Cu câțiva ani în urmă la Reșița sosise primarul unui oraș din Marea Britanie. Un oraș minier și, deci, monoindustrial. Cu o soartă pecetluită, în condițiile în care și societățile occidentale au trecut sau chiar mai trec prin declin economic în ce privește industriile ”coșului de fum”, așa cum sugestiv le numea regretatul Alvin Tofller. Asta dacă s-ar fi stat cu brațele încrucișate și s-ar fi așteptat miracole din senin. Acel primar fusese miner. El a reprezentat agentul înnoirii și salvării orașului său. Pe care a reușit să-l transforme într-unul inteligent, dominat de industrie IT. Noi l-am ascultat politicos și ne-am văzut de-ale noastre. De frustrările și de nereușitele autohtone, de patimile politice, de așteptat după stat să salveze UCMR și ce-o mai fi.
Iată însă că un agent al schimbării se dovedește, peste ani, actualul primar, Ioan Popa, care are, fără îndoială, o serie de viziuni moderne, de necontestat. Vestea bună e că nu rămân doar viziuni, ci sunt și semnale fizice că Reșița poate deveni un oraș verde, un oraș inteligent. Un oraș fericit, așa cum scrie în cărțile pe care Popa le împarte generos colaboratorilor. Nelu Popa promisese deschidere către mașini electrice. Există șanse reale ca o bună parte din parcul de taximetre să devină în câțiva ani dotat cu mașini acționate de energie verde. Primăria le va asigura celor care se încumetă să ia mașini pentru taxi ecologice plata energiei electrice pe doi ani de zile. Municipalitatea va achiziționa și ea, în măsura posibilităților, astfel de vehicule. Astăzi, Popa a mers mai departe. A inaugurat (fără tăiatul panglicii) prima stație de încărcare pentru mașini electrice din Reșița și județ. În cooperare cu cei de la Grupul CEZ – un mare jucător pe piața energiei -, care s-au mișcat incredibil de repede. A fost prezentă Doina Vornicu și colaboratorii săi, din partea CEZ dar și reprezentanți de mărci celebre de mașini care se orientează spre autovehicule electrice. Au venit și oameni de afaceri. Unul dintre aceștia, reșițeanul Constantin Parfenie, deține deja mașini propulsate de energie verde. El a spus că va mai achiziționa zece unități de acest fel pentru firmă și, dacă va obține licența de taxi, încă 30.
Ideea e însă că Reșița ajunge pe harta cu zonele de încărcare pentru mașini electrice, ceea ce o propulsează într-un circuit de viitor, pentru că pe aici vor trece tot mai multe asemenea autovehicule. Mașinile hibrid și cele exclusiv electrice încep să conteze în calculele românilor. Organizatorii de azi aliniaseră la încărcare mărci cunoscute. Prin ele, BMW, Toyota dar și noul Renault Zoe, un ”electric” cu autonomie de 400 de kilometri. Iar Nelu Popa a împărțit câteva cartele gratuite de alimentare pentru cei din oraș care deja dețin mașini fără combustibili fosili. Așa cum explică primarul, un asemenea autovehicul, dacă scazi taxa de mediu și cele zece mii de euro de la Ministerul Mediului, ajunge să coste undeva la 16 – 17.000 de euro. Iar o încărcare pentru circa 300 de km, cam 5 lei. Tentant, nu?
După această stație pilot, urmeaază alte trei sau patru, în puncte de trafic din oraș, totul depinzând însă și de clienții acestor stații.