Zilele trecute și-a făcut apariția în Reșița echipa de filmare a unei emisiuni culinare cunoscute, difuzate pe un canal de televiziune cu acoperire națională. Misterul a fost dezlegat de cea care are rolul cheie în stafful emisiunii, Claudia-Romana Rista sau Fata care gătește cu flori, originară din Arad dar stabilită de mulți ani în București. Așa că știe mersul lucrurilor din vestul țării, din zonele cu minorități etnice unde găsești delicii culinare fel de fel și buni povestitori într-ale bucătăriei.
“Am dat startul unui nou sezon al emisiunii “Alege Rețeta Națională”, care va fi difuzat în vara aceasta în prime-time la Prima TV. După cum vedeți mașina drumurilor românești (Dacia tradițională) e din nou în acțiune, pentru a descoperi rețete vechi și autentice care încă se mai păstrează din generație în generație. Eu sunt pe drumurile patriei de aproape două luni. După un casting special, am ales deja echipele care vor concura pentru Rețeta Națională în primul turneu de filmare. Am găsit, dar nu contenesc să mai caut zestre culinară, oameni faini și mândri care încă mai păstrează tradițiile și au ceva veritabil de transmis generațiilor. Suntem nerăbdători să vi-i aducem în casele voastre și să vă purtăm prin România, de-a lungul și de-a latul prin locuri cunoscute, dar și prin colțuri de țară care încă ascund comori. Eu am ajuns să le descopăr prin peregrinările mele și sunt entuziasmată că a venit timpul să vi le divulg în acest sezon 2 al emisiunii “Alege Rețeta Națională”, emisiune din care am fost parte încă de la începuturi, de la debutul pandemiei”.
Echipa de filmare a emisiunii a ajuns și în mijlocul unei minorități naționale așezate în apropiere de Reșița, descrisă astfel “pașii m-au purtat primăvara aceasta în locuri mai puțin umblate de turiștii din România și în care odată ajuns te intrebi dacă nu cumva tabloul e din altă țară. Așa sunt cele șapte sate croate de la poalele Semenicului în care am ajuns în mai puțin de jumătate de oră, pe drumul de coastă al Raliului Banatului Montan. Aici am intâlnit și am stat la masă și la povești cu localnicii. Carașovenii, croații din Banatul de munte sunt una dintre cele mai inedite grupuri etnice din România, o entitate slavă de cult romano-catolic. Capitala croaților din România este la Carașova, care pe timpuri, înainte de Lugoj și când Reșita era doar un sat, a fost reședință de județ. Inscripțiile sunt bilingve, se vorbește în dialect croat, limba croată veche de acum 300-400 de ani. Portul popular este unic, iar sălașele sau adăposturile de animale specifice cu gospodăria de vară se întind pe colinele din drumurile șerpuite care leagă satele, asfaltate de zici că ai ieșit din nou din țară. Ce rețete inedite am cules, ce povești locale și oameni faini și calmi am cunoscut, veți vedea in sezonul 2 de la “Alege Rețeta Națională”, din vara aceasta pe Prima Tv.”, spune Claudia Romana Rista.
Când nu este prinsă cu organizarea pentru filmarea emisiunilor de televiziune, “Fata care gătește cu flori”, călătorește prin toată țara dar și în vecinătăți și recuperează rețete uitate fiindcă ea crede cu tărie că “trebuie să ne preocupe cultura bucatelor pe care le punem pe masă sau care ni se servesc. Să știm de unde provin și care este povestea lor”.
Numele care i-a devenit brand, l-a primit în urma unei emisiuni TV unde a gătit în direct utilizând flori comestibile iar o telespectatoare a sunat și a întrebat cine este “Fata care gătește cu flori”? Acela, spune Claudia Romana Rista, a fost începutul unei provocări, o invitație la pionierat, bazat pe instinct și pasiune, un mod de a vedea florile din viața noastră și de a înflori pe zi ce trece. Crede că a fost mereu cu un pas înaintea tendințelor.
“Eu provin dintr-o familie cu rădăcini ungurești nemțești șvăbești, rădăcini slave. La noi se sărbătorea de două ori Crăciunul, de două ori Anul Nou. De mic copil am fost privilegiată să avem tot felul de bucate tradiționale pe masă și o masă să fie așa, împărătească, cu 12 feluri de mâncare, cum se mai poartă și acum în unele comunități, și poate că ăsta a fost un lucru care ulterior cu anii și dezrădăcinându-mă un pic, plecând din zona natală, mi-a lipsit. Urmând apoi Facultatea de Jurnalistică la Timișoara, apoi luând calea multinaționalelor, a fost o perioadă în care, să spunem, nu am mai regăsit gustul de acasă. Așa m-am trezit într-o dimineață mergând în timpul pauzei de masă la piață, eram cu coșul în mână și atunci cred că s-a produs un declic, ok, -încotro o luăm-? Începuseră să apară raioanele arabești în lanțurile de magazine, începuse să ia amploare restaurantele chinezești, găseai peste tot numai pizzerii, și atunci bucătăria românească care avea atât de multe de spus era undeva lăsată în derizoriu. Ca popor, noi am îmbrățișat întotdeauna tendințele culinare din alte țări, iar în asta se regăsește de fapt bogăția pe care o avem în bucătăria tradițională în acest moment, pentru că România este un mix de bucate, de culturi care, fie ne-au cotropit, fie au stat aici mai multe sute de ani și ne-au îmbogățit. Ăsta e un lucru pe care vreau să-l transmit, că există bucătăria românească, există o identitate culturală culinară românească.”
In urmă cu ceva timp, Claudia Romana Rista, a adus la lumină primele două ediții ale volumului “Zestre culinară”, distribuit prin rețeaua de magazine Profi, care a ajuns și peste hotare, în numeroase comunități românești, autoarea primind felicitări din SUA, Elveția, Irlanda, de la Bruxelles, din Caraibe. Sigur că povestea “Zestre culinara”, reflectă o călătorie interesantă prin tradițiile mai puțin cunoscute ale țării iar zestrea astfel descoperită este o poveste de bucătării regionale și etnice cu numeroase feluri de mancare neștiute dar care merită povestite. Pentru că cine știa de supa de cloape din Curtici, de lângă Arad, o supă de legume cu paste din pătură de aluat, modelate sub formă de pălărie și umplute cu brânză frecată cu mărar, sau de supa armenească de hurut (aganciabur) care se prepară în localitatea Sic de lângă Gherla? O supă de oase de vită cu legume, cu un fel de tortellini umpluți cu carne de vită foarte iute și dreasă cu condimentul special făcut din laptele lăsat la alterat cu verdețuri, fiert după șase săptămâni până la consistența unei paste și apoi uscat. Apoi cine s-ar fi gândit că delicatesa locală în Tomnatic sunt țâmpii de broască, adică puii de baltă facuți pane? Sau că tot acolo se prepară calete, forma arhaică a sărățelelor de azi?
Și în călătoriile sale de anul acesta, Claudia Romana Rista își propune ca un adevărat căutător de comori să noteze cât mai multe povești culinare din locurile unde va ajunge. Cei care sunt interesați o pot urmări pe Instagram la #fatacaregatestecuflori.
De asemenea, face un apel către cei care dețin zestre culinară, să îi scrie, iar dacă aveți recomandări de locuri, oameni, rețete și povești, pe unde să mai mearga, ce așteaptă să fie descoperit în zona voastră, ce rețete si oameni autentici cunoașteți, dați-i imediat de veste! O gasiți pe Facebook/ Fata care gătește cu flori!
Adriana Baghiu