O istorie, fie ea și prin intermediul unei chei generate de viziunea unui om politic și de administrație, a întâii entități care se dorea baza democrației locale și a descentralizării deciziei, așa cum e Consiliul județean, e necesară. Prilej de aducere aminte pentru unii, ocazia asimilării unor noutăți pentru alții, un remeber așa cum e cel realizat recent de liberalul Horia Irimia, nu poate fi decât de bun augur. Sigur că i se pot aduce adnotări acestei serii de amintiri, sigur că poate fi considerat material memorialistic dar cu certitudine e nevoie de așa ceva. Horia Horia Irimia este absolvent al ASE Bucureşti – Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică, fost cadru didactic al Universității Eftimie Murgu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Caraş-Severin, director general al CJ, expert parlamentar, consilier al prefectului de Caraș-Severin. Prezentăm, în cele ce urmează, o asemenea istorie a CJ Caraș-Severin, așa cum a văzut-o Horia Irimia.
La 25 de ani … Episodul I
”Recent am fost invitat la aniversarea a 25 de ani de la infiintarea Consiliului Judetean Caras Severin – in 11 aprilie 1992 s-a desfasurat sedinta de constituire … Mai suntem putini care am ramas 25 de ani implicati in administratia locala . In 1992 fusesem ales consilier municipal la Resita (pe atunci chiar cel mai tanar) si am votat si eu candidatii de pe listele de consilieri judeteni. In 1992 nu toti cetatenii au votat pentru Consiliul Judetean, doar alesii locali din municipiul Resita, orase (Caransebesul devine municipiu in 1995 ca urmare a demersurilor facute de primarul av.Petru Grozavescu si viceprimarul Ion Marcel Vela ) si comune.. Am avut onoarea sa fiu ales consilier municipal pe lista Conventiei Democrate din partea PNL, la propunerea presedintelui de atunci al PNL Caras Severin – regretatul Caius Petric. Eram pe atunci la 30 de ani presedintele Tineretului National Liberal C-S dupa ce primul presedinte Mircea Bogdan plecase in Canada …
In urmatoarea perioada voi publica un “serial” cu istoria Consiliului Judetean Caras-Severin. Am lucrat in trei etape la CJ CS – 1996-1997, director general, 2001-2002, șef serviciu Programe si proiecte, 2004-2007 vicepresedinte, dupa care am demisionat cand am fost numit secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.
Episodul 2 – Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani
Asa cum am scris in primul episod, primele alegeri locale dupa Revolutie au loc in februarie 1992. Cetatenii au ales primarii in 2 sau 3 tururi de vot.Si au ales consilierii locali intr-unul sau 2 tururi…
Poate va mirati ca in 3 tururi sau in 2 … Prima lege a alegerilor locale prevedea ca primul tur nu este valabil daca nu participa cel putin 50% dintre alegatori la vot. In situatia respectiva, se trecea la repetarea alegerilor pentru consilieri si pentru primari cu toti candidatii initiali. Si apoi era posibil un al 3-lea tur cu primii 2 clasati in competitia pentru Primar …
La alegerile din 1992 a fost o prezenta semnificativa la vot. Dar in 1996 nu a mai fost asa si s-au repetat alegerile in multe localitati – Resita, la Moldova Noua primarul s-a ales in al 3-lea tur … Legea se modifica, asa ca in 2000 numai era necesara o prezenta de 50% la vot pentru a fi valabile alegerile …
In 1992 erau 2 mari “blocuri” politice – FSN ( ce apoi s-a divizat) si Conventia Democrata – o alianta mare de partide si asociatii civice: PNL, PNTCD, PSDR, Alianta Civica, Partidul Aliantei Civice (PAC) , Asociatia Fostilor Detinuti Politici … peste 15 membri ai CD.
In Caras Severin Opozitia de atunci a avut rezultate remarcabile – CD castiga Primaria Caransebes ( primar av. Petru Grozavescu de la Alianta Civica , viceprimar PNL Ion Marcel Vela la sub 30 de ani) , Primaria Oravita – Ion Giurgiu PNL . La Resita CD are 9 consilieri municipali din 25 pe primul loc , FSN doar 6. Iar in turul 2 pentru Primar intra Radu Rogin CD ( PNL) clasat inaintea candidatului FSN Serban Antonescu (primar in functie). In turul 2 castiga independentul Mircea Popa.
Dar legea facuta de un Parlament majoritar FSN favorizeaza FSN la alegerile pentru Consiliile Judetene. In martie, toti consilierii locali alesi din judet vin ;la Resita ( cred ca la Universitate) si voteaza listele de consilieri judeteni. In opinia mea legislatia electorala favoriza clar FSN – care avea majoritatea votantilor in mediul rural – votul unui consilier municipal ales la Resita cu 1500 voturi cetatenesti era egal cu votul unui consilier local ales la Brebu Nou – Garana cu doar 11 voturi !!!!
Si cu toate acestea, Conventia Democrata se claseaza pe primul loc ca numar de consilieri judeteni cred ca 15 din 39, FSN doar pe locul 2, Miscarea Ecologista din Romania MER pe locul 3 cu 4 consilieri care pot inclina decisiv balanta … Mai iintra in Consiliul Judetean PRM, PSM, Forumul German, PUNR si independenti . Nu era un prag minimal la acele alegeri. A fost introdus doar in 2000…
Vom continua …
Episodul 3 – Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani – Serial – Alegerile din 1992
Asa cum povesteam in episodul anterior, in Consiliul Judetean ales in 1992 pe primul loc se clasase Conventia Democrata, pe doi FSN-ul si pe locul 3 Miscarea Ecologista.Nimeni nu avea majoritatea absoluta.
Contextul politic din aprilie 1992 – la 2 luni dupa alegerile din 8 si 22 februarie cand se alesesera primarii si consilierii locali – s-a schimbat. PNL intentiona deja sa iasa din CD la nivel national ( lucru ce s-a si intamplat cred ca in aceeasi saptamana) iar in FSN se conturau deja 2 “aripi” – ceea ce avea sa devina mai tarziu PD si PSD … Adrian Ciomaga – liderul PSDR Caras Severin (partid istoric condus la aceea vreme de Sergiu Cunescu, dar apoi absorbit in PSD) reuseste sa-l impuna drept candidat al CD la Presedintia Cons Jud pe juristul Mircea Popescu, ulterior deputat si subprefect . Unii liberali erau nemultumiti de acesta decizie. Pe “Frontul” celalalt, “tinerii reformatori” simteau ca se vor desparti in curand de “clasici” (ceea ce s-a si intamplat in toamna anului 1992) si nu vroiau sa-i sustina pe Gheorghe Pavel Balan si Ion Draghicescu, in momentul respectiv deputati FSN alesi in mai 1990.Astfel ca apare un al 3-lea candidat la Presedinte de CJ – Pavel Aghescu (sustinut “din umbra” de Sorin Frunzaverde si Liviu Spataru si de o parte din consilierii PNL) .
La recenta intalnire de la CJ s-a citat din “presa vremii” ca a durat 7 ore sedinta de constituire. S-au intrebat multi “De ce asa mult?”. Pentru ca nu era o procedura de vot clara stabilita prin lege ( nu demult s-a vazut ca forma buletinelor incurca si azi consilierii judeteni – au fost multe voturi nule la alegerea vicepresedintelui cand au concurat prima oara Flavius Nedelcea cu Rujan Dumitru in 2017) …
Au fost mai multe tururi de voturi. In final au fost alesi presedinte Gheorghe Pavel Balan (FSN) , vicepresedinti Ion Draghicescu (FSN) si Ilie Mustacila ( MER). Mai exista in vremea aceea inca un organism semi-executiv – Delegatia Permanenta – pe langa cei 3 mai erau alesi inca 6 consilieri judeteni.
De aceea a durat sedinta 7 ore …
Vom continua …
Episodul 4 – Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani . Mandatul 1992-1996
A fost un mandat foarte “incurcat” … Pe vremea aceea eu eram consilier municipal (cel mai tanar, ce vremuri..) ales pe lista Conventiei Democrate. In politica nationala – si evident si in politica judeteana, locala – se produc mari rupturi/miscari . In aprilie 1992 PNL se retrage din Conventia Democrata , in CD devine preponderent PNT-CD. O miscare gresita a PNL care apoi nici nu are candidat la Presedintie sin in septembrie nicimacar nu intra in Parlament, pragul fiind pe atunci de doar 3%. Nu se putea sa fi si “la guvernare” ( PNL avea ministri in Guvernul Stolojan) si “in Opozitie” … Miscarea liberala se fragmenteaza in PNL Aripa Tanara (unde am mers si eu in decembrie 1992) , PNL Conventia Democrata PNLCD, NPL – Noul Partid Liberal prin spargerea PNL AT … Apoi se mai rupe odata PNL – aripa PNL Campeanu … Apoi se mai regrupeaza in PL’93 – frumos si radical partid cu lideri Horia Rusu, Dinu Patriciu, Dinu Zamfirescu … In PL’93 vin si Crin Antonescu si Stelian Tanase de la PAC, Valeriu Stoica ..
Pe partea stanga, “Marele FSN” se desparte in FSN Roman (ulterior transformat in Partidul Democrat PD-FSN) si aripa lui Iliescu care pleaca si formeaza FDSN – Frontul Democrat al Salvarii Nationale ( ulterior PDSR, azi PSD).
La nivel local conducerea Consiliului Judetean trece de la FSN la FDSN … Si Gheorghe Pavel Balan si Draghicescu .. Cred ca presedinte FDSN era Spanu Ion .
“Tinerii” pe atunci Sorin Frunzaverde, Liviu Spataru, Adrian Vilau, raman la FSN si preiau conducerea …
La alegerile Parlamentare din toamna anului 1992 in Caras Severin Opozitia castiga detasat – CDR obtine un senator din 2, si 2 deputati din 5, FSN 2 deputati, Partidul Socialist al Muncii 1 senator, iar FDSN doar un deputat .
Fiind primul mandat de “democratie locala” nu erau clare raporturile dintre Consiliul Judetean si Prefectura. Ajunge Prefect Traian Zamfir ( Liviu Spataru fiind schimbat in ianuarie 1993 nevrand sa treaca la partidul de la Putere). La PNL presedinte este ales Iosif Hilofsky, la PNTCD Solomon Luminosu, presedintele CDR este ales prof.Alexandru Caragea de la Alianta Civica. Presedintele PAC – partidul Aliantei Civice este ales ing.geolog Tibi Brebenariu. La PL’93 este ales presedinte judetean ec. Gheorghe Bagiu .
Incep lupte intre liderii FDSN – prefectul Traian Zamfir il suspenda pe presedintele CJ , colegul de partid Gheorghe Pavel Balan … Interimar ajunge presedinte Draghicescu.
Dar urmeaza “fenomenul Resita” – manifestatia de saptamani non-stop a Uzinelor din Resita. Ajunge seara premierul Nicolae Vacaroiu. ca sa se dea “satisfactie” maselor Traian Zamfir demisioneaza … Urmeaza prefect “tehnocratul” la acea vreme Nicolae Stefanescu, seful Finantelor resitene …
Adevarul este ca legislatia nu era clara. bugetele se aprobau cu 2 treimi , se putea bloca si desfiinta usor un consiliu local. A fost o tentativa de a se provoca alegeri anticipate la Consiliul Judetean, dar pana la urma Opozitia (FSN si CDR) a abandonat ideea .
Era o lupta ( mai discreta sau mai vizibila) in 3 : intre Prefectura, Consilul Judetean si Primarii.Consiliile locale. Prefectul a suspendat numerosi primari. Consiliile locale au dorit sa “preia Puterea” si s-au desfiintat intreprinderuile judetene de servicii publice – IGOR-ul ( dupa 10 ani s-a facut miscarea inversa creeaindu-se in 2005 AquaCaras ) , IJTL-ul ( transportul local).
Primariile erau foarte dependente financiar de Consiliul Judetean , care la randul sau depindea major de Guvern. Nu era o Lege a finantelor publice locale. Bugetele nationale se adoptau in Parlamnet cu intarzieri foarte mari, doar vara, prin iunie, dupa ce deja banii erau mare parte cheltuiti …
In concluzie, marea majoritate a cetatenilor erau foarte nemultumiti … De Guvern , de Prefectura si Primarii ( care nu rezolvau retrocedarile) , de Consiliul Judetean, de Consiliile locale …
Alegerile locale din 1996 se tin cu intarziere, in iunie, desi termenul de 4 ani de mandat expirase in februarie …
Continuam in episodul urmator …
Alegerile locale din 1996
Episodul 5 – Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani
Am ajuns la cele mai complicate alegeri locale din ultimele decenii …
Scena politica nationala si locala era foarte dispersata in acest an.
In 1995 au iesit din Conventie PL’93 si PAC (ambele partide de factura liberala care ulterior au si fuzionat cu PNL), existand si PNL Campeanu pe scena rupt din PNL.
Chiar si micul PSM – Partidul Socialist al Muncii (continuatorul declarat al Partidului Comunist) are o “scindare” formandu-se Partidul Socialist – presedinte Mohora.
Nationalistii au mai multe partide : PUNR condus de primarul Clujului Gheorghe Funar ( primar 3 manate) si Partidul Romania Mare a lui Vadim Tudor.
FSN – PD formeaza o alianta cu PSDR (partid istoric Partidul Socialist Roman) formand USD – Uniunea Social Democrata. Ideea FSN-PD era sa aibe o recunoastere internationala in Internationala Socialista …
Pe plan local , se produc “miscari” in perioada stabilirii candidaturilor la primarii. La Resita candideaza din partea CDR prof.Alexandru Caragea de la Alianta Civica. De la USD – viceprimarul in functie Gheorghe Marchis .
