Vineri 02 aprilie 2021, în județul Caraș-Severin și îndeosebi în municipiul Reșița – reședința județului, s-au comemorat victimele pandemiei în mijlocul căreia ne aflăm, la un an de la înregistrarea primul caz de deces asimilat virusului Covid-19 în această parte de țară. Din păcate, fără a putea întoarce timpul înapoi, constatăm că am rămas în această perioadă mai săraci deoarece oameni apropiați nouă, părinți, bunici, frați, membri ai familiei, prieteni, colegi, cunoscuți, au pierdut lupta cu virusul ucigător…
Noi, cei doi inițiatori ai proiectului societății civile pentru comemorare, Erwin Josef Țigla (președintele Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin și al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița) și dr. Felicia Quint (președinte pe zona 2 vest a Districtului 124 România, membră a Clubului Lions Onix Reșița) mulțumim tuturor acelora care ne-au fost aproape în derulare si fără implicarea cărora omagierea nu ar fi fost o activitate împlinită.
Mulțumim în primul rând Primăriei Municipiului Reșița pentru faptul că a făcut posibilă întreruperea iluminatului public, la ora 21:00, în locurile esențiale ale urbei. De asemenea, mulțumim Protopopiatul Ortodox Român din Reșița și bisericilor arondate, precum și bisericilor romano-catolice de pe raza municipiului, Asociației Tineretului Ortodox Român (ATOR) Banatul de Munte și membrilor Cluburilor Lions din Reșița pentru deosebita implicare în organizare și desfășurare.
Dorim în continuare să amintim câteva dintre acțiunile care au avut loc in cadrul proiectului, precizând faptul că acestea sunt doar câteva exemple pe lângă multe altele care au fost realizate în această zi de către cetățeni, de instituții și ONG-uri, care au răspuns afirmativ apelului inițiatorilor.
În Biserica Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Reșița Română, PO părinte protopop icon. stav. Gheorghe Adrian Şuveţi împreună cu părinții coslujitori pr. icon. Gheorghe Cristian Manole și pr. sachelar Cosmin Florin Cosma au oficiat, în prezența celor doi inițiatori ai proiectului și ai altor enoriași aflați în sfântul locaș, o slujbă de pomenire pentru toți cei trecuți la cele veșnice din cauza coronavirusului în județ și țară. În încheiere, PO părinte protopop Gheorghe Adrian Şuveţi a adresat cuvinte de încărcătură spirituală pentru cei prezenți în amintirea celor care nu mai sunt printre noi. Totodată el a mulțumit atât inițiatorilor cât și celor prezenți pentru rugăciunea desfășurată împreună.
În Biserica Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Moniom, părintele icon. stav. Mihai Cătălin Ciucur, împreună cu membrii Asociației Tineretului Ortodox Român (ATOR) Banatul de Munte (fiind prezentă și președinta acesteia – Anita Radics) au participat, la ora 21:00, în biserica neiluminată electric, cu lumânări aprinse, la o slujbă de pomenire pentru toți cei trecuți la cele veșnice din cauza SARS-COV-2. În încheiere, părintele icon. stav. Mihai Cătălin Ciucur a adresat cuvinte cu încărcătură spirituală pentru cei prezenți în amintirea celor care nu mai sunt printre noi. Totodată a mulțumit inițiatorilor și celor prezenți. Înainte de slujba de pomenire au fost aprinse lumânări și s-au pus flori la intrarea în sfântul locaș. La rugăciune au participat, pe lângă numeroșii tineri și cei doi inițiatori ai proiectului precum și alți enoriași.
Având în vedere faptul că în calendarul romano-catolic ziua de 02 aprilie a reprezentat, anul acesta, Vinerea Sfântă, în Bisericile romano-catolice din Reșița „Maria Zăpezii” (începând cu ora 15:00) și „Preasfânta Treime” (începând cu ora 18:00) s-au celebrat misterele pătimirii, morții și înmormântării Domnului nostru Iisus Cristos. În aceste biserici s-au rostit rugăciuni și s-a amintit despre proiectul aflat în desfășurare, la ambele slujiri participând alături de credincioși și inițiatorii.
La ora 21:00, membrii Cluburilor Lions din Reșița au aprins lumânări în piața din Centrul Civic al Reșiței pentru comemorarea victimelor Covid-19, unde, pentru câteva minute, în mod simbolic, a fost întrerupt iluminatul public, în același context.
Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița a fost împodobită cu lumânări electrice în memoria celor trecuți la cele veșnice din cauza coronavirusului în județ și țară. Lumânări au fost aprinse și la geamurile multor locuințe ale reșițenilor, care au răspuns astfel printr-un gest simplu dar plin de semnificație și afecțiune. Tot la chemarea proiectului, în numeroase apartamente s-au stins luminile pentru câteva minute la ora 21:00.
Nu în ultimul rând, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin împreună cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița și Asociația Filateliștilor Caraș-Severin a realizat un plic filatelic ocazional cu acest prilej. Având aprobarea CN Poșta Română SA și a Federației Filatelice Române, cele doua organizații a realizat și o ștampila, ocazională de zi, cu care a fost obliterată întreaga corespondență trimisă de Oficiul Poștal Reșița 1 în data de 02 aprilie 2021, ducând astfel în lume inițiativa noastră din Reșița.
Alături de inițiatori au luat parte, în cadrul acestui proiect, următoarele structuri, nominalizate în ordine alfabetică:
– Asociația Caritativă „Sfântul Vincenţiu de Paul” Reșița;
– Asociația Culturală „Platanus” Reșița;
– Asociația Filateliștilor Caraș-Severin;
– Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița;
– Asociația Medicilor Catolici „Sfinții Cosma și Damian” Reșița;
– Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „A.I. Cuza”, Filiala Caraș-Severin;
– Asociația Tineretului Ortodox Român (ATOR) Banatul de Munte;
– Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin;
– Biblioteca Maghiară „Sándor Bácsi” Reșița;
– Centrul de Tineret Moniom;
– Centrul Universitar al UBB Reșița;
– Club Lions Onix Reșița;
– Club Lions Reșița Kindness;
– Club Lions Reșița Montană;
– Club Rotary Reșița;
– Crucea Roșie Caraș-Severin;
– Forumul Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin;
– Fundația Comunitară Banatul Montan;
– Fundația pentru Promovarea Prevenției și Sănătății – HelpPrevent Reșița;
– Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin;
– Mass-media din județul Caraș-Severin, în ordine alfabetică: „Argument”, „Banat FM”, „Banat TV”, „eCronica”, „Jurnal de Caraș-Severin”, „Radio România Reșița”, „Reșița.ro”, UZPR C-S și alții; din București: „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien“;
– Muzeul Banatului Montan Reșița;
– Parohia Romano-Catolică „Maria Zăpezii” Reșița I;
– Parohia Romano-Catolică „Preasfânta Treime” Reșița II;
– Primăria Municipiului Reșița;
– Protopopiatul Ortodox Român Reșița;
– SC Calor Group SRL Reșița;
– SC Coda Vinci SRL Reșița;
– SC ElectroEchipament Industrial SRL Reșița;
– Societatea „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița;
– Spitalul Județean de Urgență Reșița;
– Teatrul de Vest Reșița;
– Uniunea Croaților din România, Carașova;
– Uniunea Sârbilor din România, Organizația Locală Reșița;
– Uniunea Ucrainenilor din România, Organizația Locală Reșița;
– Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala „Ștefan Naciu” Caraș-Severin.
Tuturor le exprimăm public recunoștința si mulțumirile noastre!
Inițiatorii