Excelentă franciza Turkish media creată de Osman Sınav, în care personajul principal, Polat Alemdar, trece prin diferite provocări generate de o lume în schimbare, de provocări globale şi interese stranii. Sevghili Kardesim, adică, “dragă frate”, în turcă, ultimele ore astrale ale politicii judeţene nu diferă prea mult de încărcătura emoţională a filmelor lui Osman Sinav.
Într-un remember cinematografic m-il imaginez pe fostul primar al Caransebeşului, Ioan Marcel Vela, privind lung la statuia Generalului Drăgălina. Copacii foşnesc în bătaia vîntului, generalul priveşte impasibil şi dîrz de pe soclul său, dincolo de istorie… Întîmplarea face ca depunerile oficiale ale candidaturilor la BEJ să aibă loc în preajma zilei de 24 octombrie, zi în care, cîţiva, am comemorat 100 de ani de la moartea marelui General bănăţean! Rănit în Pasul Lainici de o mitralieră germană comandată de… Erwin Rommel, cel care avea să devină mareşalul supranumit “Vulpea deşertului”. În timpul Primului Război Mondial, pentru că obișnuia să participe la cele mai periculoase misiuni și raiduri de recunoaștere, Rommel a ajuns subiect de glumă pentru camarazii săi, care spuneau că „acolo unde e Rommel e și frontul”. Însă toate aceste lupte – inclusiv una purtată timp de 52 de ore, cînd unitatea sa a capturat 9000 de prizonieri italieni – au avut un preț. În septembrie 1914, spre exemplu, Rommel a atacat trei soldați francezi cu baioneta, după ce rămăsese fără muniție, și a fost împușcat în copasă. Trei ani mai tîrziu, pe frontul din Valea Jiului, a primit un glonț în braț și a suferit timp de îndelungat de boli de stomac, febră și epuizare. Teoria link-ului este, probabil, vinovată de potrivirea istoriei. Şi tot această blestemată de teorie i-a aşezat faţă în faţă, într-o zi cu soare, pe Drăgălina şi Vela. Probabil din această cauză, candidatul principal al PNL la funcţia de senator de Caraş-Severin lansează o provocare colegilor, indiferent de coloratura politică. Precum fratele personajului principal din Valea lupilor, le spune: “Sevghili Kardesim, pentru binele acestui judeţ, hai să facem un grup parlamentar al Caraş-Severinului”. Ofertă IMPOSIBIL de refuzat de contracandidaţii politici fără dorinţa fermă de a se sinucide politic!
La PSD, liderul formaţiunii, Ion Mocioalcă este relaxat după ce Silviu Hurduzeu a dovedit, dacă mai era nevoie, că este un politician abil şi un lider de Consiliu Judeţean care ştie ce face pentru comunitate. Şi face bine! Aşa se face că după ce a incendiat partidul cu candidatura Luminiţei Jivan la un post de deputat, locul doi pe listă, eligibil, liderul Comisiei de apărare mută strategic şi îl plasează pe Ion Spânu pe această poziţie! Spânu, politician cu experienţă, mută şi cîştigă o demnitate despre care, spun eu, i se cuvenea de drept, după anii de muncă asiduă la nivelul FDSN, PDSR şi PSD! La Senat, Ionuţ Chisăliţă pare într-o cursă fără concurenţă, el avînd deja un loc asigurat în Camera legislativă superioară.
Emoţii sînt pentru deputatul Ion Benga, aflat pe post de locotenet al lui Chisăliţă, pe lista PSD. El nu va lupta direct cu Marcel Vela, ci cu… Doina Frunzăverde, această Hillary Clinton a politicii reşiţene! Doamna Frunzăverde a fost protagonista unui hocus-pocus politic pe lista ALDE, înscriindu-se pe primul loc la Senat, aterizînd pe lista Camerei deputaţilor de unde a dispărut, pur şi simplu, la Bucureşti, transformîndu-se în senatoarea grevistă de Caracal- Anghel! Cîh!!!!! Scamatoria a durat “puţin, foarte puţin”, fiind una de bîlci sau demnă de povestea Motanului încălţat cînd Leul se transformă în şoricel şi e păpat de pisoi!
Ceilalţi candidaţi la alegerile parlamentare din 11 decembrie (11, hm… 11 septembrie, 11 martie etc…), să fiu iertat, NU contează în ecuaţia electorală!
Pentru noi, alegătorii, o Coaliţie parlamentară pentru Caraş-Severin este singura idee bună auzită pînă în prezent! Dar, mai e timp. În Valea lupilor, “lighioanele” au fost eliberate în arenă.