Complicata situatia la Caransebes. In interiorul Conventiei este preferat Ion Mura de la PNTCD in defavoarea tanarului si activului viceprimar liberal Marcel Vela. Marcel Vela candieaza din partea PL’93 si castiga primul tur . In turul 2 se aliaza si PSD impotriva lui si Ion Mura castiga cu greu.Se spunea ca a castigat “Partidul Caromet”, care avea lideri si la PNTCD si la PD si la FDSN (viitorul PSD) toti aliati impotriva lui Marcel Vela. Victoria a fost a lor, dar infrangerea a fost a Caransebesului pentru 8 ani …
Alegerile au loc cu intarziere, la inceputul lunii iunie 1996. Desi mandatul expirase de cateva luni …
La Resita se repeta alegerile – participarea fiind in primul tur sub 50%. Disparuse entuziasmul alegatorilor din anii 1990-1992 …
Se repeta alegerile, in turul II participa toti cadidatii din turul I la Primar si se voteaza din nou listele de consilieri. Castiga un nou mandat de Primar Mircea Popa – independent.Viceprimari alesi de consiliu Gheorghe Marchis – FSN si Gheorghe Sirbu – PNTCD.
O situatie paradoxala la Moldova Noua – pentru primar sunt 3 tururi de scrutin. In primul tur nu se prezinta la vot 50% dintre alegatori. In turul 2 se claseaza pe locul 2 Iacob Chisarau ( in primul tur anulat se clasasese doar pe locul 3) si in turul 3 catiga.
La viitoarele alegeri se renunta la acest sistem cu 3 tururi, se valideaza primul tur indiferent de procentul de participare …
Fata de 1992 sistemul pentru alegerea consilierilor judeteni se schimba semnificativ. Daca in 1992 doar consilierii locali au votat listele de consilieri judeteni, in 1996 toti cetatenii au ales direct listele de consilieri preferate,
In Caras Severin se inregistreaza la Consiliul Judetean CEA MAI COMPLICATA SITUATIE din tara : Pe primul loc Conventia cu doar 6 consilieri judeteni din 39, pe locul USD ( alianta FSN-PD cu PSDR) cu 5 consilieri, FDSN (viitorul PSD) cu 4 consilieri, Miscarea Ecologista MER cu 3 consilieri , PL’93 cu 2 consilieri ( majoritatea voturilor obtinute in Caransebes aduse de Ion Marcel Vela) si multe partide cu cate 1 consilier si 10 ( ZECE) candidati indpendenti din 39 .
Nu era un prag minim pentru a obtine 1 mandat…
Intr-o seara m-am intalnit cu Sorin Frunzaverde (fosti colegi de liceu, el cu un an mai mare) si alti lideri politici din Opozitie si analizam rezultatele alegerilor. Era o situatie foarte incurcata la Consiliul Judetean. Nu era clara nicio majoritate, Era foarte greu ca la un vot asa de “spart”, la o asa fragmentare politica a consilierilor sa ajungi la o majoritate de 20 din 39 de consilieri. Sorin Frunzaverde era Presedintele Camerei de Comert Caras Severin, ales consilier judetean in 1992 si ramas la FSN unde a ajuns presedintele filialei judetene. In acea discutie a declarat ca va incerca sa constituie o majoritate cu el candidat la Presedintia Consiliului Judetean. Dar era foarte greu …
Eu eram membru fondator PL’93, candidasem la consiliul municipal Resita dar “am prins” doar un consilier – Radu Rogin care candidase si la Primarie. In schimb, la consiliul judetean PL’93 ave 2 consilieri judeteni – Dan Patruica si juristul Nicolae Negrea Carabineanu. PL’93 era un partid mic dar foarte ferm si vocal. La nivel local, in Resita eram putini membri dar activi, sprijiniti de un grup de studenti ce aderasera la ideile liberale.
In mod politic “natural” se constituia o alianta intre CDR, USD (PD) , PL’93, PAC ( inginer Petru Cnis consilier) , UDMR si PNL Campeanu . Aceste partide colaborau deja politic de multi ani in Parlament , opunandu-se Guvernarii FDSN …
Dar era “cam putin” – 6 consilier CDR + 5 USD + 2 PL’93 + 1 PAC +1 PNL C + 1 UDMR= 16 consilieri . Pana la majoritatea de 20 din 39 mai era cale lunga …
FDSN era “la Putere” si in judet – Gheorghe Pavel Balan era presedinte in functie, Nicolae Stefanescu – prefect, Guvernul vacaroiu era al FDSN+PUNR . De fapt era “patrulaterul rosu” chiar “pentagonala” FDSN+PUNR+PRM+PSM+PDAR, dar cativa parteneri mai mici se faceau ca au “iesit de la guvernare” …
Rolul MER era DECISIV. Ilie Mustacilaa inclina insa balanta spre Sorin Frunzaverde impotriva lui Gheorghe Pavel Balan. Ilie Mustacila il sustinea pe Sorin Frunzaverde mai mult decat CDR , inclinand astfel si raportuirle de putere din cadrul “aliantei Opozitiei” …
Deci “coalitia” ajunge la 16+3 MER= 19 !!!
MAI TREBUIE UN VOT !!!! pana la 20 !!!
Stiam ca “in umbra” mai sunt potentiali sustinatori ai lui Sorin Frunzaverde, dar se temeau sa se exprime public – multi erau pe posturi, functii ce depindeau de Guvern …
Trebuia cineva sa se exprime PUBLIC, pentru a marca “majoritatea” si pentru a da curaj si celor mai “discreti”.
Independentul Vlada Visatovici a fost al 20-lea. Era cel mai tanar ales, dar cu cele mai multe voturi dintre cei 10 independenti, Om de afaceri din zona Oravita. Va fi ales ca membru al Delegatiei Permanente care conducea treburile judetului intre sedintele de Plen ale Consiliului Judetean.
Vine ziua constituirii noului Consiliu Judetean, o atmosfera foarte tensionata. Intre timp cei de la “putere” facusera foarte multe promisiuni celor cu drept de vot – functii si alte tipuri de recompense ….
Cei 20 au fost CORECTI, FERMI, LOIALI intelegerii !!! Au toata aprecierea mea pentru acea zi in care s-au respectat angajamentele politice.
Au fost alesi Sorin Frunzaverde ( USL – PD) presedinte, ing Vasile Manu ( CDR – PNTCD, din zona Oravita) si Ilie Mustacila (MER) vicepresedinti.
A fost prima “ALTERNANTA DEMOCRATICA” la Guvernarea locala. Prefigura ce se va intampla la toamna la nivel national.
In discutiile anterioare alegerilor, Gheorghe Bagiu – presedintele PL’93 a sustinut ca si eu sa fac parte din echipa de la CJ, postul de director general fiind vacant. Politic, PL’93 avea 2 consilieri, iar FSN-PD doar 3 ( pentru ca USD avea 5 in total , din care 2 de la PSDR).
Dupa 2 luni am sustinut un concurs – a concurat si ec. Brica Cojocaru viitor lider al PNTCD Caras Severin – dar am castigat la probele profesionale ( aveam deja 4 ani de experienta in administratia locala).
In realitate a fost si mai complicat decat am scris mai sus. Cu greu au acceptat liderii CDR , mai ales PNTCD sa fie sustinut un presedinte din afara CDR. Dar , din pacate nu era un lider local care sa poata sa stranga 20 de voturi. In 1992 CDR nu a vrut sa negocieze decat “in forta” , avand un scor mult mai bun 15 fata de 6 consilieri in 1996, si nu a obtinut nimic … Chiar si in interiorul CDR erau orgolii intre PNTCD si PNL .. Dar PNL era pe atunci “fiul ratacitor reintors acasa” si trebuia sa accepte suprematia PNTCD …
Cei ce critica acum, dupa 20 de ani, alegerea de atunci a lui Sorin Frunzaverde, uita ca in momentul 1996 lupta se dadea intre Democratie si Conservatorimul continuatorilor vechiului sistem grupati in spatele lui Ion Iliescu. Era in judet si o lupta “intre generatii”, cei de 30-35-40 de ani contra celor ce au avut responsabilitati si inainte de 1989 si care aveau peste 45 de ani.
Vom continua … Acest mandat inceput in 1996 a fost marcat de numeroase lupte interne, de multe suspendari, interimate, suspendari ..
Mai jos cateva link-uri despre aceste alegeri locale la nivel national
http://alegeri.roaep.ro/?alegeri=alegeri-locale-1996
https://www.agerpres.ro/…/05/03/alegerile-locale-1996-15-22…
Episodul 6 – clarificari la Alegerile locale din 1996
Serial – 25 de ani de la infiintarea Cons Jud Caras Severin
Un amic interesat de serialul meu mi-a solicitat unele informatii , detalii suplimentare despre alegerile locale din 1996.
Cu greu imi amintesc numele tuturor celor 39 de consilieri judeteni alesi atunci,
PL’93 ( mai exact Partidul Liberal 1993 – anul înființării partidului prin fuziunea Aripii Tinere a PNL cu alte grupări liberale, unde eram membru fondator și vicepreședinte județean) a obținut un scor peste așteptări – 2 consilieri județeni – ing.Dan Patruica și directorul juridic al Camerei de Comerț Nicolae Negrea Carabineanu. Spun peste așteptări deoarece am avut candidați la primari si consiliile locale doar în jumătate din comunele județului. Un ajutor semnificativ ne-a dat regretatul Horia Rusu – liderul național al PL 93 , deputat de Timiș, locuia în Timișoara. Cele mai multe voturi le-a adus Marcel Vela în Caransebeș.
CDR 6 consilieri județeni
– Solomon Luminosu – presedintele PNȚCD Caraș Severin
– Vasile Manu – PNȚCD din Oravița, va fi ales vicepreședinte al Cons Județean
– Ioan Tundrea – PNL zona Oravița
– Ioan Salvan – PNL , președintele PNL Reșița la acel moment, fusese consilier județean și in mandatul precedent, azi stabilit în Sasca Română
– Dorina Olariu – PNTCD din Caransebeș
si mai unul
USD Uniunea Social Democrată – 5 consilieri județeni
– Sorin Frunzaverde PD -FSN, consilier județean din 1992, președintele PD-FSN, președinte al Camerei de Comerț
– Doru Radu – PSDR, Partidul Social Democrat Român
– prof.dr.ing.Ioan Vela – PD-FSN
– Apostol Marian – președinte Cartel ALFA , cred ca din partea PSDR
– Pavel Ponetchi – PD-FSN din Caransebeș
FDSN – ulterior PDSR – 4 consilieri județeni ( cred ca a fost cel mai slab scor obtinut de FDSN in toata tara)
– Gheorghe Pavel Balan – președintele în funcție al Cons Jud
– ec. Danut Rada directorul administrației financiare Reșița
– Spanu Ion directorul PETROM CS
si mai unul
MER – 3 consilieri județeni
– Ilie Mustacila vicepresedinte în funcție al Cons Jud
– ec. Petru Silasi cdin Băile Herculane
– ing silvic Vrabete de la Bozovici
Nu era un PRAG MINIM de voturi. Astazi pragul pentru partid eeste de 5%, iar la independenți numarul de voturi valabil exprimate împărțit la numărul mandatelor. Deci pentru Caraș Severin ar trebui independentilor minim 100/31 mandate = 3,2 %
Independenti au iesit cu voturile obtinute mai ales din unele zone, sau de la angajații unor firme pe atunci mari
- Vlada Visatovici – în zona Oravița
- Pavel Aghescu – era directorul BRD, si voturi multe pe zona Slatina Timiș
- Nicolae Lazarescu – directorul CROSI, fost IACMMR , voturi din zona Armeniș
- Traian Jurchela – interpret , multe voturi din zona Oravița dar și din alte părți
- Dorobantu Marin – patronul Gospodarul , se introdusese în perioadă gaze naturale în mai multe comune
- Ioan Draghicescu – fost PDSR , din Anina, vicepreședinte în funcție al Cons Jud, dar cred că în conflicte cu filialal judeteană a partidului
- Gheorghe Cahniță – ing silvicultor, din zona Oravița
- Ioan Lăudacescu – vanator , inginer silvic
- Ervin Diță – director Enel
si inca unul
PSM – 2 consilieri , unul cred ca era Ciobanu, directorul dela vanatori si pescari
PS – Blejan – presedintele Federalcoop
PNL Câmpeanu – Sacaliuc , tehnician la Universitate
PRM – 1 consilier
PUNR – 1 consilier
UDMR – un medic , numai stiu numele
PAC – ing Petru Cnis
Partidul Pensionarilor – Tarla de la Otelu Rosu
Poate sunt unele inexactitati, au trecut 20 de ani …
Cine are corectii , rog sa scrie la comentarii …
Sunt voci care critica acel moment prin prisma “istoriei ce a urmat” …
De fapt, cei mai multi critici – direct sau mai voalat – sunt la adresa rolului lui Sorin Frunzaverde in evolutia ulterioara a judetului…
Dar in momentul respectiv alta era perspectiva, asa cum am scris in episodul anterior.
Era o lupta intre NOU si VECHI, intre DEMOCRATIE si AUTORITARISM ( Opozitia contra FDSN-PDSR-PSD de astazi)
As aduce aminte ca declinul industriei resitene incepuse deja – marile manifestatii din decembrie 1994, probleme la Combinatul de la Otelu Rosu, IAS-urile erau deja “pe duca”, CAP-urile se desfiintasera de multa vreme, iar ce ramasese din patrimoniul agriculturii fusese deja insusit de catre “Puterea” de pana atunci – recte cei sustinuti de FDSN ..
