În România arestările sonore aproape că au devenit ceva banal. Nici măcar nu mai sunt atât de „breaking-news”, pe cât trepidează televiziunile pe ştiri mult mai mărunte. E un semn că funcţionează justiţia? Operaţiunea Mani Pulite? Sau, cum spune teoria conspiraţiei, americanii pregătesc terenul pentru masive investiţii economico-militare? Politicieni, magistraţi, poliţişti, medici, oameni de afaceri, funcţionari din administraţie, oameni din fotbal, moguli de presă, avocaţi, sunt chemaţi cu toptanul la audieri, în diferite calităţi. De multe ori, din postura neangajantă de martori, ei ajung chiar acuzaţi, inculpaţi şi arestaţi. Ba chiar, condamnaţi. DNA are uneori şi câte două, trei descinderi pe zi. Mascaţii stau permanent echipaţi şi înarmaţi până în dinţi. Constată şi ei, de multe ori, că e vorba de persoane inofensive fizic, dar ce să-i faci? Astea sunt procedurile. Avem un fel de guvern DNA, care acţionează în felul său, scuturând parcă toată România. Telejustiţie sau nu, spectacol sau nu, până la urmă, fiori reci ne dau rădăcinile şi ramificaţiile corupţiei cu care, iată, se încaieră procurorii.
Paradoxal şi uşor amuzant e că locuri în puşcării nu prea mai sunt. La propriu.
Actualul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, venit vineri la Reşiţa, în vizită la Tribunalul Caraş-Severin, după ce, de la Valeriu Stoica, încoace, adică din 1996, nici un ministru de resort nu a mai venit în Caraş-Severin, remarca faptul că există un deficit de 10.000 de locuri de „cazare” în „facultăţile” patriei. Suma care ar repara această situaţie e ameţitoare: un miliard de euro. Transportul deţinuţilor costă şi el mult. De anul acesta, cei cazaţi la „Mititica” vor fi invitaţi pentru audieri sau depoziţii la videoconferinţe! E mult mai ieftin, decât duba, spune ministrul Cazanciuc.
Dar, justiţia în România, atunci când interacţionează cu parlamentarismul local, are şi accente înduioşătoare: Varujan Vosganian a alungat spectrul cercetării penale cu mir, rugăciuni, lacrimi şi un discurs meşteşugit, care i-a înduplecat pe colegii săi să arate că muşchiul alesului e mai tare, deocamdată, decât al funcţionarului ministerului public. Ministrul Robert Cazanciuc s-a declarat dezamăgit, tot la Reşiţa, de acest aspect. „Credeam, zice, aproape inocent, înaltul demnitar, că avem un pact al partidelor politice prin care să nu fie blocate anchetele. Am văzut însă că aşa ceva nu există. E un pic dezamăgitor şi nu e în folosul parlamentului.” Mda. Dar, vorba aia, te mai uiţi?
Pe de altă parte, la nivel popular, toată lumea clamează: băi, nu mă interesează că X stă sau nu în puşcărie, pentru că acolo tot pe banii mei se află. Dar, luaţi-i, tată, averea, să-l vedem cum trăieşte din 500 de lei! Nici aici însă lucrurile nu sunt simple. Magistraţii se cam feresc de sechestru asigurator pentru că nu prea au proceduri bine stabilite şi nici experienţă în acest sens. Robert Cazanciuc pomeneşte de o agenţie specializată, la Ministerul Justiţiei, după model european, cel mai probabil francez. E vorba de o structură de 20-30 de oameni, foarte bine pregătiţi, care să-i consilieze pe magistraţi să pună sechestru asigurator.
Cât despre proiectul de lege al insolvenţei persoanei fizice, Robert Cazanciuc crede că este unul de care societatea are nevoie dar o lege în acest sens trebuie să fie mai întâi funcţională. De aceea, Ministerul Justiţiei susţine crearea unei structuri administrative care să gestioneze majoritatea cazurilor, înainte de a ajunge la instanţă. În general, cei din sistem se tem de o avalanşă de cazuri, odată ce legea ar intra în vigoare. Aşadar, lucrul bine făcut, vorba preşedintelui şi a celor care i-au condus campania.
Ce ar mai fi de spus? În plin iureş DNA, iată un ministru al justiţiei, tânăr, inteligent şi simpatic, „doboară recordul” lui Valeriu Stoica, din 1996, Vine la Tribunalul Caraş-Severin, se cazează, normal, la hotel, cu o seară înainte, trece şi pe la Judecătoria din Caransebeş, în drum spre Târgu Jiu. Dar fără fiţe, fără fast, fără gărzi de corp. Robert Cazanciuc este procuror la origini, luminat, se spune, fost PR la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fost diplomat. Sună bine, e clar. Colegii lui, magistraţi, spun că ştie foarte bine sistemul. Oricum, este deja evident că în această perioadă, Justiţia e vedeta momentului!