractate, după cum au arătat procurorii anticorupţie.
Primarul Roşca şi viceprimarul Ţicheriu au fost trimişi în judecată pentru trafic de influenţă şi asociere în vederea săvîrşirii de infracţiuni şi au fost condamnaţi de Tribunalul Arad la un an şi şase luni fiecare, cu suspendare. În aceste condiţii, Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin ar fi trebuit să emită ordinul de suspendare din funcţie. Numai că, Viorel Roşca a avut norocul să beneficieze – în contextul a ceea ce reprezintă primul caz în ţară – de prevederea Codului penal, care îi amînă aplicarea pedepsei. Aşa că, Viorel Roşca a rămas în continuare în funcţie, a candidat şi a obţinut un nou mandat.
Este un exemplu!
Avocatul Cosmin Bolosin își punea, zilele acestea, toată încrederea în cei care aplică legile. „Politica penală a unui stat o face Guvernul, nu o fac procurorii sau judecătorii. Trebuie respectat ceea ce Guvernul adoptă. Acum sînt niște jocuri politice, de care încearcă să profite anumite persoane. Eu cred că justiția nu va cădea în această capcană a intereselor politice”, spunea Bolosin în discuţiile cu colegii ziarişti de la o publicaţie soră din Caraş-Severin.
Corect!
Să mă întorc la fond. Pe fond, invocîndu-se “lupta împotriva corupţiei” împreună cu faptele reale de furăciune existente, o parte a personalului angajat în anchete au făcut abuzuri flagrante, sau au răspuns la comenzi politice şi economice independente de actul de justiţie. Aşa s-a ajuns ca din punct de vedere economic România să fie “curăţată” de oameni de afaceri autohtoni, funcţionari publici incomozi să fie acuzaţi de abuz în serviciu, sau oameni politici cu o altă viziune şi un alt discurs să fie cercetaţi. Totul la vedere, la televizor, pentru a discredita persoanele acuzate sau sistemul de guvernare al ţării!
Este un joc în care cîştigurile sînt fabuloase. Pentru că totul se reduce la BANI! Beneficiarii actuali ai cîştigurilor nu doresc să scape de sub control o sursă sigură de venit. Şi actualul Cod Penal are numeroase portiţe de scăpare pentru CINE TREBUIE! O schimbare de paradigmă a sistemului a presupus o măsură riscantă: ordonanţele incriminate! Plasate brutal în spaţiul public de către PSD. Fără tact, fără negocieri cu actualii beneficiari ai clemenţei! De aici, răvăşirea societăţii, strada, protestele, manipularea etc!
“Colegiul de conducere al DNA alături de procurorii șefi din structura centrală a instituției s-a întrunit în ședință extraordinară pentru a analiza riscurile și impactul asupra activității DNA, situație creată în cursul serii de 31 ianuarie 2017 ca urmare a adoptării Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală. Prevederile Ordonanței de Urgență, dacă aceasta intră în vigoare, favorizează persoanele care de acum înainte vor săvîrși fapte de abuz în serviciu – fapte asimilate infracțiunilor de corupție. Pe viitor, prin introducerea în articolul privind infracțiunea de abuz în serviciu a alineatului potrivit căruia „Dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.”, sînt scutiți de răspundere toți funcţionarii publici de rang înalt şi mediu (parlament, guvern şi organe administrative locale) abilitaţi să emită, aprobe sau adopte acte normative. Astfel, orice asemenea acte, indiferent de ce prejudicii ar produce, vor putea fi adoptate fără riscul tragerii la răspundere penală a emitenţilor.
Soluții preliminare: o evaluare a fiecăruia din cele 2.151 de dosare penale aflate în lucru la DNA și a celor care se află deja în curs de judecare pe rolul instanțelor, pentru a constata în ce măsură investigațiile mai pot avea sau nu finalitate, în situația în care intră în vigoare ordonanța de urgență”.
Există informaţii că multe din cele 2151 de dosare penale se bazează pe interpretări subiective ale procurorilor, ce nu ţin de actul de justiţie. Şi, după cum se observă, România este blocată de ceva vreme, administrativ şi economic. Cineva cîştigă din acest blocaj! Se presupune că Ordonanţele vor debloca sistemul şi vom putea începe să construim ceva… Dacă ele vor fi retrase, abia atunci Guvernul Grindeanu – care ar da înapoi! – ar fi pasibil de acţiuni împotriva interesului naţional! Şi ar trebui crucificat!
Fără să fiu paranoic, despre „teoria haosului”, terorism economic şi operaţiuni de speculaţii financiare internaţionale am ma scris. Amintiţi-vă doar de conferinţa bancherilor care analizau situaţia din Brazilia şi Canada şi crearea unei crize de hiper-inflaţie, ca pedeapsă şi „măsură de forţă” împotriva unui guvern condus de preşedintele socialist Lula Da Silva, care s-a opus privatizărilor strategice. Criza a speriat aşa de tare populaţia, încît aceasta a făcut presiuni serioase, de stradă, asupra guvernului, iar băncile au intrat în posesia companiilor dorite. Situaţia din România este identică, trendul nostru identitar economic şi social fiind unul de tip sud-american, am scris şi asta în 1994! Bătălia din ultimele săptămîni din România, mă repet dar repetitio est mater studiorum (sic!), este între două grupuri de interese.
PSD este, din păcate, captiv în acest joc pe care nu-l stăpîneşte! A încercat să rupă brutal şi fără tact lacătul “justiţiei” pentru a prelua comanda ţării, fapt ce poate deveni FATAL dacă dă înapoi! Abia atunci poate fi acuzat de acţiuni împotriva propriului popor!