Starea infrastructurii rutiere era foarte proasta de atunci …
Sa nu uitam ca pe atunci nu exista niciun “cult” al personalitatilor politice locale …
In negocierile foarte dificile – pentru a ajunge la majoritatea de 20 de voturi din 39 – au avut roluri semnificative prof.Alexandru Caragea presedintele CDR , presedintii PNTCD Solomon Luminosu si PNL ing.Iosif Hilofsky, fostul prefect Liviu Spataru vicepresedinte al PD-FSN si prieten cu multi dintre independentii alesi.
Scorul obtinut de “coalitia Opozitiei” a fost mult mai mare decat 20 de voturi din 39, dar multi nu se exprimasera clar inainte de ziua alegerilor respective …
Mandatul 1996-2000
Serial – Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani – Episodul 7
A fost un mandat foarte “instabil”, cum de altfel a fost si politica la nivel national…
Alegerile parlamentare si prezidentiale din toamna anului 1996 era un “joc de trei” , cu 3 competitori majori : FDSN cu Iliescu candidat la al 3-lea mandat, CDR cu Emil Constantinescu candidat si USD ( PD-FSN+PSDR) cu Petre Roman candidat la presedintie.
Mai erau si alti mici competitori.
Pe partea Dreapta, PL 93 si PAC , fiecare cu cca 3% la alegerile locale formeaza Alianta National Liberala cu profesorul Nicolae Manolescu candidat prezidential. Desi dupa mine era cel mai clar Program de Dreapta si cel mai bun candidat la Presedintie, ANL obtine sub 3% din voturi, neintrand in Parlament … De unde se vede ca artimetica politica este uneori paradoxala, 3 + 3 < 3 !!! *:D La banane ! …
Pentru a descrie atmosfera “crancena” de atunci, o scurta povestire : mergem sa lipim afise ANL in Otelu Rosu un grup de la PL 93 – eu, consilierul judetean Nicolae Negrea Carabineanu si studentii Hotnogu Dorinel si Petru Lupsac . Locurile special amenajate erau pline cu afisele PDSR. Evident ca tinerii liberali nu au avut unde lipi afisul nostru decat peste un altul … Vine o patrula a Politiei : “Stie domnul Primar ca lipiti afise in oras?”. Raspundem “nu este necesar sa-l informam !”. Ne cheama la politie : tinerii fiind contravenienti/infractori, Negrea – sofer, deci “complice” iar eu “instigator”. La Politie trag gratiile. Noi oarecum suntem veseli, asteptam sa vina presa dimineata sa vada cum Opozitia este persecutata. Si chiar era persecutata …
Intr-un final politistii fac pe “generosii” si ne elibereaza. Doar atunci spunem ce ocupatii avem – Negrea director la Camera, eu director general la Consiliul Judetean, ei isi cer scuze, noi vom continua sa luptam … Candidatul nostru la Senat era dr. Filip Petru Strejariu (la PAC atunci , foarte cunoscut in Caransebes si in Iablanita si zona aceea a judetului), si daca la nivel national se atingea pragul, ar fi iesit senator … Bebe Strejariu a avut mereu ghinion la parlamentare, fiind la putine voturi si in 2000, si in 2008 …
La Parlamentare CDR obtine in Caras Severin un scor printre primele din tara. Marcel Vela este in campanie alaturi de PNL, de CDR.
CDR obtine 2 mandate din 5 la deputati – Corneliu Sturza Cornel Popovici Sturza PNTCD si Mona Musca PNL si un senator – Constantin Muller de la PNL CD.
USD obtine 2 mandate de deputat – Adrian Vilau si Liviu Spataru .
PDSR doar un mandat de deputat – secretarul de stat Oana din Bucuresti.
PRM un senator – Haralambie Cotarcea .
In turul II Petre Roman si PD-FSN se aliaza cu CDR , presedinte este ales Emil Constantinescu.
Se fiormeaza Guvernul Victor Ciorbea, dupa negocieri complicate. In Coalitia de guvernare sunt foarte multe partide : PNTCD, PNL, PD-FSN, PSDR, PNLCD, UDMR , PAR ( partidul Alternativa Romaniei – unul din lideri Varujan Vosganian, partid ce ulterior se transforma in UFD – Uniunea Fotelor de Dreapta). Plus Alianta Civica, Asociatia Fostilor Detinuti Politici …
Victor Ciorbea fusese ales in iunie Primar general al Bucurestiului si se adopta o Ordonanta de Urgenta prin care un membru al Guvernului se poate suspenda din functia aleasa in administratia locala. In realitate, singurul beneficiar al respectivei OUG va fi Sorin Frunzaverde …
In judet initial se propune un Prefect de la UDMR. Se revine si prefect este numit Iosif Hilofsky – presedintele PNL Caras Severin , iar subprefect juristul Mircea Popescu de la PSDR – fost deputat.Secretar general Ioan Micloșină – Oxy.
La inceputul anului 1997 este Congres la PDSR , este reales presedinte Ion Iliescu . Un grup condus de Teodor Melescanu, Mircea Cosea se rupe si infiinteaza Alianta pentru Romania. In judet ApR este condus de Ion Spanu Ion, Nicolae Stefanescu – fostul prefect.
In judet incep mici “frecusuri” intre partidele din “coalitie”. Tot mai des se pune problema “cine este PRINCIPALA forta politica ?”.
Eu plec in 1997 din pozitia de Director General al Consiliul Judetean la Prefectura – consilier al prefectului Iosif Hilofsky. Ma si intorc la PNL( se supara colegii din PL 93 …) . Dupa un an se realizeaza “unificarea liberala” dupa eforturile conducerii nationale a PNL – presedinte Mircea Ionescu Quintus si prim-vicepresedinte Valeriu Stoica ministrul Justitiei si ministru de stat ( cum este azi un viceprimmministru).
Si la nivel judetean PNL fuzioneaza cu PL 93 – presedinte judetean ec.Gheorghe Bagiu si vicepresedinte Dan Patruica, cu PNLCD – presedinte judetean ing. Georgevici Iulian, PAC – presedinte judetean ing.Tibi Brebenariu.
Dupa plecarea mea de la Consiliul Judetean pe pozitia respectiva vine Dorin Buda – un bun economist in probleme de institutii publice.
Mentionez ca in 1996 era o legislatie foarte confuza, centralista in ceea ce priveste administratia publica locala.
Guvernul Ciorbea da in mai multe domenii o reala autonomie locala, judeteana ..
In decembrie 1997 are loc o remaniere a Guvernului Ciorbea si surpriza : Sorin Frunzaverde este numit Ministru al Mediului si Padurilor !!!
Se suspenda din presedinte al Consiliul Judetean.
Urmeaza noi negocieri, existand ambitii, orgolii foarte mari chiar in interiorul coalitiei de guvernare …
Presedinte interimar este ales Ilie Mustacila MER in competitie fiind cu Vasile Manu de la PNTCD.
Iar in locul ramas temporar vacant de vicepresedinte este ales cu greu Ioan Tundrea de la PNL. Functia era dorita si de Ioan Vela de la PD-FSN ..
Dupa doar cateva luni, PD-FSN se retrage de la guvernare , Sorin Frunzaverde se intoarce presedinte al Consiliului Judetean si se revine la situatia din iunie 1996…
Dupa putina vreme, la nivel national “pica” Guvernul Ciorbea , se formeaza Guvernul Radu Vasile in aprilie 19988, iar Sorin Frunzaverde este din nou ministru, de asta data la Ministerul Turismului . Se suspenda din nou.
Din nou alegeri. Din nou Ilie Mustacila este preferat lui Vasile Manu. De aceasta data vicepresedinte interimar este ales Ioan Vela.
In perioada urmatoare pe plan judetean MER este “absorbita” de PD-FSN ..
La un moment dat OUG despre care vorbeam inainte este declarata neconstitutionala si Sorin Frunzaverde demisioneaza din presedinte, nemaiexstand posibilitatea de a se suspenda. este ales “definitiv” presedinte Ilie Mustacilaa. Ioan Vela candideaza din nou cu Ioan Tundrea. Catiga cu greu, dupa patru tururi de scrutin … Sa ne aducem aminte ca in consiliu nu exista o majorotate clara, desi dupa un timp unii consilieri independenti numai erau independenti, optasera pentru diferite partide …
A fost o perioada complicata in acest mandat. Conducerea CJ s-a schimbat de multe ori…
Nici in interiorul partidelor nu era o stabilitate. In afara de PD-FSN unde domina autoritar Sorin Frunzaverde, in rest erau dispute.
La PNL au fost mai multe conferinte judetene de alegeri.
La fel la PNTCD – Solomon Luminosu a fost “doborat” de Brica Cojocaru, apoi o alta rasturnare ajungand presedinte Ion Mura, apoi un alt “puci” si ajunge presedinte Radoslav Iovanovici – directorul FPS …
Dupa cum se observa, PDSR nu prea avea mare cuvant de spus prin judet … Primariile din mediul urban nu erau pdsr-iste. In mediul rural multi trecusera la PD mai ales …
In acest mandat a inceput aceasta mare eroare – cine era la “virful” conducerii Consiliului Judetean incerca sa “ia” / “sa convinga” primarii sa treaca la partidul lor …A inceput “traseismul” … Nu numai in Caras Severin .. Fenomen ce se intampla si astazi. Nu prea am auzit de asa ceva in alte tari democratice …
La vremea aceea nu se prea punea problema proiectelor cu finantare UE. Primariile comunelor sarace erau dependente de fondurile primite de la CJ ..
In judet a inceput o competitie pentru cine este mai “popular” printre cetateni intre Sorin Frunzaverde si Mona Musca ( membra a conducerii nationale a PNL si apropiata de Presedintie).
In perioada respectiva a inceput sa se raspandeasca si o “mitologie” – “mergem la domnul Ministru la Bucuresti si rezolvam problema/problemele” … Ori chiar si un ministru are competente limitate … Iar generalizarea unei astfel de mentalitati reduce propria initiativa, propriile actiuni menite sa rezolve problemele ..
Am uitat sa mentionez ca si regretatul arhitect Serban Antonescu a fost secretar de stat (ministru adjunct) la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului. Iar consilierul judetean Gheorghe Cahnita a fost un an directorul general la nivel national al ROMSILVA. Ambii sustinuti de PD-FSN …
Au fost momente complicate in acel mandat , unele care ne-au afectat direct economia judetului – cel mai negativ a fost razboiul din Serbia …Chiar lucram la Prefectura cand au venit zeci de refugiati din Serbia dupa primele bombardamente …
In acel mandat s-au declarat “zonele defavorizate” – zona Bocsa, zona Rusca Montana, zona Oravita-Anina-Clisura Dunarii-Valea Almajului-Mehadia. A fost o lupta “discreta” pentru a include cat mai multe localitati in aceste zone si s-a reusit… Din pacate facilitatile acordate atunci pentru 10 ani nu au produs efectele scontate … Dar totusi unele firme s-au localizat in aceste zone…
Dupa 20 de ani constat ca doar cativa dintre cei implicati atunci activ in politica si administratia locala mai sunt si azi in primele pozitii de decizie in partidele din judetul nostru. In opinia mea , doar Ion Marcel Vela – senator PNL si Spanu Ion – deputat PSD sunt pe “scena” si azi…
Desigur ca s-au implicat de pe atunci in politica si multi tineri. Unii “au abandonat lupta”, altii sunt inca interesati : Silviu Aldescu – secretarul general al CDR azi IT-ist in Timisoara, Radoi Ovidiu – secretar general si vicepresedinte al PNL CS,ulterior senator, azi din nou secretar general al PNL CS, C Gafu Cristian – consilier judetean, Hotnogu Dorinel – lider la tineretul PL 93, apoi viceprimar, azi retras din politica, Claudiu Dolot Claude Dlt – presedinte la tineretul PD-FSN, azi cu responsabilitati in mediul bancar. Nu cunosc bine situatia de la PSD, dar erau in afirmare Claudiu Pasare, cred ca si Silviu Hurduzeu, Ionut Chisalita – azi senator. La Partidul Romania Mare era Marius Iriza – ulterior deputat 2 mandate.
Majoritatea jurnalistilor de atunci sunt si azi prezenti in presa – Victor Nafiru, Daniel Botgros, Mario H. Balint, Cornelia Dunareanu, Dan Popoviciu, Paula si Vasile Neamtu , Vali Popovici, Daniela Tudor. Scuze celor pe care i-am omis. Petru Buzzi nu cred ca mai scrie … Nici Dorina Sgaverdea Nici Carl Walter Fleck nu mai e posturi . Nici Doru Dinu Glavan ..
Trecand 20 de ani, poate am uitat aspecte ce meritau amintite. Ii rog pe cei cu memorie mai buna sa intervina in discutie …
Alegerile locale din 2000
Serial – Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani – Episodul 8
Dupa cum aratam in episodul anterior, scena politica la nivel national si local este major modificata fata de 1996.
Guvernarea Coalitiei CDR ( PNTCD+PNL) + PD-FSN + UDMR a fost foarte prost perceputa de populatie.
Chiar daca in 1996 se produce prima alternanta democratica la Putere, chiar daca se fac pasi semnificativi spre economia liberala capitalista, pasi semnificativi spre integrarea in NATO si UE, cetatenii traiesc mai prost …
Emil Constantinescu numai candideaza la un nou mandat.
Radu Vasile este “fortat” sa demisioneze si este instalat un nou “Guvern tehnocrat-politic”, in frunte cu Mugur Isarescu (care se suspenda din Guvernator).
CDR este aproape “sparta”, PNL decide sa mearga pe liste separate la alegerile locale, pentru a-si dovedi forta in raporturile interne din CDR.
PNTCD legifereaza prag de 5% pentru intrare in consiliile locale si in Parlament. Pana in 2000 nu era prag la locale si prag de 3% la Parlamentare. PNTCD a lucrat chiar impotriva sa … Se renunta la 3 tururi la locale, primul tur este valid oricati ar participa la vot.
