Reputatul chirurg reșițean, dr. Romeo Traian Dumitrescu, trage un nou semnal de alarmă în spațiul public vizavi de migrația continuă a medicilor spre alte țări, din ultimii ani. Dumitrescu spune că medicii nu se mai regăsesc demult în sistemul actual, încercând să-și dobândească standardele profesionale și, de ce nu, financiare, prin alte părți. Mai mult, medicul susține că noi am pierdut inteligență românească în general și, mai ales, oameni foarte tineri. Aceasta creează și grave dezechilibre în ceea ce privește susținerea pensionarilor. Acești oameni nu au plecat singuri, arată Dumitrescu, au plecat cu familiile. Avem așadar o depopulare, din acest punct de vedere, cu aproape patru milioane de locuitori. Dacă la ea adăugăm și natalitatea în scădere, conexată cu mortalitatea infantilă accentuată, vedem că sarcina care rămâne pe umerii celor care au rămas să trăiască și să lucreze în România este cu totul îngrijorătoare.
”Există explicații sau răspunsuri clare vizavi de plecare medicilor și a personalului mediu din România, susține Romeo Dumitrescu. Toată lumea e de părere că acest exod e cauzat de salarizarea neconvenabilă și care nu are niciun fel de termen de comparație cu cea din statele occidentale. Chiar și personalul mediu, asistenți, brancardieri, pleacă, la rândul său. Până la urmă, când aici ei câștigă 250 de euro, acolo, îngrijind bătrânii, câștigă, să zicem, 1250 de euro. Cât despre medici, diferențele salariale sunt impresionante. Ei pot ajunge ușor la 3000 de euro și mult peste. Eu, când am activat în Franța trebuia să-mi plătesc asistentul de sală cu 25 de euro pe oră. Mai mult, în Codul de procedură penală medicul și asistentul sunt considerați funcționari publici. Acest lucru a fost realizat cu un singur scop: coerciția. Noi avem două drepturi: acela de a munci și de a primi un concediu. Și acela cât se poate de îndelungat, pentru că pe timpul concediului 40 la sută din drepturile salariale sunt sistate. Ne aflăm pur și simplu în situația de a ne fi probabil ascultate conversațiile confidențiale. Putem fi oricând arestați, în urma unor nemulțumiri. S-a ajuns, împreună cu guvernele care s-au perindat, să se creeze o spaimă permanentă în rândul medicilor.”
Romeo Dumitrescu vorbește inclusiv despre experiențele sale neplăcute cu justiția, în urma unor reclamații care s-au dovedit a fi neîntemeiate. Chirurgul reșițean nu este de acord cu declarațiile oficialităților, care spun că piața muncii e liberă în România și Europa, pentru că e nevoie de mecanisme care să stopeze acest exod. Românii nu vor mai avea medici care să-i trateze, dacă lucrurile vor continua în acest mod iar statul va cheltui degeaba cu pregătirea lor. Din altă perspectivă, dr. Dumitrescu afirmă că medicamentele și materialele sanitare din spitale nu se ridică la valoarea obligatorie într-o medicină modernă. Medicul spune că vede personal acest lucru, în timpul operațiilor și tratamentelor. Nu au cantitățile de substanță activă necesară și sunt puțin eficiente pentru bolnavi, susține chirurgul.
Toate acestea și multe alte tare ale sistemului sunt de natură a determina medicii să plece, consideră dr. Romeo Dumitrescu iar această situație se va și agrava, în lipsa unor măsuri eficiente de a stopa această migrație.