PSDR face “nazuri” in interiorul guvernarii, USD (Uniunea Social Democrata dintre PD si PSDR) este desfiintata de multa vreme. PSDR in toamna va iesi de la Guvernare si se aliaza cu PDSR, iar apoi chiar va fuziona cu ei. O perioada au fost negocieri ale PSDR cu ApR-ul lui Melescanu.
La Bucuresti PD propune pe Basescu la Primaria Generala a Capitalei. Cu greu intra in turul 2 , cu 1 procent inaintea candidatului CDR-PNTCD Chirita. Iar in durul 2 il bate la 1 procent pe PDSR-istul Sorin Oprescu …
Aceste evenimente vor schimba politica romaneasca pentru multa vreme …
Cu putina vreme inainte de alegerile locale incepe scandalul FNI, PNL fiind afectat datorita faptului ca Ministru de finante este Decebal Traian Remes…
Revenind in Caras Severin, PD este foarte “tare” datorita ascensiunii lui Sorin Frunzaverde la nivel national. Multi primari au trecut la PD in ultimii ani…
La Primaria Resita nu se gasesc contracandidati puternici si parca toata lumea se asteapta sa castige Mircea Popa al 3-lea mandat.
La PNL se da o lupta interna dura. Eu ma incapatanez sa candidez la Primarie, stiind totusi ca nu am sanse, dar considerand ca vom intra 4-5 consilieri municipali… Castig competitia interna cu Viorel Racoceanu. Viorel intrase independent in Consiliul municipal in 1996 si avea un electorat propriu destul de numeros.Apoi se inscrisese in PNL.
Pentru a evita o ruptura in PNL duc negocieri cu Viorel Racoceanu , eu fiind insotit de doctorul Sorin Horia Stanciu – din conducerea PNL local.
Ii propun lui Viorel sa candideze el la Primarie , dar sa pastreze lista de consilieri votatata in adunarea generala a PNL Resita.
Initial accepta , dar apoi pleaca la UFD – Uniunea Fortelor de Dreapta, partid plecat din CDR, fost Partidul Alternativa Romaniei condus de varujan Vosganian si Adrian Iorgulescu .
Din nefericire, lista de consilieri municipali mai este odata modificata de presedintele de atunci al PNL CS fata de ce s-a votat in Adunarea generala si se mai produce o fractura in PNL Resita .. Drept urmare , dupa atatea “fracturi”, lipseste 1 vot -UN VOT – pentru ca PNL sa intre in consiliul municipal Resita cu 3 consilieri … Cautam 1 saptamana renumarand voturile nule. Gasim un vot anulat gresit, dar se mai gaseste un vot valabil pentru altcineva si se mareste pragul de la 1336 la 1337. Iar PNL cu 1336 de voturi nu intra in Consiliu … Se pare ca au fost si alte “tradari” chiar din interiorul PNL …
Introducerea “pragului” reduce mult numarul partidelor prezente in consiliile locale si in Consiliul Judetean …
iar independentii se “raresc” foarte mult …
La Resita castiga un nou mandat independentul Mircea Popa. PSD are cei mai multi consilieri locali – cred ca 8, cate 5 consilieri au PD, ApR si PRM ( un semnal ca PRM este in crestere si se va vedea in toamna la Prezidentiale) … 23 de consilieri erau atunci la Resita. La Primarie au mai candidat Ioan Simion Purec de la PDSR (cred), Nicolae Stefanescu de la ApR, tanarul Claudiu Dolot Claude Dlt de la PD, Dragos Dragomirescu de la PNTCD , Tilica Pirvulescu de la PRM. Viorel Racoceanu de la UFD obtine un scor onorabil la Primarie dar mai putine voturi la consiliu si nu intra. Posibil daca ramanea la PNL ne luptam la Consiliu foarte strans cu PDSR si nu se stie ce majoitate se forma …
In Consiliu se face o majoritate PDSR+PRM – viceprimari Ion Simion Purec si Tilica Pirvulescu.
La Consiliul Judetean lupta stransa intre PD si PDSR – la egalitate cu cate 9 consilieri judeteni.
Mai intra ApR – 5 consilieri , PNL – 4 consilieri ( un scor bunicel pt momentul respectiv dar se putea mult mai mult daca nu ne certam intre noi …),
PNTCD – 3 consilieri (era totusi principalul partid de la guvernare) , PNR ( Partidul National Roman infiintat de Virgil Magureanu) 3 consilieri , PSDR cu 2 consilieri ( erau deja aproape de un parteneriat cu PDSR).
ApR este “marea surpriza” a alegerilor locale din 2000 ! Dar apoi cateva greseli strategice de pozitionare neclara duc la regresul de la parlamentare.
In Caras Severin Liviu Spataru dupa 10 ani de colaborare stransa cu Sorin Frunzaverde este deranjat de unele jocuri interne din PD judetean si national si pleaca la ApR. Totusi, sustine dupa locale o coalitie ApR cu PD la Consiliul Judetean…
Dupa numeroase negocieri se formeaza o majoritate PD – 9 consilieri Ilie Mustacila presedinte al Cons Jud + ApR 5 consilieri si Nicolae Stefanescu vicepresedinte + PNL 4 consilieri si Iosif Hilofsky (prefectul in functie ) vicepresedinte + 3 consilieri PNTCD. Total 21 consilieri…
e drept ca PSD a propus direct sau indirect ( nu am participat la discutii, eram mai retras fiind pierzator la Resita) PNL sa preia postul de presedinte al Consilului Judetean numai sa nu mearga cu PD. Politic PDSR avea dreptate, sa nu piarda totul si sa nu se intareasca principalul adversar …
PNL a refuzat. La PNL consilieri judeteni au fost alesi Iosif Hilofsky, dr. Gavril Soran, Ioan Tundrea, dr. Ioan Fenes din Caransebes.
Trebuie amintit ca PNL era deja din nou un partid semnificativ in urma fuziunii PNL cu PL 93, PNLCD, PAC … In conducerea PNL Caras Severin erau reprezentate toate aceste componente liberale, precum si noi membri care nu facusera politica inainte de 1996 .Multi medici – dr. Gavril Soran, dr. Jaro-Norbert Marsalic, dr. Tataru Marius Viorel, dr. Sorin Horia Stanciu . Multi profesori , ingineri, oameni de afaceri. Multi tineri convinsi de Silviu Aldescu student la Universitatea din Resita la vremea aceea. Dar tineri si din alte localitati. sa nu uitam rolul important al Monei Musca in cresterea imaginii PNL in Caras Severin , dar si la nivel national …Ce s-a intamplat ulterior cu ea este o alta poveste, dar trebuie sa spunem adevarul despre momentul respectiv … Chiar inainte de alegeri ne “macinase” imaginea publica a PNL in 2 scandaluri – la Bocsa situatia de la CMBocsa si la Moldova Noua disputa dintre primarul PNL Chisarau si televiziunea locala, mai exact conflictul cu firma de cablu de acolo …
Sorin Frunzaverde era la momentul respectiv ministru al Apararii (pana in martie 2000 fusese presedinte cu rang de secretar de stat al Autoritatii Nationale pentru Turism, Ministerul Turismului se desfiintase). A fost pe listele de consilieri judeteni, a fost si la sedinta de constituire dar nu cred ca a vrut sa fie validat …
In episodul anterior am mentionat deja ca la nivel judetean MER fusese “absorbit” de catre PD . In alte judete nu a fost asa, nu a fost o decizie nationala a MER. La Timis de exemplu, MER s-a integrat in PNL …
Putem aprecia ca succesul din 2000 al PD-ului la Consiliul Judetean se datoreaza lui Sorin Frunzaverde.Succesul electoral dar si al negocierilor purtate impreuna cu Ilie Mustacila cu celelalte partide.
In Caransebes a castigat din nou Ioan Mura, in consiliu o alianta “paradoxala” intre PNTCD si PDSR , viceprimar Valentin Dascalu.
Mandatul 2000-2004
Serial – Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani – Episodul 9
Cine sapa groapa ….
Si acest mandat a fost marcat de numeroase dispute si “transferuri” ..
Dupa alegerile locale, prefectul PNL Iosif Hilofsky fiind ales vicepresedinte al Consiliului Judetean, PNL trebuia sa desemneze un alt prefect … Pe atunci prefectii erau politic, reprezentand Guvernul politic in teritoriu …
La PNL erau mai maulti candidati – fostul primar de Moldova Noua – Iacob Chisarau care pierduse la distanta alegerile pentru un nou mandat, Ion Marcel Vela – tanarul pe atunci liberal din Caransebes, Maria Gorcun fosta directoare economica la CMB Bocsa, medicul veterinar Ioan Moraru fost director la Directia agricola si Constantin Huza inginer la Consultanta Agricola.
Mona Musca il sustinea pe Iacob Chisarau , cred eu ca il considera fara foarte mari ambitii sa candideze la Parlamentare si relativ “ascultator” . Ion Marcel Vela era evident cel mai activ , cu discurs politic si cu initiative, dar nu era intotdeauna “foarte disciplinat” ( mai ales in perioada 1997-1999 provocase mari framantari in filialala PNL). Ioan Moraru era sustinut de Iosif Hilofsky si de Ioan Tundrea ( parca secretar general al filialei la acel moment). In Biroul Judetean a castigat la vot Iacob Chisarau. El chiar credea ca a ajuns prefect. Dar in realitate Biroul Politic Central desemna prefectul ce va fi apoi numit de Guvern … Votul din Biroul Judetean era doar “orientativ”, “consultativ” …
La Bucuresti au plecat doar 3 candidati – Maria Gorcun, Ion Marcel Vela si Iacob Chisarau. Acestuia din urma i-am redactat un fel de “Proiect” cu ce este necesar sa faca daca va ajunge prefect, i-am sugerat ce sa spuna la interviu si chiar si ce sa NU spuna (nu prea a bagat in seama recomandarile mele…) .
In Biroul Central opiniile erau impartite . Maria Gorcun era sustinuta de senatorul Constantin Muller si de cei proventiti din PAC ( si ea era venita in PNL prin absorbtia PAC).
Pana la urma la votul secret a castigat Ion Marcel Vela. La un vot diferenta !!! Dupa informatiile mele a fost sustinut de presedintele Mircea Ionescu Quintus. Pentru PNL Caras Severin a fost o decizie foarte buna. In cele 6-7 luni ca Prefect a fost foarte activ, insistand sa se retrocedeze proprietatile conform Legii “Lupu” de la inceputul anului 2000, s-au infiintat Oficiile Prefecturale la Oravita si Caransebes ( cetatenii scurtand drumurile pana la Resita) si multe altele …
Un moment personal : dupa aparitia in Monitorul Oficial a numirii in functia de Prfect, m-am intalnit cu Ion Marcel Vela prezentandu-i “Proiectul” ce-l dadusem unui contracandidat, considerand ca sunt oportune acele masuri indiferent cine este Prefect. Lucram deja de 3 ani la Prefectura, de 8 ani i administratia locala. Totodata mi-am prezentat demisia, eu votand pe altcineva in Biroul Judetean.Consilierul Prefectului era o functie numita direct de Prefect, eram ceea ce inseamna azi “cabinetul demnitarului”. Functia nu se ocupa prin concurs, ci prin numire directa, cum de altfel este si firesc … Marcel Vela a respins demisia, solicitandu-mi sa lucrez in continuare in echipa lui.
Urmeaza in decembrie alegerile parlamentare. In PNL Mona Musca nu avea oponent pentru Camera Deputatilor, dar la Senat dorea sa candideze Ioan Tundrea, sustinut de Iosif Hilofsky. Multi din filiala titusi nu-l agreau … Pana la urma este desemnat candidat dr. Filip Petru Strejariu din Caransebes. I-a lipsit putin sa obtina mandatul.
La nivel national castiga detasat PDSR ( in combinatie cu PSDR si PUR) . Surpriza este Corneliu Vadim Tudor si PRM !!!
Theodor Stolojan se claseaza doar pe locul 3. Voturile de dreapta se fragmenteaza intre PNL, CDR – care-l sustine pe Mugur Isarescu (dar care candideaza ca si independent). ApR face un joc nehotarat si nu face pragul de 5%. PNL mai pierde procente datorita unei confuzii a semnelor electorale cu semnul PNL Câmpeanu. PD face un scor slab de 7%. Petre Roman numai repeta scorul de 20% din 1996, obtinand doar 2%… CDR insă nu intra în Parlament, modificând chiar la initiativa PNTCD pragul la 5% pt partide si 10% pentru aliante. Si face doar 6% mergand incapatanad pe lista aliantei CDR …
In Caras Severin obtin mandate PDSR – la deputati Gheorghe Pavel Bălan și Dan Rasovan de la PSDR, la Senat dr. Ionicuț Guga din Molodva Nouă.
PD face în judet dublul mediei naționale și obtine un deputat – Sorin Frunzaverde si un senator prof.ing. Ioan Vela.
PNL obtine un deputat – Mona Musca. PRM obtine un deputat – colonelul in rezerva Andrei Zeno ( succedat apoi de Marius Iriza).
A dou azi dupa alegeri Iosif Hilofsky demisioneaza din presedinte al PNL Caras Severin si dupa un scurt interimat al prof.Alexandru Caragea este numit dr. Gavril Soran – consilier judetean. Soran este ales la conferinta judeteana din septembrie 2001.
La prezidentiale castiga in turul 2 detasat Ion Iliescu in fata lui Vadim… Atunci am votat si eu pe Ion Iliescu …
Prefect este numit Gheorghe Pavel Balan – presedintele PDSR Caras Severin si subprefect Barbu Enache – fost primar numit al Resitei in 1990, fost director general al UCMResita. Pe locul vacantat in Parlament de Gheorghe Pavel Balan ajunge deputat pentru prima oara Ion Mocioalca…
Ilie Mustacila – presedintele Consiliului Judetean i-mi ofera sansa sa lucrez din nou la CJ, dand concurs pe postul de sef serviciu Programe-Proiecte- Informatizare.
La nivel national PSD guverneaza singur, cu sustinerea UDMR in Parlament.
Nicolae Stefanescu – vicepresedinte al CJ din partea ApR pleaca la PDSR.
La nivel national ApR fuzioneaza cu PNL in 2002 ( existase o tentativa de liste comune si la Parlamentarele din 2000).
Valeriu Stoica nu poate conduce PNL si demisioneaza (fusese ales presedinte al PNL in februarie 2001) si se orgnizeaza un nou Congres care-l alege pe Theodor Stolojan presedinte – in competitie cu Ludovic Orban.
Se infiinteaza un nou organism Delegatia Reprezentantilor Nationali – suntem alesi de catre participantii la Congres printre cei 50 doi liberali din Caras Severin – Ion Marcel Vela si cu mine, in primii 10 ca numar de voturi dintre cei peste 100 de candidati …
In Caras Severin majoritatea ApR-istilor nu vin la PNL , merg la PDSR -Spanu Ion, Crina Ioan , toti consilierii municipali din Resita si consilierii judeteni cu exceptia dr. Ioan Balteanu din Caransebes. Vine in PNL Liviu Spataru si putini apropiati. Vin si unii alesi locali …
Desi parea o guvernare “linistita” pentru PSD, in Caras Severin sunt lupte majore interne … In 4 ani s-au schimbat 3 prefecti, 3 4 presedinti de Filialal judeteana . Prefectura a fost condusa de Gheorghe Pavel Balan si Enache barbu subprefect, apoi Enache Barbu Enache prefect si Gheorghe Cahnita subprefect, apoi Gheorghe Cahnita prefect si Ilie Mustacila subprefect.
Presedinti ai PDSR ( ulterior PSD) au fost Gheorghe Pavel Balan, urmat de Enache Barbu Enache iar apoi adus din afara organizatiei Dan Mihalache …
La consiliul judetean Iosif Hilofsky trece la PD.
In acel mandat se pune prima oara problema proiectelor europene. Seful meu direct era Nicolae Stefanescu . In concediul medical care a urmat unui accdent de masina a invatat bine Ghidul Programului SAPARD. Impreuna cu Stefi am mers in toate zonele indemnand primarii sa intocmeasca proiecte pe SAPARD – drumuri comunale, alimentari cu apa, canalizari. Multi au inteles. Cu ajutorul unor buni proiectanti – Ana Mircea pe drumuri, Elena Mandric si Mircea Balu pe apa-canal – s-au obtinut nueroase finantari. E drept ca proiectele depuse in 2002 s-au finalizat doar in 2004 chiar si 2005 …
Am lucrat in acea peioada impreuna cu ing. Ana Berei si alti colegi din serviciul meu si la un Proiect de retele de apa – Programul SAMTID care ulterior a fost inglobat si finantat pe Programul ISPA dupa 2004….
Prin 2002 se infiinteaza alianta D.A. Dreptate si adevar intre PNL si PD. Era singura solutie ca PNL cu 7% in Parlament si PD tot cu 7% sa faca o Opozitie unita la PSD … De fapt nici numai ramasesera cu 7% ca au mai plecat parlamentari “interesati de binele national” …
La un moment dat am o disputa indirecta cu Ilie Mustacila – care-i cam ‘luase la mishto” pe tinerii liberali – Hotnogu Dorinel si altii – numindu-i “berbecuti” si demisionez de la Consiliul Judetean la sfarsitul anului 2002… Recunosc ca oricum doream sa plec, era dificil ca in fiecare miercuri sa-mi iau o zi de concediu si sa critic la conferintele de presa ale PNL partidele sefilor mei administrativi. Pe atunci Statutul functionarilor publici permitea ocuparea de functii de conducere in partide… Recunosc ca nu am avut probleme politice la Cons Jud in acesti 2 ani, o singura data un subaltern al presedintelui mi-a adus o adeziune la PD pe care am refuzat-o razand … Dar nu mi-au cerut explicit sefii nimic politic. M-am angajat consilier/expert parlamentar la cabinetul deputatei Mona Musca , unde am lucrat cu Radoi Ovidiu – consilier cu vechime de 6 ani deja … Radoi Ovidiu cunostea tot judetul din punct de vedere politic …
Se complicase situatia si la PD ! Sorin Frunzaverde incerca sa conduca autoritar si problemele administratiilor locale si judetene, desi era doar parlamentar. E drept ca era si presedintele PD Caras Severin si vicepresedinte la nivel national…
Pana la urma are loc un mare scandal in 2003 si Ilie Mustacila impreuna cu zeci de primari si consilieri judeteni pleaca in grup la PSD . A se vedea articolul alaturat
http://www.amosnews.ro/…/psd-considera-traian-basescu-neaga…
Pe vremea aceea cotidianul aparea pe internet in format PDF … In timpul noptii s-a schimbat editia – Petru Buzzi – directorul general al ziarului era tare “incurcat” …
Putini au mai ramas foarte fideli lui Sorin Frunzaverde. Au mai venit si oameni care nu fusesera direct implicati in politica – cum era regretatul istoric prof.univ.dr. Valeriu Leu … Dar incepuse un oarecare “cult” care a daunat pe termen lung …
In 2004 pleaca si senatorul Ioan Vela din PD …
Cred ca se putea face mai mult in mandatul 2000-2004 … La un moment dat a fost Ministrul Integrarii chiar o resiteanca – Hildegard Puwak … Dar conflictele interne din interiorul partidelor au consumat prea multe energii …
Cu toate aceste plecari , Alianta D.A. creste . Dar continuam in episodul urmator ….
Alegerile locale din 2004
Serial – Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani – Episodul 10
Desi atmosfera era foarte grea pentru Opozitie, constituirea Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD era o speranta pentru cei ce doreau sa scape de sub “jugul” PSD.
Guvernarea Nastase – PSD – avusese ceva rezultate – crestere economică, intarea Romaniei în NATO . Se încheiaseră chiar negocierile de aderare a României la UE … Deși s-a negociat destul de slab, cu multe clauze defavorabile românilor, în opinia mea. Doar 2 exemple – subventiile pentru agricultura mult mai mici ca in alte țări, adoptarea unei legislații de mediu foarte restrictive care presupunea costuri imense , obiective neatinse nici până azi, dupa apropae 15 ani …
PSD intrase și in Internaționala Socialistă, mai ales prin fuziunea cu PSDR .
Dar guvernarea PSD era foarte “arogantă” …
Totuși cuplul Theodor Stolojan – Traian Băsescu urca constant în sondaje… Cum aparițiile la televiziunile centrale erau foarte restricționate ( PSD controla financiar aproape toată presa ) singura soluție era ca liderii Alianței DA să meargă mult pe teren , să discute direct cu cetățenii.
Theodor Stolojan a fost de 4 ori cred că în Caraș Severin in perioada 2003-2004.
S-a decis ca la alegerile locale PNL și PD să meargă pe liste separate, urmând ca la parlamentare să fie pe liste comune. Iar în consiliile județene și locale să se sprijine reciproc conform unui Protocol.
Din conducerea națională a Alianței făceau parte doi reprezentanți ai județului : Sorin Frunzăverde vicepreședinte național al PD și Mona Muscă vicepreședinte național al PNL, ambii deputați de Caraș Severin.
Pentru Primarii PNL avea candidați foarte competitivi în mediul urban : Liviu Spataru la Reșița, Ion Marcel Vela la Caransebeș, Petru Molodovan (francezul, destituit de PSD din primar independent in 2002) la Bocșa, dr. Valentin Boșneac la Oțelu Roșu, Oprescu Ion (fost viceprimar) la Băile Herculane, Nicolae Boncoi (fost primar, desi cam in vârstă deja) la Oravița, Iacob Chișărău la Molodva Nouă, Gheorghe Românu la Anina.
Și in mediul rural aveam candidați foarte buni in multe comune : Petru Pop la Obreja, Gheorghe Puiu Percea la Ciclova, Licu Imbrescu la Eftimie Murgu,Mersa Marcel (viceprimar) la Gradinari si multi altii …
Cap de listă la consiliul județean pe lista PNL era președintele filialei județene dr.Gavril Soran, urmat de candidații principali la Primarii ,
apoi dr. Balteanu, eu, Radoi Ovidiu, Viorel Bașag. Era necesar să fie și o reprezentare a fostului ApR. Oricum fostul ApR era reprezentat de Liviu Spataru la Reșița.
Desemnarea lui Spătaru se făcuse încă din vara anului 2003 pentru a se poziționa ca principal contracandidat la Mircea Popa – primarul ales dejja de 3 ori. Nimeni nu se gandea ca acesta va ieși doar pe locul 4 …
Spătaru castigă detașat in primul tur, pe 2 Simion Purec – PSD , pe 3 Tibi Padurean – PD si doar pe 4 Mircea Popa. Un scor bunicel face Petru Buzzi din partea PC. Ioan Tundrea preluase PUR dupa ce plecase din PNL vazand ca numai are sanse de progres. PUR (viitor PC) a scos un scor bunicel in Caras Severin trecand de pragul de 5% si avand 2 consilieri judeteni. Drept recompensa Ioan Tundrea va fi deputat din decembrie pe lista PSD+PUR.
In turul 2 Spataru catiga cu peste 70%. Viceprimar PD – Tiberiu Padurean. In PNL se lupta pentru viceprimar Duti Stoican (sustinut de Spătaru) siHotnogu Dorinel . Castiga Hotnogu. Anterior intr-o discutie impreuna cu dr.Sorin Horia Stanciu ii propusesem lui Jaro-Norbert Marsalic sa il sustinem ca viceprimar dar refuzase…
Initial in PNL Resita a fost o lupta dura pentru cine sa fie pe primele locuri la Consiliul Municipal. Aveam sondaj, le spuneam colegilor ca vom prinde intre 5 si 7 , sa nu se mai lupte chiar asa pe fiecare loc, votandu-se intr-o Adunare Generala de multe ore loc cu loc. Am prins pana la locul 8 cred. Au fost alesi consilieri municipali Jaro-Norbert Marsalic, Alexandru Duti Stoican, Boris Vatzulik, Hotnogu Dorinel, Georgevici Iulian, Gabi Ionescu, Alina Stancovici, intrand ulterior (prin promovarea unor consilieri in functii incompatibile) pana la locul 12 sau chiar 14 – Dan Patruica, Anca Radulescu, Tibi Brebenar, Ovidiu Rosu, Victor Toma.
Foarte grea lupta la Caransebes unde PSD il sustine pe omul de afaceri Traian Plesa – proprietarul televiziunii locale.
Marcel Vela castiga turul II dupa o atmosfera foarte tensionata. Viceprimar conform Protocolului Ilie Vintila – PD.
La Herculane câștigă Ioan Oprescu dela PNL.
De la emisiuni de televiziune și conferințe de presă s-a “lăsat ” cu procese de calomnie . Si eu am avut parte de un astfel de proces din partea unor angajati ai Corpului de Control Comercial al Consiliului Judetean. Eu sustineam ca doar Primariile mai pot avea astfel de organisme, nu si Cons Jud … Alt proces celebru Ilie Mustacila cu generalul in rezerva Stepan – PD, alt proces Nicolae Stefanescu dat in justitie de primarul de la Firliug Ioan Borduz .. Nu retin cine m-a consiliat in proces, posibil Gafu Cristian care intrase in avocatura. A si candidat consilier orasenesc la Bocsa pe lista PNL.
PD caștigă zdrobitor din rpimul tur la Oțelu Roșu prin Simi – Iancu Simion – fostul primar de la Glimboca .
PD castiga si la Oravita in turul 2, viceprimar Nicolae Boncoi – PNL.
La Anina pierde la limită Gheorghe Românu în fața PSD-istului Gheorghe Neicu.
La Bocșa in turul 2 pierde Petru Molodovan în fața PSD-istului Mirel Patriciu Pascu … Dar se “zvonea” ca acolo nu a fost respectat intru totul Protocolul , ca in Bocsa a castigat PD voturile cu care a fost in fața PNL la Consiliul Județean pentru a obține Președinția . Sub 300 de voturi ..
La Moldova Nouă câștigă al doilea mandat Lupu Matei – PSD.
PD reface diferența față de PNL în mediul rural…
Să nu uităm însă că PSD avea peste 50% din parimarii în funcție …
Așa că rezultatele au fost la Consiliul Județean :
PSD – 11 consilieri județeni
PD – 8 consilieri
PNL – 8 consilieri – cu 250 de voturi mai putin decat PD
PRM – 2 consilier
PUR – 2 consilieri
Alianța D.A. câștigase !!!! PNL+PD = 16 voturi din 31 . majoritatea absoluta !!
Acum trebuia transformata voința populară exprimată prin vot în alegerea conducerii Consiliului Județean.
Ceea ce era deja un vot indirect …
Iar PSD era la Putere in toata tara !!! Avea si Putere economica, financiara ….
Un consilier judetean al nostru ne-a povestit cum a fost abordat de adversari si i s-au facut propuneri “indecente” pentru a trada … Nu chiar suma din flimul clasic ” Indecent Proposal” … Vedeti si articolul alaturat :
http://jurnalul.ro/…/racolari-pe-bani-si-intimidari-67153.h…
Exista deja un risc ca activitatea noastra de 4 ani, ca votul cetatenilor sa fie “invins” de tradari …
Majoritatea era fragila Alianta DA 16 voturi , PSD 11 voturi + 2 voturi PUR + 2 voturi PRM = 15 voturi …
Conform Protocolului , PD trebuia sa obtina postul de presedinte al CJ iar PNL 2 vicepresedinti. Diferenta fusese minima , de sub 300 de voturi …
Ne-am temut de “variante imorale” si am atras si PRM in coalitie . Scorul devenise 18 la 13 , “greu de infrant”.
Dar PNL pierduse un vicepresedinte al Consiliului Judetean.
Mona Musca – pe care o convinsesem sa candideze prima pe lista de consilieri judeteni ( si a si adus multe voturi, fiind deja printre cei mai apreciati politicieni la nivel national) era plecata din judet dar a recomandat sa avem “compensatii” de la PD pentru renuntarea noastra la 1 vicepresedinte . Ulterior a fost o oarecare suparare pe tema faptului ca PD a castigat mult mai mult decat reiesea din calcule …
In Biroul Judetean al PNL am fost propus ca eu sa fiu sustinut pentru vicepresedinte al Consiliului Judetean, avand deja multa experienta in administratia locala. Mai aveau si alti colegi experienta in administratie dar Marcel Vela si Liviu Spataru erau deja alesi primari, Gavril Soran nu-si dorea o pozitie executiva la Consiliu, asa ca s-a trecut la vot secret. Am avut doar 1 vot contra … Posibil ca si altii sa-si fi dorit pozitia respectiva …
Asa ca vine ziua votului, “zarurile au fost aruncate” … PSD nici numai propune candidat la Presedinte . Sorin Frunzaverde este ales a 2 oara presedinte. Mai fusese ales in 1996.
La vicepresedinti candidam eu din partea PNL, Tilica Pirvulescu de la PRM, Nicolae Stefanescu de la PSD si Ioan Tundrea de la PC.
Totusi surpriza : Irimia si Pirvulescu cate 18 voturi, Ioan Tundrea 13 voturi si Nicolae Stefanescu doar 11 voturi !!! Ioan Tundrea si PC se votase doar pe el insusi !!!! Metoda cunoscuta de la alegerile interne din interiorul PNL pe vremuri …
Mandatul 2004-2008
Serial – Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani – Episodul 11
Nici acest mandat nu a fost “linistit” …
Poate acest episod o sa fie mai lung, dat fiind faptul ca am fost direct implicat in conducerea Cons Jud in mare parte a acestui mandat.
Dupa alegerea conducerii Consiliului Judetean s-au impartit atributiile : eu ca vicepresedinte am preluat conducerea proiectelor si programelor si directia economica iar vicepresedintele Tilica Pirvulescu a coordonat direct partea de urbanism si de drumuri si protectia sociala (aceasta impreuna cu secretarul Ion Imbrescu)..
S-au facut modificari in organizarea Consiliului, infiintandu-se Directia de Patrimoniu – care avea in grija si intretinerea drumurilor judetene dar nu numai ( aveam si cladiri – parte din sediul CASE SA, unitati militare preluate de la Ministerul Apararii )
Initial s-a stabilit ca director la Patrmoniu sa mearga Dorin Buda – directorul Directiei Buget-Finante, care in campanie se suspendase si candidase ca independent la CJ, dar nu ne atacase . In locul lui urma sa vina Radoi Ovidiu, dar acesta a renuntat. Asa ca Dorin Buda a ramas pe pozitie, iar la Patrimoniu a aparut Ianas Roset …
In toamna au loc alegeri Parlamentare, in judet nu bate PSD cu putin in turul I. Parlamentarii alesi au fost :
de la PSD generalul Ioan Talpes – viceprimministru in functie , originar din Toplet – senator si deputati Ion Mocioalca – PSD si Ioan Tundrea – PUR-PC ( recompensa pentru rezultatul relativ bun obtinut la locale).
de la Alianta DA deputati Viorel Racoceanu si Ionesie Ghiorghioni de la PD si senator Radoi Ovidiu – muncise cel mai mult in teren pentru PNL incepand cu 1996. Dr.Gavril Soran nu era interesat sa fie parlamentar – nu vroia sa renunte la medicina plecand la Bucuresti – iar ceialti lideri importanti ai PNL Caras Severin erau deja alesi locali importanti . Mona Musca ajunsese deja un lider national incontestabil, in sondajele de opinie era in imediata apropiere a lui Stolojan si Basescu. Asa ca a candidat la Bucuresti. Apoi a devenit Ministrul Culturii.
Al 5-lea deputat e la PRM – Marius Iriza.
Basescu castiga prezidentialele si se “intorc” aliantele, se creeaza o majoritate PNL+PD+UDMR+ PC (solutia imorala cum i s-a spus ulterior) care sustine Guvernul Tariceanu I.
Prefect este numit dr.Gavril Soran ( ca si in 1996 initial este anuntat un prefect din partea UDMR , mergem la Bucuresti si cu Ministrul MOna Musca il convingem pe Calin Popescu Tariceanu sa modifice decizia initiala. Peter Albert Seres este numit doar subprefect.
Generalul in rezerva ing. Ioan Ion este numit secretar de stat la Ministerul Apararii.
In acest mandat au inceput cateva proiecte importante de infrastructura.
In primul rand erau deja elaborate 2 proiecte – unul pe ISPA facut de Primaria Resita pe vremea primarului Mircea Popa, si unul pe SAMTID – doar retelele de apa din mediul urban elaborat de Consiliul Judetean in mandatul anterior.
La o intalnire a primarului Resitei Liviu Spataru cu reprezentantii Ministerului Mediului , Silviu Stoica director general in Minister ( ulterior si secretar de stat) a propus “reunirea” celor 2 proiecte si depunerea noului proiect refacut pe Programul ISPA.
O conditie necesara era aparitia unui “Operator Regional” pe tot judetul ! Principiul european al solidaritatii, al coeziunii insemna ca sa se ajunga la un “pret unic”, castigurile operatorului din unele localitati vor compensa pierderile din alte localitati. A fost foarte greu de realizat acest Operator Regional – AquaCaras SA …Dupa ce tot noi am “spart” IGOR-ul in 1994-1995 desfacnd intreprinderea judeteana de gospodarie locala in societati subordonate consiliilor locale…
O oponenta mare am intampinat la PRESCOM Resita – cei de acolo si-au dat seama ca daca “pierd” apa si canalizarea le va fi foarte greu sa incaseze gunoiul. Pana atunci facturile contineau toate prestarile si daca nu se plateau se intrerupea furnizarea apei. Dar doar la gunoi este greu “fortat” beneficiarii ..
Pana la urma se infiinteaza cu 1 mai 2005 AquaCaras SA, municipiile si orasele avand actiuni proportional cu populatia, Consiliul Judetean doar 1% pentru a se putea implica in proiect. ciudat este ca acum Consiliul Juedetean este actionar majoritar – peste 50% din actiuni – in conditiile in care nu detine niciun metru de retea in tot judetul … Director general este numit Georgevici Iulian.
Pentru obtinerea finantarii am facut numeroase demersuri impreuna cu arh, Victor Naidan (directorul directiei programe) la Ministerul Mediului – Sorin Frunzaverde ne facilita accesul la ministra de atunci. Si Eugen Teodorovici – director general la Ministerul Finantelor – a sprijint proiectul, venind si prin judet pe teren … Ulterior ajunge secretar de stat in 2007-2008 si ulterior Ministru al Fondurilor Europene si Ministru al Finantelor 2012-2015.
Apobarea la Bruxelles – am fost si acolo odata la Comisie la DG Regio – se da in 2006, dar birocratia specifica unor astfel de mari proiecte face ca lucrarile sa inceapa mult mai tarziu… Numai vorbesc de calitatea lucrarilor si strazile afectate. Populatia este nemultumita … Dar fara acest proiect nu se realiza statia de epurare si noua uzina de apa de la Resita, zeci de km de retele in toate orasele. E drept ca ISPA era destinat tarilor in curs de aderare, asa ca localitatile beneficiare au avut o co-finantare de 25% , luand un credit intrenational pe care-l platesc si astazi … La contractul de delegare al serviciilor de la autoritati catre operator Avocat Dan Stan – pe atunci director adjunct juridic sau director al Directiei de servicii publice – a avut un rol important.
Un alt proiect important a fost Reabilitarea Zonei Industriale Valea Terovei. Impropriu i se spunea “parcul industrial” si in urma cu 10 ani desi nu era. Parcul industrial este o forma institutionalizata , se organizeaza ca o societate comerciala. Pentru obtinerea acestui statut – care in trecut beneficia de unele facilitati fiscale – trebuia o reglementare guvernamentala. In realitate , inainte de privatzarea CSR cu TMK, vechiul CSR avea mari datorii catre Primaria Resita – taxe si impozite neplatite de multi ani. Si atunci s-a compensat cu terenul de pe Valea Terovei – unde fusesera Aglomeratorul si Uzina Cocso-Chimica – peste 70 hectare. Pe unele terenuri erau inca procese cu fostii proprietari. Proiectul a fost platit si co-ordonat initial de catre Consiliul Judetean. Cu sprijinul Agentiei de Dezvoltare Regionala ADR Vest – unde director era si mai este resiteanul Sorin Maxim(o perioada si secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii in anul 2016) s-a aprobat o finantare pe PHARE Coeziune. UE si Guvernul finantau cu cca 7 milioane d eEuro si restul co-finanta Consiliul Local Resita care era si proprietarul a ceea ce rezulta din Proiect. Ca si in alte cazuri birocratia a dus la finalizarea prin 2009.
Aici este momentul sa fac cateva precizari despre situatia investitorilor veniti in Resita. Resita ISTORIC nu avea terenuri !!! Inainte de 1948 terenurile erau ale Uzinelor si Domeniilor Resita – UDR. Resita se intindea in 1946 undeva pana undeva unde este acum Universitatea. Si de acolo erau terenuri private, majoritatea ale cetatenilor din Calnic ( a se vedea si disputa cu amplasementul noii statii Luckoil ).
Incepand cu 2005 au venit in judet mai multe grupuri de investitori. Multi veniti la sugestia ADR Vest dar si pe alte canale. Fiscalitatea se redusese in Romania, urma sa intram in UE . La Timisoara deja pretul terenurilor crescusera, la fel si salariile. Niciun investitor nu a fost interesat de brownfielduri (terenuri maro, deja construite)- uzine vechi. Implicau costuri mari de reparatii, nu corespundeau circuitelor de productie …Toti doreau greenfielduri – (terenuri verzi, mai exact terenuri goale) pe care sa construiasca fabrici noi. Bineinteles ca le trebuiau si utilitati – apa, canal, curent etc. Atunci s-a identificat de catre Primarie terenul “de la km 7”. Noi stiam ca se va realiza proiectul pe Valea Terovei, dar nu puteam sa le spunem investitorilor “veniti peste 2-3 ani” … A fost un prim grup german in 2005 care studia piata, dar care a facut pana la urma investitia in Slovacia. Ne-au spus de la inceput ca au 3 variante – Romania, Serbia sau Slovacia. Atunci a inceput lucrarea si la km 7 spre Caransebes. In 2006 au venit reprezentantii TMD Friction cei cu placutele de frana. Au venit la inceput cativa reprezentanti, apoi au venit de mai multe ori sa caute deja forta de munca – discutii la AJOFM, la liceele tehnice, la Universitate. Cand spre sfarsitul anului s-a scos la licitatie terenul, cineva a revendicat o parte din terenul respectiv …. A fost meritul lui Ion Marcel Vela ca i-a “retinut”la Caransebes, tot in Caras Severin. Ei numai aveau timp sa astepte ani de zile sa se finalizeze procesele pe terenuri… Primaria a castigat in final acel proces, dupa stiinta mea. Astazi TMD este o firma serioasa la Caransebes.
Tot in acea perioada devenea sensibila problema deseurilor… Consiliul Judetean a coordonat 3 proiecte ce au obtinut finantare pe PHARE – la Valiug – Brebu Nou-Garana, pe zona Oravita si pe zona Baile Herculane.
Spre sfarsitul mandatului s-a aprobat finantare pe ISPA pentru proiectarea sistemului integrat de gestiune a deseurilor – cateva sute de mii de euro. finantarea realizarii fizice a Sistemului a fost obtinuta mai tarziu – in februarie 2012. Desi cu mare intrziere, acum este spre finalizare.
In 2005 un eveniment major a afectat si judetul nostru – marile inundatii… In urma vizitelor premierului Tariceanu, a ministrilor Blaga si Flutur, s-au obtinut sume imense petru refacerea infrastructurii. Cred ca peste 1000 de miliarde de lei vechi. Cea mai mare lucrare a fost consolidarea Drumului Lupacului din Resita – cca 130 miliarde. Dar s-au asfaltat drumuri comunale si judetene aproape in tot judetul …
In acel mandat s-a modernizat sala de sedinte a Consiliului Judetean. S-a reabilitat Sala Poivalenta din Resita (ce echipa de handbal era pe vremea aceea ). De fapt s-a preluat in patrimoniul Consiliului Judetean Sala de la Ministerul Tineretului si Sportului. Iar apoi modernizarea s-a facut cu finantarea majora a Ministerului Dezvoltarii prin CNI – Compania nationala de Investii. Tin sa amintesc ca regretatul ing. Corneliu Busu – arhitectul sef al judetului la acel moment a supravegheat lucrariloe din partea Consiliului Judetean. El ( fiind si maestru international la sah ) a promovat ideea realizarii unei sali de sah sub tribuna principala. Azi la Resita este una dintre cele mai bune sali dedicate sahului din intreaga tara. Tot el a initiat infifintarea echipei de sah Muncitorul Resita care a ajuns in primele 10 echipe din tara si cu multi juniori in loturile nationale.,..
Tot in acest mandat Consiliul Judetean – propunerea lui Sorin Frunzaverde – s-a asociat cu Asociatia din Resita Romana careia i s-a retrocedat Palatul Cultural. Pe fondurile CJ s-a realizat o foarte frumoasa sala de spectacole unde s-a mutat si Teatrul de Vest.
In acel mandat s-a finalizat si ski-liftul Consiliului Judetean de pe Semenic – in asociere cu CJ Timis si Primaria Valiug.
O alta asociere de succes este cea ce a dus la renumita deja “apa de la Calina” produsa sub marca “Perrena”. Chiar daca eu am avut indoieli privind succesul asocierii (nu am votat fiind absent) de aceasta data Frunzaverde a avut dreptate. Cum nu a avut cand s-a infiintat echipa de fotbal, consilierii liberali abtinandu-se la vot…
In 2006 apare Legea 273 a finantelor publice locale care pune in practica si o autonomie financiara a consililor locale si judetene. Evident ca primariile din rural raman dependente de Consiiul Judetean. Chiar si repartizarea fondurilor pe judete se face conform unei formule. Caras Severinul este avantajat e formula datorita suprafetei mari, dar dezavantajat datorita populatiei reduse. Intre recensamintele din 1992 si 2002 Caras Severinul a inregistrat cea mai mare reducere a populatiei dintre toate judetele …
In 2006 apare si Ordonanta 7 la propunerea secretarului de stat Marian Petrache ( azi presedintele CJ Ilfov) prin care s-a initiat Programul de infrastructura rurala. A fost un program foarte bun, multianual, cu criterii obiective. Drumuri, apa, canal, poduri in mediul rural. In decembrie au intrat in judet peste 70 de miliarde doar pentru firmele are au proiectat. Ulterior 26 de proiecte din judet au primit finantari. Nu a depins de Consiliul Judetean ci de Primari. S-au finantat si proiecte in satele apartinatoare – Podul de la Moniom apartinatr de Resita, apa in satul Jupa apartinator de Caransebes, doar doua exepmple .
Tot in 2006 apare Legea care interzicea “migratia politica” . Dar pana atunci din 2004 s-au mai facut miscari la primari, consilieri locai si judeteni.
In toamna anului 2006 Sorin Frunzaverde este din nou numit Ministru al Apararii – pe fondul demisiei lui Tase Atanasiu in disputa cu un consilier prezidential …
Se fac din nou alegeri de presedinte. Reprezentanti ai PSD propun ca eu sa candidez la presedinte de Consiliu Judetean. Matematic eram certi castigatori. De ce eu ? Pentru ca se vacanta postul de vicepresedinte pe care si-l doreau. Eu am solicitat conducerii PD sa nu accepte transferul din ultima zi a consilierului judetean Chisarau plecat din PNL, iar daca fac acest gest numai intram in competitie, respectam Protocolul aliantei DA ( pe duca Alianta deja in momentul acela). In protocol se stipula ca sunt interzise “preluari” de alesi locali intre cele 2 partide…
Nu au facut niciun gest …
Eu mi-am exprimat “scepticismul” fata de votul celor de la PSD . Multi consilieri judeteni aveau obligatii personale fata de PD, fata de Sorin Frunzaverde …
Stiam ca pierd , dar asa ne-am inteles cu colegii liberali. Se numara voturile si evident pierd. Pe langa multi de la PSD care au votat cu candidatul PD, aufost si 2 voturi de la colegi din PNL ..Dupa ani de zile am aflat cine au fost respectivii si faptul ca inca presedintele Filialei Dr Gavril Soran le-a cerut sa voteze cu colegul sau medic dr. Iosif Secasan.Dupa cateva luni dr. Soran pleaca la nou infiintatul PLD – partidul lui Theodor Stolojan ce va fuziona in 2007 cu PD formand PDL, iar in 2008 este ales consilier judetean pe lista PDL.
Dupa aceea am colaborat bine cu dr. Iosif Secasan.
In primavara anului 2007 se “sparge” Alianta D.A. , se voteaza in Parlament Guvernul Tariceanu II , un guvern minoritar PNL+UDMR.
Organizatia PNL ma propune secretar de stat. Presedinte interimar al PNL CS ajunsese dr. Valentin Bosneac, devenit deputat in toamna anului 2006 dupa decesul regretatului Viorel Racoceanu.
Calin Popescu Tariceanu i-mi propune inainte de sedinta Biroului Central al PNL sa candidez pentru postul de secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor – unde era deja ministru Laszlo Borbely. Erau cred ca 10 propusi dar am castigat detasat competitia.
In mai sunt numit la Minister si demisionez din vicepresedinte al Consiliului Judetean.
In primele negocieri PD accepta sa numim tot un liberal in functia vacanta. Cred ca PDL avea in Programul lor politic ca nu fac cooperari cu PSD , iar singuri nu aveau suficiente voturi sa-si voteze un vicepresedinte…
PNL CS il propune pe Cristian Gafu – ajuns consilier judetean dupa ce a plecat din pozitia de directr juridic la Prefectura. Prefect ajunsese deja in 2006 Anton Paulescu, dupa demisia dr. Soran. Intrase in vigoare legea cu “prefecti nepolitici” , inalti functionari publici.
Am uitat sa mentionez ca in urma numeroaselor plecari din functii au fost validati multi consilieri judeteni noi, mai ales la PNL. Plecasera din 2004 Ovidiu Radoi – senator, dr.Gavril Soran – prefect, Valentin Bosneac – deputat , eu – secretar de stat. In locul meu a intrat Traian Smultea , un vechi militant din Caransebes.
Deci il sustinem pe Gafu Cristian, dar PD voteaza cu candidatul PSD si este ales vicepresedinte Spanu Ion … Surprize, surprize …
La Minister am sustinut proiectele depuse de autoritatile locale din judet indiferent de apartenenta politica a primarilor. O confirma si azi , dupa 10 ani si fostii primari PD sau PSD care in anii 2007-2008 au primt finantari pe OG 7 …
Proiecte mai semnificative sustinute de mine atunci au fost cateva sali de sport – sala mare de la Liceul si cu profil sportiv Traian Vuia, sala mica de la Bastilia – Liceul Diaconivici-Tietz, sala mica din comuna Eftimie Murgu, aprobarea documentatie pentru reabilitarea salii de la Forestierul din Caransebes. Si cateva blocuri ANL si de locuinte sociale pentru cei evacuati din locuintele retrocedate – la Resita, caransebes si Herculane. Nu stiu daca la Herculane s-au finalizat. Si alte proiecte s-au finalizat dupa ce am plecat din Minister…
Pot afirma ca in acel mandat s-a constituit la CJ o echipa foarte buna pe domeniul proiectelor europene.
Poate am prezentat doar “partile bune” ale acestui mandat …
O sa mi se reproseze ..
Desigur ca se putea face mult mai mult …
Desigur ca au fost si lucruri gresit facute …
Alegerile locale din 2008 si mandatul 2008-2012
Serial – Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani – Episodul 12
O sa “accelerez” putin serialul, mai ales ca deja ne apropiem de “vremurile” actuale si deja majoritatea isi amintesc evenimentele recente …
In toamna anului 2007 se tot insista sa se treaca la “vot uninominal” pentru alegerea parlamentarilor . istoria a demonstrat ca nu a fost o solutie , revenindu-se in 2016 la vot pe liste.
Dar arunci era o sustinere supermajoritara pe aceasta tema.
Guvernul Tariceanu II si-a asumat raspunderea pe respectivul Proiect de lege. Asumarea raspunderii este o metoda rapida de a trece prin Parlament o Lege : se depune Proiectul de Lege, cateva zile ( 5 maxim cred) se pot depune amendamente.Guvernul poate sa le ia in considerare si sa modifice proiectul . Apoi cateva zile in care se poate depune o Motiune de cenzura. Daca trece Motiunea Guvernul este demis, si Legea a “picat”. Daca nu trece Motiunea sau nici nu se depune Motiune Legea este adoptata.
Proiectul se negociase cu PSD anterior. Era o lege care avantaja un partid “de mijloc”, al 3-lea partid cum era PNL-ul. Nu era in doua tururi – ca in Franta si nici intr-un singur tur – ca in Marea Britanie unde “castigatorul ia totul” … Vedem ce o sa se intample in UK saptamana viitoare la alegerile lor …
PSD propune ca si presedintii de Consilii Judetene sa fie alesi prin vot direct popular, uninominal intr-un singur tur .
Avantaja pe presedintii cu multe mandate detinute, deoarece erau cunoscuti. De altfel au si fost realesi. Numai aveau nevoie de negocieri in interiorul consiliilor…. Pentru ca situatia politica era incurcata, nu se preconiza ca in multe judete un partid sa obtina majoritatea absoluta …
In Caras Severin candideaza la presedintia Consiliului Judetean Sorin Frunzaverde – din partea PDL, Ion Mocioalca din partea PSD si eu din partea PNL.
“Noul presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin este europarlamentarul Sorin Frunzaverde care a obtinut la alegerile din iunie 2008 43,8% din voturile valabile. Pe locul doi s-a clasat Ion Mocioalca cu 20,8%, urmat de Horia Irimia cu 17,3% si Aurel Bebe-Aurel Marinescu cu 5,5% din voturi. Consiliul Judetean Caras-Severin este format din reprezentantii a 3 partide. PDL a castigat 15 mandate de consilier, PSD 9, iar PNL 6 mandate.” ( extras din presa vremii)
Era evident ca va castiga Sorin Frunzaverde. Eu am facut un scor cu 1% peste scorul de la lista consilieri judeteni PNL, dar sub asteptari .. Ion Mocioalca ia cu 2-3 procente sub lista de consilieri judeteni a PSD.
Frunzaverde fusese ales in toamna anului 2007 europarlamentar, fiind primulpe lista PD. Personal consider ca la Bruxelles trebuia sa-si continue cariera politica, avand acolo foarte bune conexiuni politice…
PDL avea majoritatea absoluta – presedintele + 15 consilieri = 16 consilieri din 31.
Dar in perspectiva unei potentiale viitoare colaborari guvernamentale dupa alegerile parlamentare din toamna, au ales si un vicepresedinte de la PNL – Georgevici Iuliani – pana atunci director general la aquaCaras SA.
Celalalat vicepresedinte era evident de la PDL – Ionesie Ghiorghioni care renunta la mandatul de deputat , luandu-i locul in Parlament Valentin Rusu – directorul de la SC Drumuri si Poduri Caras Severin.
Liberalul Ion Marcel Vela a fost reales in functia de primar al municipiului Caransebes din primul tur pentru el votand 74,94%. Marcel Vela a adus voturi si pentru partid, PNL obtinand peste jumatate din locurile din consiliului local. Viceprimar a fost ales la propunerea primarului Ilie – Bebe – Iova – PNL .
La Resita castiga Primaria detasat in turul II independentul Mihai Stepanescu – fostul driector al ROMSILVA Caras Severin – in competitie cu Tibi padurean de la PDL. Viceprimari alesi de consiliu Tiberiu Padurean si Cristian Panfil .
Dupa 1 an demisionea Padurean si este ales Sorin Simescu, tot dela PDL.
In acest mandat se continua si se finalizeaza proiectul ISPA pe apa-canalizare derulat prin AquaCaras.
Se obtine finantare pe UE POR – Programul Operational Regional pentru drumul judetean Slatina Timis – Brebu Nou.
Se mai finanteaza un proiect transfrontalier pentru Spitalul Judetean.
In februarie 2012 se semneaza finantarea pe POS MEDIU a Proiectului Sistem Integrat de festiune a desurilor , proiect de cateva zeci de milioane de euro.
Politic, in primavara anului 2011 se infiinteaza USL – alianta PNL-PC + PSD. care are drept adversar fundamental PDL – Guvernul Boc.
In aceste conditii Georgevici Iuliani – PNL demisioneaza in martie. Este ales vicepresedinte al Consiliul Judetean Ristache Costinel PDL – din Caransebes, pe vremuri la PC.
Alegerile din 2012 si mandatul 2012-2016
Serial – Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani – Episodul 13
Din 2011 devenea tot mai clar ca PDL este “in picaj” .
Toate sondajele dadeau USL castigatoare la urmatoarele alegeri. Dar totusi trebuia sa desemneze candidati puternici.
Dupa infiintarea USL , in 2011 USL comanda pentru Caras Severin un sondaj reprezentativ pentru a desemna posibili candidati.
Din partea PNL au fost testati in sondaj Ioan Popa (Taitelu) si Iulian Georgevici pentru Consiliul Judetean si Jaro Marsalic si cu mine pentru Primaria Resita. dar la incredere au fost testati si multi alti lideri PNL, PSD si PDL.
Sondajul indica faptul ca PDL este in “cadere libera”. Iosif Secasan statea mai bine decat Sorin Frunzaverde la incredere pe Resita.
Cel mai bine statea la incredere in judet Ion Marcel Vela – presedintele PNL CS – dar nu era testat la intentia de vot.
Nelu Popa nu prea era cunoscut in judet, in Resita era cunoscut.
Pentru Primaria Resita favorit clar era Mihai Stepanescu – independent . De la USL bine statea Jaro Marsalic urmat la 4-5 % de mine si apoi urma prof. Ioan Benga. Liderul PC ( care era in USL) Ioan Tundrea il propune in sondaj pe Gheorghe Filipescu – care iese foarte prost in sondaj …
PNL si PSD stateau foarte echilibrat si la nivel judetean si la nivelul Resitei in sondaj.La dieferente de 2 procente.
Incep negocieri la nivel national in interiorul USL . De principiu se stabilieste ca un partid sa aibe candidat la Presedintia Consiliului Judetean iar alt partid la Primaria Resedintei de Judet – Resita in cazul nostru.
Pentru Caras Severin se stabileste ca PNL sa candideze la Presedinte de CJ iar PSD la Primaria Resitei.
Este anuntat Nelu Popa drept potential candidat la Presedinte de CJ.
Incepe o pre-campanie . Foarte buna in presa, dar mai putin pe teren ..
In toamna incep deja negocieri pe listele de consilieri. Protocolul USL prevedea ca sa se mearga pe liste comune obligatoriu la Consiliul Judetean si Consiliul Resita, in restul localitatilor se putea merge si separat.
Rememorez ce grele negocieri se duceau pe aceste liste, fiind cooptat in comisia respectiva . PSD avea probleme cu ordinea pe locurile 21-22 la lista de consilieri judeteni. Eu spun ca scopul nostru este sa castigam , sa obtinem 16 consilieri ca atunci inseamna ca am castigat si Presedintele si nu are rost sa ne certam pe locul 21 … La Resita era si mai greu. Desi in sondaj eram aproape la egalitate, PSD tot facea referire la rezultatele din 2008 unde stateau ei mult mai bine, dar acelea erau deja “istorie”. De la PSD erau in comisie pe langa presedintele Ion Mocioalca consilierii judeteni Spanu Ion si Nicolae Stefanescu, consilierul municipal Ioan Benga
In toamna anului 2011 particip la Orastie la o intalnire pe tara a responsabililor de departamente judeteni. Doi lideri nationali influenti sugereaza ca Marcel Vela ar castiga sigur daca ar candida la Consiliul Judetean… Le spun ca am aceeasi opinie dar sa-l convinga ei …
Se apropie in ianuarie- februarie 2012 momentul in care conducerile nationale ale PNL si PSD trebuie sa valideze candidaturile.
Nelu Popa tine o conferinta de presa si anunta ca din motve profesionale se retrage din competitie.
Biroul Central al PNL anunta pe Marcel Vela candidat.
Se convoaca de urgenta o sedinta a PNL Caras Severin in care Marcel Vela spune ca are si alte variante, dar ramane discret.
Saptamana urmatoare sunt chemat de urgenta la sediul PNL la o conferinta de presa. Ma apropii de sediu si vad o masina de Bucuresti. Ma gandesc ca este ceva important … In sala de conferinte ii vad pe Dan Radu Rusanu si Misu Voicu. Este “stare de urgenta” deduc … Intradevar :
se anunta ca Sorin Frunzaverde se inscrie in PNL si va fi candidatul USL la Presedintia Consiliului Judetean….
Stirea zilei pe toate televiziunile… O descriere mai detaliata si mai informata gasiti in recentul volum “Mai sunt judecatori la Berlin” de Dan Radu Rusanu aparut la Editura RAO. Dar au fost extrase si in presa nationala si locala …
Cu Sorin Frunzaverde vin in PNL mai multi parlamentari, si zeci de primari din judet.
Dupa putina vreme “cade” Guvernul MRU ! Trece prin Parlament Guvernul Ponta 1.
Miahi Stepanescu se inscrie in PSD si jocurile sunt facute.
Dar totusi incep din nou negocieri pe liste. Era si mai complicat. Erau de fapt 3 filiale judetene care erau in calcul – PSD, PNL “vechi” si PNL “nou”.
In teritoriu apar ceva probleme, unii fosti candidati ai USL la Primarii nu sunt de acord cu venirea Primarilor in functie de la PDL…
Se fac estimari ca prindem 25 de consilieri judeteni. Eu atrag atentia ca este imposibil, ca PPDD este un real competitor si nici PDL nu ” a murit” …
In plus exista si UNPR cu un Ion Tabugan foarte luptator …
Dupa o perioada, la sfarsitul lunii mai cred ca sunt numit vicepresedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului , la propunerea lui Marcel Vela – vicepresedinte al PNL la nivel national. Si plec la Bucuresti. dar ma intorc sa votez in judet.
Victorie USL ! dar nu chiar cum ne asteptam …
La Consiliul Local Resita castiga Mihai Stepanescu. dar se alege doar un singur viceprimar – Ioan Crina de la PSD. PNL nu doreste sa-si puna – se facuse rau lista si cei ce au fost alesi consilieir municipali de la PNL nu-si doreau sa fie viceprimari…Al doilea viceprimar este ales doar dupa 2 ani si jumatate – caz unic in Romania…
La Caransebes Marcel Vela castiga detasat un nou mandat. Si majoritatea in Consiliul Local.
La constituirea noului Consiliu Judetean Iustina Turnea – consilier judetean PNL – propune vicepresedinti 2 membri PNL pe Ionsie Ghiorghioni – pentru continuitate si pe Bebe Iova pentru un suflu nou , pentru noutate… PSD-istii parasesc sala, dar cei ramasi – de la PPDD, PDL si UNPR- voteaza cred ca in unanimitate noua conducere. Sau cu 1 vot contra/abtinere …
In acest mandat continua unele proiecte incepute deja – deseurile, drumul Slatina Timis- Semenic.
In august 2012 se semneaza un mare proiect pe POS Mediu – apa , canalizare si statii de epurare in judet – peste 100 milioane de euro. Din pacate nefinalizat nici azi. Era o continuare a celor executate pe Proiectul ISPA anterior.
Eu dupa cum am spus am fost plecat la Bucuresti la ANPM si apoi secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si numai stiu exact toate detaliile interne ale acestui mandat. Am continuat sa colaborez cu autoritatile locale, dar la MDRAP am fost doar 4 luni si nu raspundeam direct de proiecte de dezvoltare ( asa era in Guvernul Ponta 2 cu ministri delegati si secretarii de stat de la PNL …) doar de relatia cu Parlamentul, situatii de urgenta si cateva departamente fara relevanta in teritoriu. Despre cum a functionat Ponta 2 poate da detalii si prof. Gheorghe Hogea – secretar de stat in acelasi Guvern …
Inainte de aleerile prezidentiale se da celebra “ordonanta a migratiei” … Schimbari de culoare politica si la unii primari si la unii consilieri. Ii apreciez pe cei consecventi care au stat in acelasi partid si “la Putere” si “in Opozitie”. Sunt multi dintre acestia si la PNL si la PSD.
Din pacate in acest mandat au aparut si multiple probleme…. ( intamplator este episodul 13)
Ionesie Ghiorghioni si Sorin Frunzaverde au probleme.
Din vara anului 2015 Consiliul Judetean este condus efectiv de vicepresedintele Bebe Iova.
Care apoi are unele suparari si pleaca din PNL, demisionand si din Consiliu.
Este ales presedinte dr. Romeo Dumitrescu.
Pentru o luna …
Alegerile din 2016 si mandatul inceput atunci
Serial – Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani – Episodul 14
In 2014 , iunie, a doua zi dupa alegerile Euparlamentare Crin Antonescu anunta fuziunea PNL cu PDL si intentia de aderare la Partidul Popular European.
In PNL aceasta propunere – aderarea la PPE fusese facuta inca de la inceputul anilor 2000 de catre Valeriu Stoica si Dinu Patriciu. Desi erau adversari in multe privinte, independent unul de celallat lansasera aceasta ipoteza. ALDE la nivel european are mai mult o orientare de “Centru-Stanga” … Cu adevarat liberali acolo sunt liberal democratii germani din FDP – Freie Demokratische Partei – care la alegerile din septembrie 2013 nici nu au mai reusit sa faca 5% pentru a intra in Parlamentul german …
Desigur ca ALDE ( partidul european ma refer) a sustinut multi ani PNL, dar se dorea ca PNL sa ajunga un partid mare, “de Dreapta”.
Deci s-a decis fuziunea PNL – PDL si pentru a avea un candidat unic la Presedintie. Sa rememoram : PNL obtinuse atunci doar 15%, iar PDL 12% … Cam putin..
Impreuna insa au reusit sa sutina un candidat care a castigat Presedintia Romaniei in noiembrie 2014 !!!
La alegerile locale din 2016 se confruntau cu sanse PNL si PSD. Cativa competitori mai mici incercau sa faca pragul de 5% pentru a intra in Consiliul Judetean si in cele locale.
S-a revenit la sistemul de alegere al presedintelui de catre consilierii judeteni.
Practic nu era un candidat la Presedintie, doar daca un partid il desemna anterior.
Dupa unele oscilatii , PNL a stabilit candidatii principali :
Ion Marcel Vela la presedinte de Consiliul Judetean, Jaro-Norbert Marsalic la vicepresedinte, Popa Ioan la Primaria Resita, Borcean Felix la Primaria Caransebes
,
Adi Torma la Moldova Noua, Ghita Romanu pentru un nou mandat la Anina,Lungu Magda la Otelu Rosu, Miclau Cristian la Baile Herculane , Emanuel Danila la Bocsa, Ionel Goga la Oravita.
Multi candidati noi la toate partidele.
PSD nu anunta pe cineva anume ca potential presedinte al Consiliului Judetean.
Dupa o lupta apriga , PNL castiga in mediul urban – la Resita, Caransebes, Anina, Molodva Noua, Baile Herculane, dar si in zeci de localitati rurale.
PSD ia mai mult in rural si castiga la Otelu Rosu si Oravita … Marcel Vela “trage” rezultatul PNL la Consiliul Judetean si cu efecte majore si asupra rezultatelor de la primarii… PMP catiga la Bocsa .
La Resita viceprimari sunt alesi Adrian Dacica PNL si Paul Vasile Ovidiu – Partidul Verde. Dupa jumatate de an Paul Vasile demisioneaza si este ales viceprimar Gabriel Durut de la PSD. La Caransebes viceprimar este ales Marius Isac- PNL.
Rezultat final la Consiliul Judetean – PSD 14 consilieri judeteni, PNL – 13 consilieri ( cu 200 sute si ceva de voturi mai putin), mai fac pragul de 5% UNPR si PMP fiecare cu cate 2 consilieri judeteni.
Se face o coalitie PSD -PMP si 1 consilier UNPR – scor 17 la 14.
Presedinte este ales Silviu Hurduzeu – PSD, vicepresedinte Ionut Popovici de la PMP si Mihai Bona de la UNPR.
Dupa putina vreme Mihai Bona este exclus din UNPR si-si pierde mandatul.
Dupa aproape un an este ales vicepresedinte Flavius Nedelcea de la PSD in competitie cu Rujan Dumitru de la PNL.
Nu ma pot exprima despre acest mandat, fiind in derulare …
Final – Concluzii
Serial – Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani – Episodul 15
Au fost de 7 ori alegeri locale – 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016
Cateva constatari :
- Nu a existat niciun mandat in care sa se pastreze pe durata a 4 ani aceeasi culoare politica a conducerii executive a Consiliului Judetean . Chiar si in recentul manadat inceput in 2016 au avut loc modificari …
- Intr-un singur mandat din cele 7 s-a pastrat aceeasi componenta a conducerii pe parcursul a 4 ani – in mandatul 2000-2004, dar si atunci cu schimbarea apartentei politice a respectivilor conducatori. In mandatul 1992-1996 a fost o perioada in care presedintele a fost suspendat si a functionat un presedinte interimar.
- Toate partidele importante au participat la guvenarea judeteana in cei 25 de ani – FSN, PSD, PD, PDL, PNL, PNTCD, PRM, ApR, PMP (urmas si el al PDL) , UNPR ( e drept ca doar o luna)
- Partidele mari au fost toate in coalitii unele cu celalalte in diverse perioade la conducerea Consiliului Judetean. PD cu PSD 2001-2003 si 2007-2008, PD cu PNL 2004-2007, 2008-2011, 2000-2001 si o scurta perioada in 1998 – 2-3 luni.
- Partidele mari au fost in colaitii unele cu altele si “in opozitie” in Consiliul Judetean – PD si PNL in 1992-1996,si 2003-2004, PSD si PNL in 2011-2012.
Cele mai lungi perioade in conducerea executiva a Consiliului Judetean le-au exercitat :
Ilie Mustacila – 3 mandate complete 12 ani si 2 luni ( mandatul inceput in aprilie 1992 a fost mai lung, pana in iunie 1996) . Continua perioada aprilie 1992-iunie 20014
Sorin Frunzaverde – iunie 1996 – decembrie 1997, 2 luni in 1998, iunie 2004-octombrie 2006 , iunie 2008 – 2016. Aproape 12 ani in total
Ionesie Ghiorghioni aproape 2008-2015 – 7 ani.
Manadate complete au mai exercitat Ioan Draghicescu, Vasile Manu, Nicolae Stefanescu, Iosif Hilofsky si Tilica Pirvulescu.
Se constata ca in toti cei 25 de ani a existat o mare fluctuatie a conducerii Consiliului Judetean. Si chiar daca unele persoane au ramas o perioada mai lunga in functie, au avut optiuni politice diferite in decursul mandatelor …
Aceste miscari permanente au avut un rol negativ…
Aparatul administrativ – functionarii publici – din Consiliul Judetean a cunoscut o mult mai mare stabilitate. Acest lucru a fost pozitiv pentru functionalitatea institutiei.
Sunt multe voci care afirma ca suntem printre ultimele judete ca dezvoltare economica. Este o exagerare, asa cum am aratat in recente articole. Dar este drept ca suntem cel mai sarac judet din Regiunea Vest si judetul cu cel mai mare declin demografic. Din pacate.
Cred ca este foarte greu de stabilit “Cine e vinovat?” !!! E greu ca sa fie “pasata” responsabilitatea doar pe o anumita formatiune politica … De exemplu, la ce partid/partide sa “contabilizam” guvernarea judetului in perioada 2000-2004 ???
Nu am solutii sau propuneri “deosebite” pentru viitor. Sa avem grija sa absorbim cat mai multi bani pe programele UE, deoarece perspectiva pe 2020-2027 nu este prea “optimista” …
Astept comentariile, criticile cititorilor si ale participantilor la evenimente dintre cele “povestite” in acest serial.
Probabil ca voi si tipari o “cartulie” pentru a constitui o sursa de informare pentru cei mai tineri . Sa nu repete gresalile noastre …Si chiar sa ni le ierte …”
Horia Irimia
Caransebes, 5 iunie 2017